Hoog suikergehalte: druiven Zowel rode als witte druiven bevatten 15 gram suiker per kop. De rode soort is ook rijk aan antioxidanten en beide soorten bevatten een bom aan vezels.
Druiven bevatten namelijk fruitsuiker (fructose). Wanneer je hier te veel van binnenkrijgt, zou dit gewichtsverlies in de weg kunnen staan.
Fruitsoorten die in verhouding veel suiker bevatten zijn druiven, mango, watermeloen, banaan, kersen, ananas, peer en lychees. Minder suiker wordt aangetroffen in bramen, aardbeien, frambozen, rode bessen en zwarte bessen.
Staan druiven in de Schijf van Vijf? Druiven staan net als andere fruitsoorten in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Een trosje druiven van 100 gram telt als één portie fruit.
Banaan en druiven zijn inderdaad typen fruit met wat meer suikers, bovendien bevatten ze weinig vitamine C. Daarentegen bevat een banaan meer kalium, zink, en vitamine B6 dan de meeste soorten fruit. Bovendien bevat een banaan de voedingsvezel inuline, dat een voedingsbodem is voor goede darmbacteriën.
Fruit is een integraal onderdeel van een gezond, evenwichtig dieet [1,2,3]. Als je diabetes hebt, kun je elk soort fruit eten.
In klinische onderzoeken wordt gewezen op het feit dat gedroogd fruit, zoals dadels, vijgen, pruimen en rozijnen, ondanks een hogere suikerconcentratie een hoog vezelgehalte en lage tot matige GI heeft, waarmee het effect op de bloedsuiker kan worden beperkt [3,9].
Ook druiven bevatten veel magnesium en kalium. Wat druiven eten in de avond is én goed voor de lijn én bevorderlijk voor je nachtrust.
De reden waarom twaalf druiven worden gegeten, zou te maken hebben met de twaalf klokslagen om middernacht, en met de twaalf maanden van het jaar erop, waarbij elke druif een maand geluk brengt. Ook in Colombia wordt het ritueel uitgevoerd met druiven.
Alle vers fruit is gezond.
Daarom staan ze in de donkergroene zone van de voedingsdriehoek. Kies volop uit volgende soorten: Citrusvruchten: sinaasappel, pompelmoes*, mandarijn, citroen, limoen … Pitvruchten: appel, peer …
Top 5 soorten fruit met minste suiker per portie: Passievrucht (drie stuks / 50 gram): 2,7 gram suiker - 24 kcal. Verse cranberries (schaaltje / 100 gram): 3,4 gram suiker - 24 kcal. Mandarijn (één stuk / 100 gram): 4,5 gram suiker - 25 kcal.
Het eten van druiven door mensen met slikproblemen wordt sterk ontraden, zeker bij mensen met een verstandelijke beperking.
Als je naar de voedingsvezels en antioxidanten kijkt, steekt blauw er met kop en schouders bovenuit. Blauwe druiven bevatten 2,1 gram vezels tegenover 1,4 gram die witte druiven bevatten, en de hoge dosis anthocyanen – een soort antioxidant – is te danken aan de donkere kleur van de minivruchtjes.
In 98% van de druiven zijn pesticidenresten (residuen) gevonden. In 83% van de druiven zijn cocktails van 2 of meer residuen gevonden. Gemiddeld 3,4 verschillende soorten gif. Maximaal zelfs 12 soorten.
Het is een fabel dat je er dik van wordt. 'Aardappels bevatten minder calorieën dan pasta of rijst. Tegelijkertijd hebben aardappels een veel hogere verzadigingswaarde, je zit er eerder vol van. Als we gekookte aardappels laten afkoelen en verwerken in bijvoorbeeld een salade, worden ze zelfs nog meer verzadigend.
Gewichtstoename: Eiwitten bevatten 4 kilocalorieën per gram. Dit betekent dat als je meer eet dan je nodig hebt, je lichaam deze extra energie ook gewoon opslaat als vet. Problemen met je spijsvertering: Denk aan een opgeblazen gevoel, misselijkheid of last van je darmen.
Druiven zijn een voedzame en heerlijke vrucht om met mate van te snoepen. Overmatig druiven eten kan leiden tot ongewenste bijwerkingen, zoals onbedoelde gewichtstoename, een teveel aan koolhydraten en maag-darmklachten die verband houden met het vezelgehalte .
Uit onderzoek is gebleken dat het fruit de bloeddruk kan verlagen, de hartfunctie kan verbeteren en andere risicofactoren voor hart- en vaatziekten kan verminderen.
Banaan bevat vijf suikerklontjes
Een paar voorbeelden: een sinaasappel bevat afhankelijk van de grootte ongeveer 8 gram suiker, een appel 14 gram, een schaaltje (100 gram) aardbeien of frambozen 5 gram en een banaan ongeveer 20 gram.
Fruitsoorten met een lager suikergehalte zijn onder andere bessen, kiwi's en clementines . De American Diabetes Association beveelt met name bessen en citrusvruchten aan.
Voorbeelden van suikervrije voedingsmiddelen in deze categorie: kip, kalkoen, rundvlees, lam, varkensvlees, zalm, makreel, kabeljauw, mosselen, garnalen, krab, sardientjes.