Pindakaas is rijk aan eiwitten en gezonde vetten, terwijl bananen een uitstekende bron van vitaminen en mineralen zijn. Samen maken ze deze toast duurzaam en verzadigend, waardoor je langer een vol gevoel hebt en minder snel naar ongezonde snacks grijpt.
Waarom is pindakaas met banaan gezond? Vitamine C bevordert de opname van ijzer uit de voeding. En laat er nou in een banaan per 100 gram 8,7 gram vitamine C zitten. Dit kan het ijzer uit de pindakaas dus beter opnemen.
Kortom: Een banaan eten vóór het ontbijt of als onderdeel van een evenwichtige maaltijd kan het verzadigingsgevoel en de spijsvertering bevorderen. Bananen bevatten verschillende belangrijke micronutriënten, waaronder kalium en vitamine C.
Pinda's bevatten veel vezels, eiwitten, verschillende B-vitamines, vitamine E en magnesium. Als je een volkoren boterham met 100% pindakaas (of een handje ongezouten pinda's) eet, krijg je dus allerlei belangrijke voedingsstoffen binnen. In noten, en dus ook in 100% pindakaas, zit veel onverzadigd vet.
Twee alledaagse voedingsmiddelen, bananen en pindakaas, zijn niet alleen rijk aan voedingsstoffen en heerlijk samen, maar zitten ook boordevol bioactieve stoffen die bijdragen aan een optimale gezondheid . Nu 94% en 96% van de huishoudens deze producten in huis heeft, is de kans groot dat je ze vandaag nog aan je dieet kunt toevoegen.
Als je wilt afvallen kun je beter geen gewone of light pindakaas uit de supermarkt eten. Door de toegevoegde suikers en toegevoegde, ongezonde vetten activeer je juist je vetopslag.
Pindakaas op tarwetoast bevat eiwitten, vezels en gezonde vetten . Het is belangrijk om te kiezen voor pindakaas of havermout zonder toegevoegde suikers of andere additieven om de meeste voordelen te behalen zonder de calorie-inname te verhogen.
Eet pindakaas
Ja, jouw favoriete broodbeleg is ook nog eens goed voor je taille. De niacine in pindakaas stimuleert je spijsvertering en helpt een opgeblazen buik tegen te gaan. Voordat je het goedje uit de pot lepelt: pindakaas is natuurlijk rijk aan vet, houd het daarom bij maximaal twee eetlepels per dag.
Een standaard portie van twee eetlepels bevat ongeveer 190 calorieën, dus overmatig eten kan bijdragen aan een overmatige calorie-inname. Toch zou het dagelijks eten van pindakaas – met mate en als onderdeel van een evenwichtig dieet – niet moeten leiden tot gewichtstoename , aldus Sarah Garone, NDTR, CNC.
De banaan kan namelijk op een lege maag gaan gisten. Dat kan volgens Gioffre zorgen voor een ontregelde spijsvertering. Je darmflora kan niet optimaal zijn werk doen en daardoor kun je op de lange termijn zelfs aankomen. Dat banaantje in de ochtend is dus niet zo gezond als je misschien zou denken.
Wat is een gezond ontbijt om af te vallen? Een gezond ontbijt om af te vallen bevat eiwitten, vezels en gezonde vetten. Opties zijn een omelet met groenten, volkoren toast met avocado en ei, Griekse yoghurt met bessen en noten of havermout met chiazaad en amandelen is ook altijd een goede optie.
Eet liever geen fruit op een lege maag
Fruit eten op een lege maag – vooral als eerste maaltijd van de dag – kan leiden tot een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel, waarschuwt Agarwal. “Voor een meer gebalanceerde start van je dag, kun je beter wat vetten of eiwitten nemen voordat je fruit eet.
Want de banaan 'steelt' de krachten van ander fruit. Zo kun je bananen bijvoorbeeld in een smoothie beter niet combineren met appels, peren, aardbeien en bessen.
Deze vetten hebben een positieve invloed op onze gezondheid, maar we hebben er maar een heel klein beetje van nodig. Eet je veel en vaak pindakaas? Dan kan het inderdaad een dikmaker zijn. Let dus een klein beetje op de hoeveelheid die je op je boterham smeert of door je havermoutpap gooit.
Banaan bevat vijf suikerklontjes
Een paar voorbeelden: een sinaasappel bevat afhankelijk van de grootte ongeveer 8 gram suiker, een appel 14 gram, een schaaltje (100 gram) aardbeien of frambozen 5 gram en een banaan ongeveer 20 gram.
Zoals bij elk voedingsmiddel zitten er ook nadelen aan pindakaas. De lekkere smaak van pindakaas komt doordat de pinda's zijn gebrand, of beter gezegd geroosterd. Bij het roosteren van pinda's komt acrylamide vrij (19). Acrylamide is heel ongezond en mogelijk zelfs kankerverwekkend (20, 21, 22).
Pindakaas bevat voornamelijk fermenteerbare vezels. Deze vezels worden door darmbacteriën afgebroken tot stoffen zoals boterzuur (butyraat). Deze stof wordt gebruikt voor de energievoorziening van de darmflora en darmwand.
Dit lunchgerecht is niet alleen super lekker, maar bevat ook veel goede voedingstoffen. Het brood bevat onder andere voedingsvezels, ijzer en B-vitamines. De banaan kalium, magnesium en een andere soort voedingsvezels. De pindakaas (of notenspread) bevat goede vetten, eiwitten en vitamine E.
Door bananen te combineren met pindakaas vergroot je tegelijkertijd je eiwitinname. Pindakaas bevat veel eiwit en dat heb je nodig om je spieren te laten herstellen/groeien. Ook de goede vetten in pindakaas hebben een positief effect op je lichaam.
Pindakaas zonder toegevoegde suikers en zout, valt binnen de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Volgens het Voedingscentrum verlaagt het eten van pinda's het LDL-cholesterol en verkleint het de kans op hartziekten. Een klein handje noten per dag kan de gezondheid op een positief beïnvloeden.
Suikerbommetje. Bananen zitten vol met goede stoffen als kalium, magnesium en vezels, maar ze zitten ook boordevol suiker. Dit kan ervoor zorgen dat je voedingspatroon voor de rest van de dag om zeep is. Door een banaan te eten, zul je een energieboost krijgen, maar erna ook een dipje.
Fruit zoals sinaasappels, citroenen en limoenen zijn supergoed voor je gezondheid. Ze zitten boordevol vitamine C, vezels, kalium en gezonde stoffen die je immuunsysteem ondersteunen. Ze kunnen ontstekingen verminderen, het lichaam ontgiften en je hart gezonder maken.
Een middelgrote banaan bevat zo'n 375 mg kalium - een goed begin richting de dagelijkse behoefte van 2.600–3.400 mg. Kalium kan spierkrampen en vermoeidheid helpen verminderen. Een banaan bevat ongeveer 3 gram vezels, wat de stoelgang regelt en de gezonde darmflora ondersteunt.