Ga voor warme groenten in plaats van rauwkost: Als je gevoelig bent voor een opgeblazen gevoel, kies dan voor gestoomde of gewokte groenten. Wortelen, spinazie, witlof, broccoli en prinsessenbonen zijn licht verteerbaar en leveren waardevolle vitamines en vezels.
Het eten van een vezelrijke salade laat in de avond kan ongemak veroorzaken en mogelijk een goede nachtrust verstoren . Salades bevatten vaak verschillende groenten, waarvan sommige een hogere glycemische index kunnen hebben. Het eten van voedingsmiddelen met een hoge glycemische index in de avond kan leiden tot schommelingen in de bloedsuikerspiegel.
Waarom het niet aan te raden is om op de lange termijn alleen maar fruit en groenten te eten. Deskundigen raden in de meeste gevallen een hogere consumptie van fruit en groenten aan, maar deze voedingsmiddelen zouden niet je enige dieet moeten zijn. "Een goed dieet bestaat uit meer dan alleen voedzame voedingsmiddelen", zegt Ayoob.
Rauwkost is gezond, maar alleen maar rauwkost eten, is af te raden. Sommige voedingsstoffen zijn beter beschikbaar voor opname in gekookte groenten doordat de celwandstructuur dan is opengebroken. Dat geldt bijvoorbeeld voor lycopeen uit tomaten en glucosinolaten uit koolsoorten.
Voorbeelden hiervan zijn edamame, donkergroene bladgroenten, wortels, zoete aardappelen, champignons, bananen, kersen, avocado's, ananas en mango's . Deze voedingsmiddelen bevatten essentiële mineralen zoals magnesium, kalium en calcium, waarvan bekend is dat ze de slaap bevorderen.
Sommige groenten
Andere groenten zoals selderij, komkommers en radijsjes bevatten veel water. De AARP waarschuwt dat het te laat innemen van deze natuurlijke diuretica ervoor kan zorgen dat een nachtelijk toiletbezoek je slaap verstoort .
Zware, vetrijke maaltijden: Gerechten met veel vet of saus (zoals gefrituurd eten, stoofpotjes, bladerdeegproducten) kunnen je spijsvertering belasten en de lichaamstemperatuur verhogen — wat je slaap negatief beïnvloedt.
De voordelen van hele, rauwe en onbewerkte voedingsmiddelen
Ze zijn ook goede bronnen van gezonde voedingsstoffen, vezels en antioxidanten die ontstekingen bestrijden en het risico op ziekten verminderen . Bovendien kan het vermijden van verhitting of koken op hoge temperaturen de inname van bepaalde bijproducten die verband houden met het risico op ziekten verminderen.
Gezond avondeten bestaat voornamelijk uit producten die in de Schijf van Vijf staan. Kies voor veel groente, een volkorenproduct of aardappelen en vis, peulvruchten, vlees, ei of noten. Voor de bereiding gebruik je vloeibaar vet.
Het advies is om iedere dag in ieder geval 250 gram groente te eten. Ga daarom altijd voor minimaal 200 gram groenten per persoon bij de avondmaaltijd en verspreid de overige porties groente over je dag. Bijvoorbeeld tijdens de lunch of als tussendoortje.
Hoewel een rauw dieet enkele voordelen kan hebben die voortkomen uit het eten van meer plantaardig voedsel, is het lastig om voldoende van bepaalde voedingsstoffen binnen te krijgen, zoals eiwitten en sommige vitamines. Het eten van rauw voedsel kan ook het risico op voedselvergiftiging verhogen ( 5 ).
Er zijn ook groenten die je sowieso beter niet rauw kunt eten. Groenten als aubergines, asperges, aardappelen, sperziebonen en peulvruchten bevatten hele kleine hoeveelheden giftige stofjes als ze rauw zijn. Als je te veel van deze gifstoffen binnenkrijgt, kun je misselijk worden en buikpijn, koorts of diarree krijgen.
Rauwe groentesalades 's avonds lijken misschien onschuldig, maar experts zeggen dat ze onverwachte problemen kunnen veroorzaken. Salades zijn voor velen een populaire dineroptie. Maar het eten van salades 's avonds kan schadelijk zijn voor je gezondheid .
Het is beter om ze niet vlak voor het slapengaan te eten. Kruisbloemige groenten - broccoli, boerenkool en andere kruisbloemige groenten bevatten grote hoeveelheden onoplosbare vezels, waardoor ze moeilijk te verteren zijn . Complexe suikers in deze voedingsmiddelen kunnen ook bijdragen aan een opgeblazen gevoel en gasvorming.
De groenten die tot de nachtschade behoren zijn wel onderdeel van een gezond voedingspatroon, maar staan dus niet in onze top 10: gewone aardappel, tomaat, aubergine, paprika, chilipeper, groene peper, Spaanse peper, kruisbessen en goji-bessen.
Dat gezegd hebbende, is het eten van veel zetmeelrijke groenten geen slimme zet voor je bloedsuikerspiegel. "Zetmeelrijke groenten zoals aardappelen, maïs en winterpompoen kunnen je bloedsuikerspiegel verhogen omdat ze rijk zijn aan koolhydraten", zegt Kitchens. Om je bloedsuikerspiegel op peil te houden, moet je de inname van zetmeelrijke groenten met mate houden.
Hoewel gekookte witlof en rauwe witlof beide erg gezond zijn, is rauwe witlof gezonder dan gekookte witlof. Dit komt doordat rauwe witlof meer vitaminen en mineralen behoudt die tijdens het kookproces deels verloren kunnen gaan. Bovendien bevat rauwe witlof meer vezels, wat gunstig is voor de spijsvertering.
Voedselvergiftigingen zoals E. coli, Salmonella en Listeria komen veel voor in verse groenten. Deze voedselverontreinigingen kunnen de groenten in elke fase van het voedselproces, van boer tot bord, besmetten en leiden tot voedselvergiftigingsverschijnselen zoals diarree en braken . In ernstige gevallen kunnen ze dodelijk zijn.
Sla, komkommer en paprika kun je bijvoorbeeld prima rauw eten. Omdat paprika vooral een bron is van vitamine C, dat snel verloren gaat bij warmte, bevat rauwe paprika zelfs meer voedingsstoffen. Van andere groentesoorten kun je beter kiezen voor een gekookte variant. Zoals sperziebonen, tomaten en champignons.
Vanuit het perspectief van de traditionele Chinese geneeskunde worden rauwe salades vermeden omdat rauw voedsel koud, vochtig en vochtig is . Dit verstoort je interne energie, terwijl in de TCM je milt en maag cruciaal zijn voor de spijsvertering en het creëren van energie. Warm gekookt voedsel is beter omdat het gemakkelijker te verteren is.
De gezondste snacks voor laat op de avond zijn fruit, zoals aardbeien of bananen, en gezonde eiwitbronnen, zoals edamame of yoghurt.
Wat als ik 's avonds trek krijg? Krijg je 's avonds trek, dan kun je gerust wat eten. Kies bijvoorbeeld voor wat fruit of snackgroente, een handje ongezouten noten of smeer een boterham met mager beleg. Bewaar ongezonde snacks, frisdrank, sap en alcohol voor speciale momenten.
Tomaten
Tomaten moeten ook vlak voor het slapengaan worden vermeden . Vanwege hun zuurgraad kunnen tomaten brandend maagzuur veroorzaken als je gaat liggen. Bewaar tomaten voor de lunch of het avondeten, maar niet binnen een uur of twee voor het slapengaan.