Door lang koken verliezen groenten voedingsstoffen Kook eten en er gaan voedingsstoffen verloren. Vooral wateroplosbare vitaminen nemen de benen. Zo kan een derde van de vitamine C verloren gaan in een badje van honderd graden. Bij gekookte bladgroente kan het verlies zelfs oplopen tot de helft.
Bloemkool gaat stinken als het te lang kookt
Door groente te verhitten, verandert de textuur en smaak ervan.
Groenten zitten boordevol goede stoffen die belangrijk zijn voor je lichaam, zoals vitaminen en mineralen. Maar als je groenten (te lang) kookt, dan kook je de vitaminen en mineralen kapot. Dat is natuurlijk zonde! Om deze stoffen te behouden kun je de groenten beter stomen.
In peulvruchten zoals sperziebonen komt de natuurlijke gifstof lectine voor. Door het koken van de sperziebonen raakt de giftige stof uitgewerkt. Gekookt zijn sperziebonen dus niet gevaarlijk voor de gezondheid.
Als je ze kookt, gaan de wanden kapot en mengt het zetmeel zich met water. De zachte structuur die zo ontstaat, noemen we 'gaar'. Iets vergelijkbaars gebeurt bij het koken van groenten, hoewel het in dit geval de stevige cellulose in de celwanden is die wordt afgebroken. Het draait allemaal om eiwitten.
Groen = kort koken
Groene groenten kunt u het beste niet te lang koken. Kookt u ze niet te lang dan blijven ze knapperig en behouden ze hun voedingswaarde. Als ze te lang worden gekookt verliezen ze alle belangrijke vitaminen en mineralen die erin zitten.
Te lang koken. Een van de meest voorkomende fouten is het te lang koken van groene groenten . Door langdurig koken verliezen ze hun levendige kleur, textuur en voedingswaarde. Om dit te voorkomen, streef je naar een malse, knapperige textuur door groenten alleen te koken tot ze net gaar zijn.
Broccoli kun je het beste niet te lang koken. De kooktijd hangt af van je persoonlijke voorkeur: na 3 minuten koken is de broccoli beetgaar, na 5 minuten koken is deze zacht. We raden af om veel langer dan 6 minuten te koken, dan verliest de groente z'n smaak.
Van rauwe of onvoldoende verhitte peulvruchten kun je last krijgen van je darmen. De verschijnselen van een lectinevergiftiging zijn buikpijn, misselijkheid, koorts en lichte diarree. Deze klachten komen vaak binnen 3 uur.
Zoals hierboven besproken, kunnen te lang gekookte sperziebonen worden herkend aan hun saaie, olijfgroene kleur en hun papperige textuur . Te lang koken kan ook leiden tot verlies van voedingsstoffen.
Het idee dat rauwe groenten altijd voedzamer zijn dan gekookte groenten is een veelvoorkomend misverstand. De waarheid is dat je moet proberen om zowel rauwe als gekookte groenten zoveel mogelijk in je dieet op te nemen. Het koken van bepaalde groenten kan hun celwanden afbreken om meer van hun voedingsstoffen vrij te geven .
De groenten die tot de nachtschade behoren zijn wel onderdeel van een gezond voedingspatroon, maar staan dus niet in onze top 10: gewone aardappel, tomaat, aubergine, paprika, chilipeper, groene peper, Spaanse peper, kruisbessen en goji-bessen.
Wanneer je groenten wilt blancheren: ze behouden het best hun kleur als je géén deksel op de pan zet. Kook je droge peulvruchten, zoals witte bonen bijvoorbeeld, dan doe je dat beter zonder deksel: zo blijven ze beter heel. Groene groenten kook je best zonder deksel zodat ze hun frisgroene kleur behouden.
Broccoli bevat vitamine A, C, B2, B6, K en mineralen zoals kalium, calcium, ijzer en magnesium. Heel groen fastfood dus, want in 3 tot 5 minuten koken is broccoli al beetgaar. Blijft de pan langer op het vuur staan, dan wordt de groente al snel te zacht en verandert de textuur en smaak.
Bloemkool en broccoli zijn dus beide erg gezond. Ze bevatten weinig calorieën en veel gezonde voedingstoffen. Toch is broccoli net wat gezonder dan bloemkool, het bevat namelijk meer calcium, vezels en vitamine K. Een extra voordeel van broccoli is dat het goed is voor het geheugen.
Je kunt deze groente verwerken in wokgerechten en ovenschotels, in plakjes roosteren in de oven of zelfs rauw eten in salades. Uiteraard kun je broccoli ook koken, maar doe dit zeker niet te lang (normale stronkjes niet meer dan circa 4 minuten). De vitamines gaan bij lang koken verloren.
Door lang koken verliezen groenten voedingsstoffen
Kook eten en er gaan voedingsstoffen verloren. Vooral wateroplosbare vitaminen nemen de benen. Zo kan een derde van de vitamine C verloren gaan in een badje van honderd graden. Bij gekookte bladgroente kan het verlies zelfs oplopen tot de helft.
Daarnaast worden bonen ook in een stroperige vloeistof ingeblikt, waar zout en suiker in zitten. Door ze af te spoelen, verwijder je deze vloeistoffen en krijg je minder zout en suiker binnen. Ook mengen de bonen dan beter met andere ingrediënten, wat de smaak en textuur in het gerecht verbetert.
Gooi het weekwater weg. Je gooit dan weliswaar wel wat voedingsstoffen weg, maar ook de anti-nutriënten. Die laatste wegen zwaarder. Koken in schoon water heeft als voordeel, en dat is niet onbelangrijk voor je omgeving, dat je wat minder winderig wordt van je bonenmaaltijd ;-).
Uit onderzoek dat is gepubliceerd in gerenommeerde tijdschriften zoals het Journal of Food Science en het Journal of Agricultural and Food Chemistry blijkt dat te lang koken van groenten leidt tot een aanzienlijke afname van essentiële voedingsstoffen zoals vitamine C, foliumzuur en antioxidanten .
Te lang koken kan leiden tot verlies van voedingsstoffen en kan de groenten onaantrekkelijk maken in textuur en smaak . Alles kan opnieuw worden opgewarmd. Onthoud dat sommige items dezelfde textuur kunnen hebben als toen ze vers waren. Wees dus niet teleurgesteld.
Door het koken gaat een deel van de voedingswaarde van groenten verloren . Zo gaat bijvoorbeeld vitamine C verloren door hitte. Hoe langer u groenten kookt, vooral op hoge temperaturen, hoe minder vitamine C er overblijft.
Voeg geen zout, suiker, room en sauzen toe. Breng uw groenten op smaak met citroensap, knoflook, gember, peper en kruiden of specerijen in plaats van zout.
Beschermende werking. Wie dagelijkse veel groenten en fruit eet, heeft een lager risico op het ontwikkelen van gezondheidsproblemen en aandoeningen. Groenten en fruit bieden bijvoorbeeld bescherming tegen darmkanker, maar ook tegen hart- en vaatziekten of een beroerte.
Het koken van ons voedsel helpt namelijk een handje bij de spijsvertering en de opname van vitamines. Rauwe groenten bevatten stevige vezels, die onze spijsvertering hard aan het werk zetten, maar de opname van voedingsstoffen ook wel lastiger maken. Koken maakt de vezels zachter en beter te verteren.