Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Een sinaasappel geldt als één portie fruit. Van mandarijnen moet je er 2 eten voor één portie. Als je steeds andere fruitsoorten kiest krijg je alle voedingsstoffen binnen die je nodig hebt.
De raad adviseert om ongeveer 250 g fruit per dag te eten. Dat komt overeen met een tweetal stukken fruit. Niet alle fruit is even groot. Denk bij één stuk fruit aan de grootte van een appel, peer of banaan, een sinaasappel of perzik, …
Net als veel andere fruitsoorten, zijn ook mandarijnen een goede bron van vezels. Vezels staan vooral bekend om het verbeteren en soepel houden van je stoelgang, maar ze hebben ons nog meer gezondheidsvoordelen te bieden. Bijvoorbeeld: Een gezondere darmflora, doordat de goede bacteriën in je darmen de vezels eten.
Immuunsysteem boost: De hoge vitamine C-inhoud van mandarijnen helpt bij het versterken van je immuunsysteem en voorkomt verkoudheid of griep. Vezelrijk: Mandarijnen bevatten veel vezels. Deze dragen bij aan een gezonde spijsvertering. Een vezelrijk dieet is daarom goed voor je algemene gezondheid.
Een teveel aan vitamine C zal jouw lichaam via je urine verlaten, maar een teveel aan suiker uit fruitsoorten is niet goed voor je. Probeer daarom niet meer dan twee mandarijnen per dag te eten en vul dit aan met een andere fruitsoort. Zo blijf je variëren met fruitsoorten en voldoe je ook aan de schijf van vijf.
Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Een sinaasappel geldt als één portie fruit. Van mandarijnen moet je er 2 eten voor één portie. Als je steeds andere fruitsoorten kiest krijg je alle voedingsstoffen binnen die je nodig hebt.
Een kiwi bevat per 100 gram bijvoorbeeld 2 keer zo veel vitamine C als een mandarijn. Rauwe rode paprika of gekookte spruitjes bevatten per 100 gram zelfs 3 keer zoveel vitamine C.
Waarom is Appel beter dan Sinaasappel-mandarijn? Opmerkelijk meer quercetine per 100g. Duidelijk meer zetmeel per 100 g. Opmerkelijk meer vitamine K per 100 g.
Voedingsvezels binden het vocht waardoor de ontlasting wat steviger wordt. Drink minimaal twee liter vocht per dag. Bij diarree verliest u naast vocht ook zouten. Gebruik zoutbevattende producten zoals bouillon of soep.
Fruitsoorten die veel suiker en relatief weinig wezels bevatten, zijn: lychees, bananen, vijgen, druiven en ananas. Gedroogd fruit bevat meer suiker dan vers fruit. Het is dus zeker geen evenwaardige vervanging voor de verse variant. Ook is het belangrijk biologisch fruit te eten.
“In de avond kun je het beste kiezen voor fruit dat de spijsvertering ondersteunt in plaats van overbelast voor het slapengaan. Appels en peren, allebei rijk aan vezels, zijn uitstekende keuzes voor de avond.”
Fruit: eet driemaal per dag een stuk fruit (liefst met schil) als broodbeleg, als dessert of tussendoortje. Varieer de fruitsoorten. Een kiwi (eventueel op nuchtere maag) is zeer vezelrijk en bevorderlijk voor de stoelgang. Gedroogde en geweekte vruchten zoals pruimen, abrikozen, krenten en rozijnen, dadels en vijgen.
Zespri kiwi: de kampioen van vitamine C
Dat betekent dat een Zespri kiwi per dag eten genoeg is voor de vereiste hoeveelheid vitamine C. De aanbevolen inname in Europa is 80 mg per dag.
Volwassenen krijgen het advies om 2 porties fruit per dag te eten (200 gram). Als je varieert tussen de verschillende fruitsoorten, krijg je alle voedingsstoffen uit fruit binnen die je nodig hebt. Fruit is goed voor de gezondheid.
Dat mandarijnen je bloedvaten en hart gezond houden is dus een groot gezondheidsvoordeel. Een mandarijn bevat provitamine A en vitamine C. Provitamine A zorgt voor stofjes waardoor je lichaam zelf vitamine A kan aanmaken. Deze vitamines zorgen ervoor dat je huid in topconditie blijft.
Maar als het om fruit gaat, is de gezondste… de tomaat. Ja, botanisch gezien worden tomaten als fruit beschouwd. Ze scoren een 20 op de schaal van de CDC, net onder wortelen en vlak boven citroenen. Tomaten zitten boordevol antioxidanten, waarvan je kunt denken dat ze een superheldachtige functie in je lichaam hebben.
Kies voor fruit met lage glycemische index zoals aardbeien, kersen, peer, blauwe bessen, frambozen, pruim, perzik, appel met schil.
Met twee mandarijntjes per dag heb je voldoende vitaminen binnen om een lange werkdag gefocust te blijven.
Het bevat te veel suiker, maar nauwelijks vezels. Per 100 gram mandarijn krijg je zo'n 10 gram suiker binnen en één gram vezel. Dat betekent dat als je twee mandarijntjes eet, je al gauw 3 suikerklontjes binnenkrijgt. Dat hoeft niet een probleem te zijn als er genoeg vezels in zitten.
Mandarijnen en clementines hebben een vergelijkbaar voedingsprofiel, met enkele subtiele verschillen: Over het algemeen bevat een mandarijn meer calorieën dan een clementine: ongeveer 53 calorieën, terwijl een clementine 47 calorieën per 100 gram bevat.
De mandarijnen zijn tussen november en februari in het seizoen en op hun zoetst. Wanneer het mandarijnen seizoen is komen ze vooral uit landen rond de Middellandse Zee als Spanje, Marokko, Italië en Algerije.
Ook citrusfruit kun je het beste buiten de koelkast bewaren: zoals sinaasappel, mandarijn, grapefruit, citroen en limoen (1-2 weken). Bij warm weer kun je het eventueel wel in de koelkast bewaren.
Met veel vitamine C, zoals een mandarijn of sinaasappel, zorgt ervoor dat je weerstand wordt verbeterd en je de strijd met het verkoudheidsvirus snel wint.