Snijd de komkommers door de lengte in vieren. Leg een lang stuk komkommer met de zaadlijst naar beneden op een snijplank. Leg een mes met de zijkant op de komkommer en druk met de palm van je hand op de zijkant van het mes, alsof je knoflook plet. Breek de komkommer vervolgens met je handen in hapklare stukken.
Pro-tip: Wil je dat je stengels netjes en gelijkmatig zijn, begin dan met het afsnijden van beide uiteinden van de komkommer. Snijd de komkommer vervolgens in de lengte doormidden. Snijd vervolgens elke helft in kwarten .
Het beste kan je daarom komkommer op kamertemperatuur te bewaren en binnen een paar dagen op eten. Dek eenmaal aangesneden komkommer af met plastic folie om vochtverlies tegen te gaan. De neutrale smaak laat zich onuitputtelijk combineren, bijvoorbeeld met gangmakers als feta, tomaat, avocado, zalm en dille.
Bewaartip voor dit product Bewaar een aangesneden komkommer in de koelkast. Verpak het stuk komkommer in (herbruikbaar) vershoudfolie om uitdrogen te voorkomen.
Komkommers bevatten in principe een heleboel water dat ze graag loslaten . Er zijn ook andere ingrediënten die hygroscopisch zijn - ze proberen water op te zuigen. Wanneer je deze vandaag combineert, onttrekken ze vocht aan je komkommers, lossen op en maken vervolgens een waterige brij van de salade.
Laat de ingemaakte komkommers volledig afkoelen. Bewaar de potten in de koelkast. De ingemaakte komkommers zijn een aantal weken tot enkele maanden houdbaar, mits je schone potten hebt gebruikt.
Wil je toch je komkommer schillen, omdat 't leuk staat bijvoorbeeld, dan is een dunschiller de beste tool. Schaaf de schil er simpelweg in een vloeiende beweging vanaf en snijd de uiterste kontjes weg. Ook leuk: maak een streeppatroon door telkens één rijtje tussen te laten.
Een beproefde truc om dit probleem op te lossen, is om een metalen lepel in de plastic zak met uw komkommers te doen. Zo blijft de temperatuur in de zak constanter . De temperatuur van de metalen lepel wordt minder beïnvloed door het openen en sluiten van de deur en voorkomt temperatuurschommelingen in de zak.
Wat veel mensen niet weten is dat je komkommers, tomaten, paprika's en andere vruchtgroenten beter niet in de koelkast kunt bewaren. Zo drogen komkommers uit in de koelkast, waardoor de schil beschadigt en de komkommer uitdroogt. Ook tomaten en paprika's drogen uit, wat ten koste gaat van hun smaak en houdbaarheid.
Maar als u een gesneden komkommer wilt bewaren, is er een manier: snijd alleen de hoeveelheid af die u wilt gebruiken, bedek het uiteinde met plasticfolie of een herbruikbare foodhugger, doe de komkommer terug in de zak en gebruik hem binnen drie dagen .
De komkommer staat bekend als een echte zomergroente en, toeval of niet, deze groente kan niet goed tegen de kou. Bewaar komkommers daarom niet te koud. Dit wil zeggen dat je komkommers niet in de koelkast maar liever in de berging of de kelder bewaart. Net zoals aubergines dek je komkommers af tegen uitdroging.
Methode 2: Kwartalen
Snijd de komkommerhelften nogmaals in de lengte doormidden, zodat er in totaal vier kwarten ontstaan. Verwijder voorzichtig de zaadlijsten met een glijdende beweging met de punt van een lepel of botermesje. Pro-tip: Nadat je de zaadlijsten hebt verwijderd, kun je de komkommer in plakjes, blokjes, reepjes snijden of schillen.
Wikkel ze in: Om de houdbaarheid van komkommers te verlengen, wikkel je ze losjes in keukenpapier voordat je ze in een plastic zak doet . Het keukenpapier absorbeert overtollig vocht en voorkomt dat de komkommers slijmerig worden. Houd ze droog: Vocht kan het rottingsproces versnellen, dus het is essentieel om komkommers droog te houden.
Je kunt gember prima buiten de koelkast bewaren, maar in de groentenla van je koelkast blijft hij toch net wat langer goed: tot drie weken.
De komkommer heeft rotte plekken of schimmel. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Heeft de truc met de gekoelde lepel iets te maken met de lepeltheorie? Nee, de lifehack houdt in dat mensen letterlijk metalen lepels in de vriezer leggen en ze tegen de polspunten van hun lichaam drukken om af te koelen voor het slapengaan. Deze methode creëert tijdelijke koelelementen die helpen bij oververhitting tijdens warme zomernachten .
Komkommers worden vaak in zout water geweekt om een deel van het van nature hoge watergehalte te verwijderen . Anders geven komkommers water af en verdunnen ze de saladedressing.
Komkommers kunnen het beste bewaard worden bij temperaturen lager dan 10°C. De koelkast is daarom niet per se de beste keuze. Als u de luchtvochtigheid in de koelkast echter hoog kunt houden (bijvoorbeeld in de groentelade), blijven ze langer goed dan wanneer u ze op kamertemperatuur bewaart. De smaak zal echter wel achteruitgaan.
Komkommer is een fantastische groente om buikvet te bestrijden vanwege zijn zuiverende werking. Daarnaast hydrateert het jouw lichaam omdat het grotendeels uit water bestaat. Je kan een komkommer juicen en het sap drinken of natuurlijk komkommers toevoegen aan jouw menu.
Komkommers - in dunne plakjes gesneden
Snijd de komkommer verticaal doormidden en snijd hem vervolgens met de snijkant naar beneden in dunne plakjes, van begin tot eind .
Brunoise komkommer snijden
Was de komkommer en snijd hem doormidden. Schraap de zaden eruit met een lepel en snijd de komkommer vervolgens in plakjes van ongeveer 2-3 mm dik. Snijd de plakjes vervolgens in reepjes van dezelfde breedte. Ten slotte snijd je de reepjes in kleine blokjes van ongeveer 2-3 mm groot.
Komkommers blijven tot tien dagen goed in de koelkast . Tekenen van bederf zijn zachte plekken, slijm en schimmel.
Neem een grote kom waar 1 kg komkommers in past en vul deze met 1 liter water tot de komkommers onderstaan. Doe hier 80 gram tafelzout bij en laat dit gedurende 48 uur intrekken. Hierna spoel je de augurken af met koud water.
De komkommer wordt gekweekt in een warme kas en moet getransporteerd worden van de producent naar de winkel. Door de komkommer in plastic te verpakken komt er minder vocht vrij en wordt de zuurstof gereguleerd. Zo blijft de komkommer verser en sappiger. Kortom langer houdbaar.
Het kan verleidelijk zijn om de slijmlaag af te wassen of de papperige delen af te snijden. Maar de slijmlaag geeft aan dat de hele komkommer begint te rotten en er gezondheidsrisico's verbonden zijn aan het eten van bedorven producten . Het eten van voedsel dat tekenen van bederf vertoont, kan leiden tot voedselvergiftiging of maagproblemen.