Toch wordt voor kinderen, kwetsbare groepen en zwangere vrouwen de consumptie van aardbeien afgeraden vanwege de nog aanwezige restanten van bestrijdingsmiddelen. PAN-NL nam de veiligheidsnorm die geldt voor pesticiden in potjes baby- en peutervoeding als uitgangspunt.
Aardbeien zijn rijk aan vezels, antioxidanten, vitaminen en mineralen, die helpen de darmen gezond te houden. Antioxidanten helpen bij de absorptie van belangrijke voedingsstoffen, zoals eiwitten en ijzer. Vezels spelen een sleutelrol bij het bevorderen van de spijsvertering en het reguleren van de spijsvertering.
Aardbeien zijn ideaal als gezonde snack omdat ze het hongergevoel wat afremmen. Ze bevatten vrij veel mangaan en zijn een goede bron van kalium, een mineraal dat de bloeddruk positief beïnvloedt, de vochtbalans in het lichaam regelt en nodig is voor de spiertrekkingen in ons lichaam.
Aardbei-allergie
Aardbeien bevatten zeven soorten eiwitten die mogelijk allergische reacties veroorzaken. Symptomen zijn onder andere uitslag, jeuk, een tintelend gevoel rond de mond, buikpijn, misselijkheid en soms zelfs moeite met slikken.
Bij één monster was er mogelijk wel een risico, maar dit kwam door een hoog gehalte van het bestrijdingsmiddel iprodion, een stof die inmiddels verboden is. Op basis van deze nieuwe risicoanalyse concludeert het RIVM dat het eten van aardbeien niet leidt tot een gezondheidsrisico.
Een beschimmelde aardbei moet worden weggegooid . Als een bes alleen gekneusd is, maar geen tekenen van schimmel vertoont, kan het gekneusde deel worden weggesneden. Als u per ongeluk een beschimmelde aardbei eet, weet u dat omdat beschimmelde aardbeien een onaangename smaak hebben die een beetje zuur en zuur is en u misschien aan blauwe kaas doet denken.
We raden altijd aan om twee stukken fruit per dag te eten. Die portie aardbeien per dag gecombineerd met een ander stuk fruit is dus prima.” Voor mensen met prikkelbare darmen kan het dagelijks eten van aardbeien wel heel goed zijn.
Dit probleem treedt op wanneer het immuunsysteem de eiwitten in aardbeien verwart met schadelijke stoffen . Dit leidt tot de productie van histamines en antilichamen, wat leidt tot allergische reacties die we aardbeienallergiesymptomen noemen. De belangrijkste verbinding die aardbeienallergie veroorzaakt, is Fragaria allergeen 1 (fra a1).
En 30% van de mensen die allergisch voor berkenpollen zijn reageren ook allergisch op aardbeien. De symptomen van allergieën voor aardbeien en tomaten kunnen de huid beïnvloeden, de slijmvliezen irriteren en zorgen voor een loopneus. Eveneens kan buikpijn optreden.
Zijn kersen gezonder dan andere fruitsoorten? Qua hoeveelheid antioxidanten zeker. Kersen bevatten ruim twee keer zo veel antioxidanten als bijvoorbeeld druiven en aardbeien.
Ook bevatten aardbeien polyfenol. Deze stof kan de bloeddruk verlagen en het ontstaan van een bloedprop voorkomen, doordat de opstapeling van bloedplaatjes door deze stof wordt tegengegaan. Aardbeien kunnen op die manier de kans op hart- en vaatziekten verminderen.
Aardbeien zou hij dus niet bestempelen als het gezondste fruit. “Maar als je gezond wilt snacken en kijkt naar calorieën en suikers, kun je beter een handje aardbeien nemen dan een appel.” Dat wordt volgens hem trouwens ook geclaimd door zogenaamde superfoods.
Fruit: eet driemaal per dag een stuk fruit (liefst met schil) als broodbeleg, als dessert of tussendoortje. Varieer de fruitsoorten. Een kiwi (eventueel op nuchtere maag) is zeer vezelrijk en bevorderlijk voor de stoelgang. Gedroogde en geweekte vruchten zoals pruimen, abrikozen, krenten en rozijnen, dadels en vijgen.
Ook verlagen aardbeien de bloedspiegel, waardoor ze erg geschikt zijn voor mensen met diabetes. Doordat de vrucht laxerend en ontgiftend werkt, is het bovendien een ideale vrucht voor mensen met overgewicht.
Producten vermijdt die extra gasvorming geven zoals koolzuurhoudende frisdranken, bier, light-producten, peulvruchten, koolsoorten, ui, prei, paprika, rauwkost en knoflook. Fruit is natuurlijk gezond en het bevat veel belangrijke voedingsstoffen. Het eten van erg veel fruit kan winderigheid veroorzaken.
Soms kunnen aardbeien besmet raken met schadelijke bacteriën of virussen die bekend staan als pathogenen . Voorbeelden van pathogenen zijn Salmonella, E. coli 0157:H7 en Hepatitis A. Deze besmetting kan op elk punt van het veld tot de tafel plaatsvinden.
Overmatige consumptie van bessen kan bij sommige mensen maagklachten, brandend maagzuur, diarree, reflux, een opgeblazen gevoel en allergische reacties veroorzaken .
Net als andere soorten voedselallergieën, vertoont aardbeienallergie doorgaans symptomen binnen enkele minuten tot 2 uur na het eten. Veelvoorkomende symptomen zijn: een beklemd gevoel in de keel, jeukende mond, huiduitslag, jeukende huid, piepende ademhaling, hoesten, misselijkheid, maagpijn, braken, diarree, duizeligheid, ...
Tekenen van schimmel
Controleer eerst uw verse bessen op zichtbare schimmel. Een beschimmelde aardbei kan verkleurd lijken, donkere vlekken hebben of groene of witte plekken met beschimmelde delen. Hopelijk is de schimmel, als u die ziet, beperkt tot een paar beschimmelde bessen en heeft deze zich niet verspreid naar de hele tros.
Aardbeien zijn veilig voor de meeste mensen, maar het is mogelijk om een allergische reactie te krijgen op sommige chemische verbindingen die in deze en andere bessen zitten . Mensen die allergisch zijn voor berkenpollen, hebben meer kans op een allergische reactie als ze aardbeien of ander fruit eten.
Mensen kunnen de appels en peren in hun dieet ook vervangen door andere vruchten die minder snel een opgeblazen gevoel veroorzaken , zoals: bessen, zoals aardbeien, bosbessen en bramen; citrusvruchten, zoals grapefruit, mandarijnen en sinaasappelen; bananen.
Beste tijd om aardbeien te eten
Je kunt aardbeien in de ochtend eten als onderdeel van je ontbijt. Aardbeien eten in de avond is ook een goed idee als je ze voor het avondeten eet als tussendoortje. Vermijd aardbeien laat op de avond na het avondeten, omdat het kan leiden tot spijsverteringsproblemen .
Aardbeien bevatten superveel vitamines. Vooral het gehalte aan vitamine C en foliumzuur is hoog. Met 7 aardbeien krijg je al net zoveel vitamine C binnen als met 1 sinaasappel. En een portie aardbeien van 100 gram levert je al een derde van wat je op een dag aan foliumzuur nodig hebt.
Ja, het is over het algemeen goed om aardbeien op een lege maag te eten . Aardbeien zijn een goede bron van vezels, vitaminen en mineralen, en ze zijn van nature gemakkelijk te verteren. Ze op een lege maag eten kan helpen om uw spijsvertering en opname van voedingsstoffen te verbeteren.