Eten dat nog niet is afgekoeld zorgt ervoor dat de temperatuur in de koelkast stijgt. Hierdoor wordt de kans op te veel bacteriën vergroot en gaat de kwaliteit van de andere producten in je koelkast achteruit. Laat je warme eten dus een half uurtje afkoelen op het aanrecht en zet het dan alsnog koud.
De temperatuur van het eten ligt zoveel hoger dan de rest in de koelkast, dat je er alle producten mee opwarmt. Dit verhoogt de kans op bacteriën en schimmels. En dat terwijl je juist je eten in de koelkast zet om te voorkomen dat het bederft en gaat schimmelen!
Even afkoelen
Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: je doet er goed aan om je restjes eerst even te laten afkoelen. Niet alleen omdat het anders ten koste gaat van de smaak, maar vooral omdat je dan bacteriën minder de kans geeft zich te verspreiden.
Als het eten nog stoomt, laat dan het deksel of de afdekking een klein beetje open zodat de warmte kan ontsnappen en de koele lucht van de koelkast in het warme eten kan circuleren . Voor grote stukken vlees, zoals een gebraden kalkoen of ham, is het beter om het vlees eerst te snijden in plaats van het geheel in de koelkast te leggen.
3. Warm eten kan niet direct in de diepvries. Eten dat nog niet is afgekoeld, zorgt er namelijk voor dat de temperatuur van de diepvries stijgt. Dit vergroot de kans op bacteriën en zorgt ervoor dat de kwaliteit van andere producten in de vriezer achteruitgaat.
#4 Vries geen warm eten in
Eten moet volledig zijn afgekoeld voordat u het invriest – het is zelfs nog beter als u het eerst volledig laat afkoelen in de koelkast en het dan invriest. Als u een zak of bak met warm eten bewaart naast een reeds ingevroren eten, kan het licht ontdooien, wat een veiligheidsrisico oplevert .
De snelste manier om je eten af te koelen, is door de pot in een bak met koud water te zetten. In de zomer (of wanneer het binnen warm is) voeg je best ook wat ijsblokjes toe, zodat het water niet te snel opwarmt. Ververs het water om de 5 minuten, zodat het goed koel blijft.
Informatie. Kleine hoeveelheden warm voedsel kunnen direct in de koelkast worden geplaatst of snel worden gekoeld in ijs of een koudwaterbad voordat het in de koelkast wordt gezet. Een grote pan met voedsel zoals soep of stoofpot moet in kleine porties worden verdeeld en in ondiepe bakjes worden gedaan voordat het in de koelkast wordt gezet.
Plaats geen warm eten in de koelbox of vriezer
Voedsel beweegt niet snel genoeg door de temperatuurgevarenzone als het voedsel nog warm is wanneer het in de koeler of vriezer wordt geplaatst of in bulk wordt bewaard. Het plaatsen van warm voedsel in een koeler kan de temperatuur van alles wat wordt bewaard verhogen en kan het in de temperatuurgevarenzone brengen.
Afgedekt in de koelkast
“Een van de redenen dat je je eten altijd moet afdekken is omdat bacteriën overal in de koelkast zitten. Verschillende producten kunnen elkaar besmetten. Door je voedsel af te dekken zorg je ervoor dat bacteriën niet onderling over kunnen springen.” Ook kan het eten uitdrogen.
Bederfelijk eten dat langer dan 2 uur buiten de koelkast is geweest, is niet meer te vertrouwen, ook al verhit je het daarna goed. Ziekmakers gaan dood als je het eten goed verhit, maar er zijn ziekmakers die gifstoffen aanmaken, vooral bij kamertemperatuur.
Over het algemeen geldt voor verse maaltijden en restjes eten dat deze in de koelkast maximaal 5 dagen goed blijven. Wil je een maaltijd langer bewaren, dan kun je deze ook invriezen. In de vriezer kunnen maaltijden tot wel 3 maanden bewaard worden.
