Laat bonen liever niet langer dan 24 uur in water staan, dan gaan ze fermenteren en smaken ze niet lekker meer. Wil je eenmaal geweekte bonen nog bewaren voor je ze kookt? Spoel ze goed af, droog ze af en bewaar ze goed afgesloten in de koelkast. Zo blijven ze 3-4 dagen goed.
De bonen zijn slap of beschimmeld. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven. Bewaartip voor dit product Sperziebonen kunnen niet goed tegen kou. Ze kunnen dan zwarte vlekken krijgen.
Moet je het weekwater van bruine bonen weggooien? Ja. Giet het weekwater van bruine bonen altijd weg voordat je ze kookt. In dat water zitten antinutriënten (zoals fytinezuur) en suikers die winderigheid kunnen veroorzaken.
In de koelkast blijven sperziebonen ongeveer 3 tot 5 dagen goed. Bewaar ze in een luchtdichte verpakking of een afgesloten plastic zak om uitdroging te voorkomen. Zorg ervoor dat de sperziebonen niet in contact komen met vocht, aangezien dit kan leiden tot snellere bederf.
Je kunt ook de bonen een dag vooraf al koken. Ze blijven tot 5 dagen in de koelkast goed.
Als er een verandering in kleur, geur of textuur optreedt , zijn de bonen waarschijnlijk bedorven en/of niet meer veilig om te eten. Controleer ook op schimmel of andere tekenen van bederf. Als alles er goed uitziet en ruikt, kun je ze eventueel even proeven. Als ze niet lekker smaken, zijn ze niet meer veilig om te eten.
Als de bonen er nog goed uitzien en ruiken (of nou ja, zoals kidneybonen dat normaal doen), kun je ze prima opeten, ook als de houdbaarheidsdatum al maanden verstreken is.
Een ongeopende zak bonen uit de winkel moet binnen ongeveer 6 weken na het branden worden geconsumeerd; een geopende zak bonen ongeveer 2 tot 3 weken . Een vacuümverpakte zak bonen die nog nooit is geopend, minstens 2 of 3 maanden.
Gedroogde bonen zijn het verst als ze binnen ongeveer twee jaar na de oogstdatum worden gekookt. Maar je kunt ze jaren bewaren en toch koken . Ze hebben alleen een langere kooktijd nodig en worden, als ze echt oud zijn, mogelijk niet zo mals.
Een geopende zak koffiebonen bewaar je ook het beste op een koele donkere, droge, koele plaats, waarbij je zuurstof niet bij je bonen laat komen. Giet je bonen daarom niet over in een pot of blik waar vervolgens zuurstof in blijft. Houd ze gewoon in de originele zak waarin je ze kocht.
De gedachte is nu dat vitaminen en smaakstoffen uit de bonen kunnen lekken in het weekwater dat je door de gootsteen spoelt. Er is tegenstrijdig wetenschappelijk bewijs dat water verversen de uitstoot van schadelijke stoffen vermindert . Als je wilt, doe het dan. Als het onnodig lijkt, laat het dan zitten.
Op de verpakking staat hoelang je de peulvruchten moet weken en koken. Verhitten is belangrijk omdat in rauwe peulvruchten de natuurlijke gifstof lectine voorkomt. Lectine wordt door verhitting onschadelijk gemaakt.
Zodra het water afkoelt zouden de vluchtige gassen zich evenals de mineralen weer in het water vestigen. Als het water opnieuw gekookt wordt, zouden gevaarlijke componenten zich verzamelen in plaats van te ontsnappen uit het water. Hierdoor zou het water dan schadelijke stoffen bevatten.
Echt verse sperziebonen zijn egaal lichtgroen en voelen stevig en een beetje fuzzy aan. Als ze beginnen te bederven, worden ze donkerder, zachter en voelen ze slijmerig in plaats van fuzzy.
Als je een auto-immuunziekte hebt, een darmspoelingsprogramma volgt of actief een ziekte onder controle hebt , is het wellicht verstandig om bonen en glutenbevattende granen tijdelijk te vermijden totdat het lichaam er klaar voor is of in remissie is. De korte reden: ze bevatten lectinen en fytinezuur.
Volgens het Amerikaanse ministerie van Landbouw zijn gekookte bonen 3 tot 5 dagen houdbaar in de koelkast .
Dus als je een gevlekte schil, donkere vlekken of zichtbare sporen van schimmel ziet , moet je ze weggooien. Ongewone geuren - gedroogde bonen mogen geen sterke geur hebben. Als je iets ranzigs ruikt wanneer je de zak bonen opent, kan dit wijzen op schimmelvorming, fermentatie of uitwerpselen van ongedierte.
Let bij het kopen op peulen die vers en zacht aanvoelen, en die een bevredigend knappend geluid maken wanneer je ze breekt. Daarnaast moeten de bonen een mooie heldergroene kleur hebben, wat duidt op hun versheid.
Kortom, het is veilig om bonen uit blik te eten waarvan de houdbaarheidsdatum verstreken is, zolang ze maar op de juiste manier zijn bewaard.
Wanneer bonen in gewone zakken van voedingskwaliteit worden bewaard, zijn ze een jaar of tot de houdbaarheidsdatum houdbaar. Na deze tijd zijn de bonen niet slecht meer om te eten, maar verliezen ze hun olie en worden ze zo droog dat ze niet meer goed gehydrateerd kunnen worden.
Het is belangrijk om te weten dat hoewel koffiebonen na verloop van tijd hun versheid en smaak kunnen verliezen, ze nog wel veilig te consumeren zijn. Als je ze goed bewaart kunnen ze eigenlijk niet bederven.
Het probleem met lectinen
De meest gepubliceerde berichten melden ernstige reacties bij mensen die zelfs kleine hoeveelheden rauwe of onvoldoende verhitte kidneybonen eten. Ze bevatten fytohemagglutinine, een type lectine dat ervoor kan zorgen dat rode bloedcellen samenklonteren . Het kan ook misselijkheid, braken, maagklachten en diarree veroorzaken.
Wacht rustig af; bonen die na uren koken nog steeds hard zijn, kunnen ineens veranderen in romig zacht. Weken verkort de kooktijd. Spoel bonen goed af met koud voordat je ze in de week zet. Geweekte bonen garen gelijkmatiger en een deel van de gasveroorzakende stoffen verdwijnt in het weekwater.
Houdbaarheid na openen, vuistregels
Bonen: top van de smaak 3 tot 6 weken. Gemalen: het liefst binnen 1 tot 2 weken opmaken.