Laat de chocolade op je tong smelten. Kauw alleen om de bonbon in kleinere stukjes te breken die makkelijk smelten. Zo kan de cacaoboter zich gelijkmatig in je mond verspreiden en worden eventuele bittere ondertonen verzacht.
Chocolade bewaren in de koelkast
Chocolade blijft op zijn best als je het droog, donker en koel bewaart. Daarom bewaren veel mensen chocolade in de koelkast.
Wat is het verschil tussen een bonbon en een praline? Praline is de Belgische benaming voor de lekkernij die wij in Nederland bonbon noemen.
Ook de verse handgemaakte varianten. Wanneer je bonbons tussen 15 en 18 graden en droog opslaat, kun je er tussen de 30 en 40 dagen van genieten. Hiervoor zijn wel speciale bewaaromstandigheden nodig. Chocolade is gevoelig voor zijn omgeving.
In Nederland is een bonbon een snoepje van chocolade, gevuld met bijvoorbeeld noga, marsepein, likeur en praliné. In België worden bonbons vaak pralines genoemd en dit kan ervoor zorgen dat er een verwarring ontstaat tussen praline en praliné; het zijn namelijk twee verschillende dingen.
Bonbons en chocoladerepen worden duurder door de stijgende cacaoprijs. De prijs voor de grondstof van chocola kan oplopen tot zo'n dertien euro. Deze prijsstijging is voornamelijk te wijten aan de slechte oogsten in West-Afrika, waar minimaal 70 procent van de cacao vandaan komt.
Er zit 4,6 gram vet in 1 stuk (15 gram) bonbon, waarvan 2,2 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten.
Mits koel (tussen 15 en 18°C) en droog bewaard, kunt u de bonbons 30 tot 40 dagen bewaren. Wat is de beste plaats om de Leonidas bonbons te bewaren? Bonbons worden het best bewaard op een droge en koele plaats, tussen 15 en 18°C.
Door het koelen krimpen de bonbons iets. Dit is juist goed, zo komen ze straks namelijk goed uit de bonbonvorm. Wanneer de bonbons goed gestold zijn, kun je ze uit de koelkast halen. Keer de bonbonvorm om en tik iets op je werkblad, zodat de bonbons eruit komen.
Bewaar je chocolade niet in de koelkast
Kou en vocht trekken namelijk in de chocola, ook wanneer de chocolade nog in de verpakking zit, en dat tast de structuur en smaak van het product aan. Bewaar chocolade dus niet in de koelkast, maar ook niet op een andere koude of vochtige plek.
Het woord 'bonbon' komt uit het Frans en betekent letterlijk 'goedgoed'. In Frankrijk is een bonbon een gevuld snoepje en niet de 'bonbon' zoals wij die kennen.
De vakkundige Dutch Pastry Team jury beoordeelt de bonbons op techniek, structuur en smaak. De jury met onder andere gastlid Rudolf van Veen was het unaniem eens: van de twintig deelnemers was de bonbon van Marieke de uitgesproken winnaar.
Bonbons worden van oudsher met de hand gemaakt door een banketbakker, patissier of confiserie. Met name Frankrijk en België staan hierom bekend. Ook in Nederland worden dergelijke bonbons ambachtelijk gemaakt, maar deze genieten voornamelijk lokale bekendheid.
Kun je chocolade bonbons invriezen? Ja, je zou chocolade bonbons in de vriezer kunnen bewaren om de houdbaarheid te verlengen. Houd er dan wel rekening mee dat de kwaliteit achteruit kan gaan. Door het vocht kan de chocolade namelijk wit uitslaan.
Geen zorgen, er groeit geen schimmel op de chocola.
Chocola is namelijk een voedingsmiddel dat niet snel bederft. Het is daarom vaak langer houdbaar dan deze datum. Het kan wel zo zijn dat de smaak, kleur, geur of kwaliteit van het product achteruitgaat, maar je kunt het zonder gevaar voor je gezondheid eten.
De witte waas op de chocolade is gelukkig geen schimmel, en is gewoon veilig om te eten. Die witte uitslag heet bloom en komt vanuit de chocolade zelf. Het wordt veroorzaakt door het smelten van de cacaoboter in de chocola. Dit gebeurt, zoals je misschien al verwacht, wanneer chocolade te warm wordt.
Als je chocolade smelt om er bijvoorbeeld mooie chocolade decoraties van te maken, is het belangrijk dat je hem op temperatuur brengt. Tempereren noemen ze dat met een chique woord. Hierdoor wordt je chocolade krokant en krijgt het een mooie glans.
De ideale temperatuur om chocolade te doen smelten ligt tussen de 45 en 49 °C. Zodra de chocolade gesmolten is, moet je hem tempereren.
Hoe bewaar ik het best Leonidas pralines? Leonidas pralines met alcohol of roomboter bewaar of eet je het best koel (recht uit de koelkast).
Na openen kunnen zich hier schimmels en bacteriën in ontwikkelen, die gifstoffen achterlaten. Dat is ongezond. Geopend kun je deze producten vaak wel een week in de koelkast bewaren, maar gooi ze weg als je schimmel ziet.
Als u chocolade langer wilt bewaren, kunt u het ook invriezen. Chocolade kan tot wel zes maanden in de vriezer bewaard worden, zolang het goed is ingepakt in een luchtdichte verpakking. Houd er wel rekening mee dat chocolade na het ontdooien mogelijk wat witte vlekken vertoont.
Niet aankomen terwijl je elke dag 10 bonbons eet kan prima, alleen is het dan noodzakelijk om ergens anders je calorie-inname laag te houden. De gemiddelde vrouw mag zo'n 2.000 kcal per dag eten, terwijl dit getal voor een man op 2.500 ligt.
Dure ingrediënten kunnen tot prijsstijgingen leiden
De dure cacao en suiker kunnen ervoor zorgen dat chocola in de supermarkt nog duurder wordt. Als fabrikanten van bijvoorbeeld chocoladerepen of bonbons hogere inkoopkosten hebben, willen ze dat doorberekenen aan hun afnemers, vaak een supermarkt.
Er zitten 77 kilocalorieën in 1 stuk (15 gram) bonbon. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'bonbon'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.