Het is over het algemeen aan te raden om uw eten te bewaren in vershoudbakjes en niet met 'pan en al' in de koelkast te plaatsen. Naast dat het eten zijn smaak verliest, kan het voedsel zich gaan hechten aan de pan waardoor dit lastig te verwijderen is. U kunt de pan zo ook niet gebruiken voor andere mooie gerechten.
Als je op microscopische schaal kijkt, zal iets opwarmen altijd sneller gaan dan het afkoelen. Dat zegt een nieuwe regel van de thermodynamica.
Om restjes eten zo lang mogelijk goed te houden, moeten zowel afhaalmaaltijden als gekookt voedsel binnen twee uur na het koken worden gekoeld. De wetenschappelijke redenering achter deze richtlijn zit hem in het feit dat ongekoeld eten na twee uur de temperatuurgevarenzone zal bereiken.
Soep afkoelen en inpakken
Plaats de pan in een bak koud water en laat deze snel afkoelen. Laat restjes soep niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan. Verdeel de soep in eenpersoonsporties over afsluitbare vershoudbakjes. Dat is makkelijk stapelen en ontdooien.
Eten dat nog niet is afgekoeld zorgt ervoor dat de temperatuur in de koelkast stijgt. Hierdoor wordt de kans op te veel bacteriën vergroot en gaat de kwaliteit van de andere producten in je koelkast achteruit. Laat je warme eten dus een half uurtje afkoelen op het aanrecht en zet het dan alsnog koud.
Lucht moet rond het voedsel kunnen circuleren. Plaats een pan met voedsel in een ijswaterbad en roer het voedsel . Door te roeren kan warme lucht ontsnappen en wordt het voedsel sneller gekoeld. Gebruik indien beschikbaar koelapparatuur, zoals een ijsstok of snelkoeler.
Over het algemeen is het het beste om warm eten en restjes binnen twee uur na het koken in de koelkast te zetten . Na deze tijd kunnen bacteriën gaan groeien en uw heerlijke maaltijd veranderen in een voedselvergiftiging die op het punt staat te gebeuren.
Verdeel grote hoeveelheden warm eten in kleine bakjes, laat afkoelen in de koelkast of een ijsbad en zet ze vervolgens in de vriezer. Zoals Ali Rosen opmerkt in haar kookboek Modern Freezer Meals, kan het proberen om nog warm eten in te vriezen grote ijskristallen in uw eten creëren, wat onaangename onregelmatigheden in de textuur oplevert .
Als je warm eten invriest ontstaat er condens, wat zorgt voor extra ijsvorming. Daarbij is het slecht voor je vriezer, omdat de warmte van het eten de temperatuur doet dalen. Daardoor kunnen andere producten in de vriezer iets ontdooien en moet de vriezer zelf harder werken om op temperatuur te blijven.
Staat er geen bewaartemperatuur op de verpakking, dan geldt voor gekoelde opslag: ten hoogste 7 °C. Staat er wel een bewaartemperatuur op de verpakking dan geldt die bewaartemperatuur. Voor diepgevroren producten geldt dat ze bewaard worden bij -18 °C of kouder.
Eerst laten afkoelen
Ze koelen sneller af als je het bakje of de pan in een laagje koud water zet. Laat de kliekjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan. Doe ze in een afsluitbaar bakje en zet de datum erop.
Wanneer je je favoriete stampotje hebt gemaakt en de helft in de vriezer wil leggen, moet je het eerst af laten koelen. Als je een warm bakje of zakje in de vriezer stopt, dan bevat het eten nog te veel vocht. Hierdoor gaat dit bevriezen en kan ijsvorming ontstaan, waardoor de smaak van je eten minder lekker wordt.
Het Voedingscentrum adviseert om bederfelijk voedsel na 2 uur buiten de koelkast niet meer te eten. Er kunnen bij kamertemperatuur gifstoffen vrijkomen. Het opwarmen van het eten doodt ziekmakers, maar de gifstoffen blijven aanwezig.