Je kunt witlof ook invriezen: Blancheer gesneden witlof eerst 2 minuten voor het invriezen. Daarna is het lof 2 tot 3 maanden houdbaar in de vriezer. Weer opwarmen gaat prima in bijvoorbeeld een pan kokend water. Witlof houdt niet van licht.
Bladgroenten zoals bijvoorbeeld sla, spinazie en andijvie bevatten het meest nitraat en dat is een stof die omgezet kan worden in nitriet. En net dàt nitriet is gevaarlijk voor de gezondheid."
Nitraatrijke groenten: beter niet vaak opnieuw opwarmen
Op zich kan je deze groenten gerust opnieuw opwarmen, maar doe het niet systematisch. Als je het toch doet, zorg dat de restjes eerst goed zijn afgekoeld. En was de groente aanvankelijk zo goed mogelijk, zodat zoveel mogelijk bacteriën weg zijn.
Een restje gekookte witlof over? Dit restje kun je in een bewaarbakje nog 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de vriezer bewaren.
De term reheated rice syndrome verwijst naar een voedselvergiftiging die veroorzaakt wordt door de bacterie Bacillus cereus. 'Deze bacterie komt veel voor in zetmeelrijke producten zoals rijst of pasta. Ze kunnen het zetmeel namelijk omzetten in glucose en daar houden de bacteriën van', vertelt Van der Vossen.
Denk bijvoorbeeld aan groene bladgroenten zoals sla, spinazie en kool. Als je die zomaar in de microgolfoven steekt, kan dat voor vonken zorgen. Let ook op voor dikke sauzen. Door de hitte kunnen er kleine ontploffingen ontstaan, waardoor je microgolf volledig onder de saus komt te zitten.
Witlof is super gezond!
Om je dagelijks aanbevolen hoeveel groente met witlof binnen te krijgen, moet je ongeveer 3-4 stronken eten. Een stronkje witlof weegt gemiddeld 75 gram, daarvan komt na schoonmaken ca. 60 gram op je bord.
Dat komt doordat gesneden witloof snel oxideert, net als bijvoorbeeld een appel. Om dit te voorkomen, kun je het gesneden witloof best zo snel mogelijk mengen met wat versgeperst citroensap, limoensap of sinaasappelsap.
Bewaar witlof het best koel (4° Celsius) en donker om dit te voorkomen. Kroppen kun je tot drie weken lang in de koelkast of kelder bewaren op voorwaarde dat er geen grond aanhangt en ze niet gewassen zijn. Witlof bevat veel water en vezels, vitamine C en kalium.
Opwarmen/bereiden en bewaren
Je kan de ovenschotel het beste, afgedekt met aluminiumfolie, opwarmen in een voorverwarmde oven (200 graden), ca. 10-15 minuten. Haal de laatste paar minuten de folie weg voor een mooi bruin korstje.
“Rauwe groenten bevatten meer voedingsstoffen dan gekookte groenten” Da's niet helemaal waar. Gekookte groenten kunnen via het kookvocht wateroplosbare en/of hittegevoelige vitaminen en mineralen verliezen. Dat betekent daarom niet per se dat rauwe groenten sowieso meer vitaminen en mineralen bevatten.
Een besmetting met Bacillus cereus is te voorkomen door restjes snel af te koelen tot 4 °C, niet langer dan 2 dagen in de koelkast te bewaren en restjes voor gebruik goed te verhitten. Het is aan te raden gerechten uit Chinees-Indische (afhaal)restaurants niet opnieuw op te warmen.
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
Kip. Als je afgekoelde kip opnieuw verwarmt, verandert de eiwitsamenstelling. Dit kan leiden tot spijsverteringsproblemen. Als je je kippetje opnieuw wilt verwarmen, zorg er dan voor dat de binnenkant gloeiend heet is.
Kun je stamppot rauwe andijvie opwarmen? Je kunt stamppot met rauwe andijvie opwarmen, maar je moet er rekening mee houden dat de andijvie tijdens het opwarmingsproces niet rauw blijft. De smaak verandert daarom iets, maar het is niet slecht voor je gezondheid.
Naast water en vezels bevat een stronkje witloof heel wat mineralen waaronder ijzer, kalium, magnesium en natrium. Ijzer stimuleert je stofwisseling, terwijl kalium vochtafdrijvend werkt. Vitamine B1, B2 en C verhogen je weerstand en geven je energie.
Je kunt het hart van witlof eten. Hoewel het hart het meest bittere deel van de witlof is, is het wel eetbaar. Veel mensen kiezen ervoor om het te verwijderen om de bitterheid te verminderen, maar als je van een bittere smaak houdt, kun je het gerust eten.
Ja, witlof is gezond. Het bevat weinig calorieën, geen vet en draagt bij de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) vezels. Doordat het weinig calorieën bevat kan je er veel van eten. Hierdoor is het bijvoorbeeld een goede manier om je maaltijd meer volume te geven als je wilt afvallen of op gewicht wilt blijven.
In witlof zitten bepaalde vezels en probiotica die ervoor zorgen dat je lichaam op een natuurlijke manier hersteld. Probiotica zoals witlof bevatten bacteriën die je darmflora ook bevatten. Ze zorgen ervoor dat je darmen gezonder zijn en sneller herstellen van diarree.
Hartgezondheid: de aanwezige antioxidanten en vitamines in witlof kunnen helpen bij het bevorderen van een gezond hart. Het helpt bij het reguleren van de bloeddruk en het verlagen van slechte cholesterol.
Witlof is lekker en gezond!
De mineralen in witlof zorgen voor een goede vochtafdrijving. Verder is witlof ook zeer geschikt voor een dieet. Het bevat namelijk bijna geen calorieën, slechts 12 per 100 gram.
De witte Chinese bakjes zijn gemaakt van polypropeen, wat stevige en tegelijkertijd wendbare eigenschappen heeft. Hierin kunnen gerechten warm worden gehouden, bewaard of meegegeven worden. De Chinese bakjes zijn tevens magnetron bestendig en geschikt voor in de vriezer.
De kilobakken die veel gebruikt worden door de Chinese restaurants hebben wij allen wel eens op tafel gehad! Babi Pangang met Bami, Nasi of witte rijst en een bakkie sambal... Stevige plastic containers in spuitgiet kwaliteit die zelfs in de oven kunnen tot 120 graden.
Daarom zijn de adviezen om maximaal 2 keer per week een nitraatrijke groenten te eten en nitraatrijke groenten niet te combineren met vis opgeheven. Nitraatrijke groenten zijn bijvoorbeeld sla, spinazie, bietjes, andijvie, raapstelen, postelein, koolrabi, spitskool, venkel en Chinese kool.