Zuurkool bevat veel vitamine C, vitamine K en vezels. Vitamine C is een antioxidant, waardoor het je lichaam helpt beschermen tegen oxidatieve schade. Bovendien is vitamine C van belang voor het in stand houden van de goede structuur van je bindweefsels en helpt het je weerstand goed te houden.
Veel mensen denken dat zuurkool uit het vat verser en gezonder is, maar dat is een fabel. Het gaat namelijk vrijwel altijd om dezelfde zuurkool die er meestal verpakt in zakjes naast ligt. Alles komt uit dezelfde pot/fabriek.
Zuurkool hoef je niet te koken, rauw eten mag ook. Maar van koken wordt de zurige smaak minder intens en de kooktijd van zuurkool heeft invloed op de structuur. Zuurkool koken is heel eenvoudig. Bij zuurkool uit een pakje voeg je geen water toe.
Moet je zuurkool afspoelen? Nee! Wanneer je zuurkool afspoelt, gaan de vitamines en de smaak verloren. Om de zuurkool minder zuur te maken, kun je de zuurkool koken met witte wijn, appel(sap) of honing.
In de winkel gekochte zuurkool wordt doorgaans gepasteuriseerd tijdens het inmaakproces, waardoor de actieve probiotica worden vernietigd en de zuurkool minder voedzaam is dan verse of zelfgemaakte zuurkool .
Omdat voor het fermentatieproces zo veel zout nodig is, krijg je met een portie van 250 gram zuurkool een groot deel binnen van de maximaal geadviseerde dagelijkse hoeveelheid zout (6 gram). Wie vanwege zijn bloeddruk of nieren moet oppassen met zout doet er dus verstandig aan niet te vaak zuurkool te eten.
Het eten van zuurkool is een uitstekende manier om de darmflora gezond te houden. Zuurkool is een van de weinige voedingsmiddelen die de bacterie Lactobacillus Plantarum bevatten. Deze bacterie helpt het spijsverteringsstelsel door de groei van ongewenste bacteriën tegen te gaan.
Zuurkool moet ongeveer 0 tot 30 minuten koken.
Op de verpakking van zuurkool staat vaak '20 tot 30 minuten' maar dat hoeft dus niet! Het is aan jou wanneer de zuurkool gaar is. Wij zitten vaak een beetje in het midden: zo'n 15 minuten. Je kunt zuurkool ook rauw eten.
Zuurkool vroeger en nu
Met zuurkool kun je alle kanten op, maar het valt niet altijd in de smaak vanwege de zurige smaak. Tijd voor actie, want zuurkool kun je zo zuur laten smaken als je zelf wilt. Hoe langer je het kookt, hoe minder zuur de kool proeft.
Voedingsmiddelen die verstopping kunnen veroorzaken
bleekselderij, rabarber, aubergine, venkel. champignons, bamboescheuten. maïs, artisjok. zuurkool, schorseneren.
Kolen. Wees zeker ook voorzichtig met kolen, zoals witte kool of spruitjes. Deze groenten zijn gekookt al lastig te verteren, maar rauw vormen ze al snel een hele uitdaging voor je spijsvertering.
Verbeter je spijsvertering
100 gram boerenkool bevat al bijna 15% van je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vezels. Daarmee voorkom je obstipatie en het bevordert een normale stoelgang. En je microbioom is heel ook blij met al deze vezels! Kortom, boerenkool is echt een powerhouse.
Hoeveel zout zit er in zuurkool? Zuurkool bevat ongeveer 2,25% zout van het gewicht van de kool. Dit kan problematisch zijn voor mensen met hoge bloeddruk, dus het is raadzaam om het gebruik te matigen.
Omdat de probiotica in zuurkool de werking van verschillende hormonen helpen regelen, kan deze gezonde groente je ook nog eens om je eetlust te beheersen en eetbuien te verminderen. Zuurkool is dus ook nog eens heel gezond voor je gewicht. Dat is fijn als je snel wilt afvallen, maar dan wel op een gezonde manier.
Meest gezonde stamppot
Bij elke stamppot staat aangegeven hoeveel kilocalorieën, koolhydraten, eiwitten, vet en vezels het bevat. Hier is uitgegaan van een gemiddelde portie voor één persoon (400 gram). Als we alle stamppotten met elkaar vergelijken is er een terechte winnaar: de zuurkool stamppot.
Schoonmaken. Om zuurkool iets milder van smaak te maken, kun je de kool voor gebruik even afspoelen onder de kraan. Maar hierbij was je helaas ook een deel van de voedingswaarde vitamines en het aroma eraf. Je kunt de zuurkool wat fijner snijden als je die te grof vindt.
Zuurkool is één van die ingrediënten die veel gezondheidsvoordelen bieden en wordt daarom met recht steeds populairder onder gezondheidsbewuste mensen. Verse en rauwe zuurkool geeft het lichaam mineralen en belangrijke vitaminen. Ook bevordert het onze spijsvertering en daarmee ons metabolisme.
Een belangrijk punt om te onthouden is dat het koken van zuurkool de probiotische bacteriën doodt die we willen consumeren. Zelfs na het koken is zuurkool een gezond gerecht op basis van kool, maar het mist die probiotische boost. Probeer daarom, indien mogelijk, je zuurkool rauw aan je gerechten toe te voegen .
Tips & vervangingen. Spoelen en uitknijpen - Als je zuurkool uit een pot of zak gebruikt, spoel deze dan af onder koud water en knijp het overtollige vocht eruit. Dit helpt de zoutheid en zuurheid van de zuurkool te verminderen.
Ook kun je zuurkool gerust voor een tweede keer opwarmen. Dat wordt onbezorgd genieten.
Zuurkool is ontzettend voedzaam en gezond. Het bevat de gezonde probiotica en vitamine K2 en veel andere voedingsstoffen. Het eten van zuurkool kan je weerstand helpen versterken, je spijsvertering verbeteren, je risico op bepaalde ziektes verminderen en het kan je zelfs helpen bij het afvallen.
Als u spijsverteringsproblemen heeft of bepaalde medicijnen gebruikt , is zuurkool mogelijk niet geschikt voor u. Net als veel gefermenteerde voedingsmiddelen bevat zuurkool een stof genaamd tyramine, dus moet het worden vermeden door mensen die monoamineoxidaseremmers (MAO-remmers) gebruiken.
Daarnaast zou gefermenteerd voedsel zoals kimchi en zuurkool ook een ontstekingsremmend effect kunnen hebben op het lichaam. Dit is het resultaat van een onderzoek uit 2023. Het onderzoek toont aan dat gefermenteerd voedsel ontstekingsremmende eigenschappen heeft.
Het zit vol vezels
Vezels helpen bij de spijsvertering, houden de bloedsuiker in balans en kunnen het cholesterol verlagen. Vooral zuurkool blijkt in dat laatste geval enorm effectief.
De probiotica in zuurkool kunnen ook bijdragen aan een slankere taille . De exacte redenen hiervoor zijn nog niet volledig duidelijk, maar wetenschappers geloven dat bepaalde probiotica de hoeveelheid vet die je lichaam uit je voeding opneemt, kunnen verminderen.