Zet een koude ovenschaal nooit direct vanuit de koelkast in een hete oven, vooral niet als de schaal van glas of keramiek is gemaakt. Door het plotselinge temperatuurverschil kan het materiaal barsten of zelfs breken.
Haal het uit de koelkast wanneer je de oven voorverwarmt, dit zorgt ervoor dat de schotel dichter bij kamertemperatuur komt voordat je hem in de oven plaatst. Tenzij je keuken warmer is dan 27 graden Celsius, zal het deeg niet echt beïnvloeden.
Hoewel u uw Pyrex® glazen schaal prima uit de koelkast kunt halen en direct in een volledig voorverwarmde conventionele oven of heteluchtoven kunt zetten , adviseren wij u om uw bevroren schaal volledig te laten ontdooien voordat u deze in een volledig voorverwarmde conventionele oven of heteluchtoven plaatst.
Kwam dit tegen, en ik wil er even aan toevoegen dat het waarschijnlijk geen goed idee is om een koud gietijzeren schaal in de oven te zetten. Het kan spanning veroorzaken en mogelijk barsten, net als bij andere materialen voor bakvormen.
Glazen schaaltjes die niet bedoeld zijn voor de oven, kunnen bij flinke temperatuurverschillen alsnog barsten. Het dikkere glas waarvan ovenschalen zijn gemaakt, is veel beter bestendig tegen de hitte in een oven.
Glazen borden
Maar niet alle glazen schalen zijn op dezelfde manier bestand tegen hitte: alleen schalen van borosilicaatglas zijn perfect geschikt voor gebruik in de oven.
Ja, ovenschalen zijn ontworpen om zowel op het fornuis als in de oven te worden gebruikt en bieden daardoor een ongelooflijke veelzijdigheid voor slowcooking, stoven en eenpansgerechten. Je kunt beginnen met koken op het fornuis – bijvoorbeeld om vlees te bruinen of groenten te sauteren – en het gerecht vervolgens in de oven zetten om het zachtjes verder te garen, of andersom.
Ja, de vermelding "ovenbestendig" geldt ook voor het glazen deksel . Houd echter rekening met sterke temperatuurschommelingen (bijvoorbeeld wanneer u het product rechtstreeks van de koelkast naar de hete oven verplaatst).
Bewaar je ovenschotel in de koelkast tot je ze gaat opwarmen en laat de oven goed voorverwarmen vooraleer je ze erin zet. Voor de meeste ovenschotels is een halfuurtje in de oven op 180 à 200°C perfect.
6. Gebruik van een ovenschaal onder gerechten. Wanneer je gerechten zoals pizza of taart in de oven bereidt, is de kans groot dat er ingrediënten of vetdruppels op de bodem van de oven terechtkomen. Een simpele truc om dit te voorkomen is door een extra ovenschaal op de onderste richel te zetten.
Eten dat nog niet is afgekoeld zorgt ervoor dat de temperatuur in de koelkast stijgt. Hierdoor wordt de kans op te veel bacteriën vergroot en gaat de kwaliteit van de andere producten in je koelkast achteruit. Laat je warme eten dus een half uurtje afkoelen op het aanrecht en zet het dan alsnog koud.
" Er bestaan geen regels voor het afdekken van een ovenschotel. In heel wat gevallen is het niet nodig om dit te doen, en andere keren net wel. Het afdekken dient vooral om te voorkomen dat de bovenlaag uitdroogt of zou aanbranden.
Gewoon op wat aluminiumfolie leggen, rechtstreeks op het rooster werkt perfect. Zelfs als je een ovenschaal hebt, is er geen opruimwerk en werkt het net zo goed. Veel mensen doen dit om tijd en energie te besparen.
Wil je een gerecht koel houden of voorkomen dat het aanbrandt? Wikkel het dan in aluminiumfolie met de glanzende kant naar buiten. Dit helpt om de warmte te weerkaatsen en houdt je gerecht langer fris of beschermt bijvoorbeeld een ovenschotel tegen te veel bruin worden.
Doordat tijdens het koken de warmte zich al verzamelt in dit gedeelte van de keuken, warmt de oven sneller op wat weer energie bespaart. Plaats de oven daarom ook niet naast de koelkast.
Hoe voorkom je dat een ovenschotel waterig wordt? Voorkom een waterige ovenschotel door groenten zoals courgette of andere groenten eerst kort te bakken of uit te laten lekken. Gebruik liever geen diepvriesgroenten, of laat ze goed ontdooien en uitlekken.
Om een afgekoelde ovenschotel vanbinnen door en door te verwarmen en de bovenkant goudbruin te krijgen, bak je de ovenschotel circa 40 tot 45 minuten in de oven. Als de bovenkant te donker wordt, maar de binnenkant nog niet warm is, dek je de bovenkant af met aluminiumfolie.
Tip 2: Verhit restjes door en door
Soms houd je eten over, bijvoorbeeld om de dag erna weer te eten. Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Schep het goed om tijdens het verhitten. Warm kliekjes liever niet voor een tweede keer op.
Symbool: mag in de oven
Dit symbool geeft aan dat dit product geschikt is voor gebruik in de oven, tot een maximumtemperatuur van 550°C.
Veelgestelde vragen over kleine aardewerk schaaltjes
Aardewerk is duurzaam en kan goed tegen hoge temperaturen, waardoor het geschikt is voor zowel oven als magnetron.
Servies van porselein, aardewerk, new bone china en stoneware is in principe allemaal geschikt voor de vaatwasser, oven en magnetron.
Opwarmen in de oven
Belangrijk als je een gerecht opwarmt in de oven: met aluminiumfolie over het gerecht, voorkom je dat je eten uitdroogt. Ook een deksel of omgekeerd bord op een ovenschaal of vuurvaste pan voorkomt dit. Zet de oven op de juiste temperatuur en tijd. Een goede richtlijn is 10-15 minuten op 180 graden.
Vuil stapelt zich op tussen de ruit. Bij gebruik van de oven wordt dit vuil verwarmd en zet het uit. Het glas is door de gebruiker verkeerd teruggeplaatst. Er is eerder iets op de ruit gevallen waardoor de ruit al verzwakt is.
Als je een bakvorm of ovenschaal gebruikt, plaats je deze op het rooster. Stel de oventijd in zoals aangegeven op het recept. Kijk aan het einde van de oventijd of je gerecht klaar is.