Wanneer je plant teveel water krijgt, kunnen de wortels verstikt raken en krijgen ze niet genoeg zuurstof. Dit kan leiden tot slappe bladeren en een verzwakte plant.
Snijd de wortels in langwerpige stukken. Stop ze vervolgens in een pot, waar een deksel op kan. Denk bijvoorbeeld aan een lege jampot, appelmoespot of een andere soortgelijke glazen pot. Vul de pot met water, doe de deksel erop en zet het een half uurtje in de ijskast.
Wil je voorkomen dat baksels oudbakken raken, bewaar ze dan in de diepvries. Daar gaat de kwaliteit ternauwernood achteruit. Slappe wortels, verlepte sla, rimpelige tomaten of paprika's zijn evenzovele voorbeelden van versproducten die met vochtverlies kampen. Je kunt ze prima eten.
De wortels zijn verkleurd, beschimmeld of troebel. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven. Bewaartip voor dit product Doe de wortels over in afsluitbaar bakje als je het blik of de pot hebt geopend. Gooi blikken of potten die ongeopend bol staan weg.
In de supermarkt zie je wortels vaak liggen met het groene loof er nog aan vast; met eigen teelt lukt dat niet, het loof onttrekt namelijk vocht aan de worteltjes en daardoor worden ze al snel wat zacht. Dit komt smaak en kwaliteit niet ten goede.
Wortels zijn onmisbaar in de keuken, maar ze verliezen vaak hun knapperigheid als ze te lang liggen. Of je nu slappe wortels hebt of ze vanaf het begin vers wilt houden, wij hebben de oplossing! De TLDR? Wortels verliezen hun knapperigheid en worden slap wanneer ze vocht verliezen !
Waarom hangen planten slap door de zon? Als de zon fel schijnt en de temperaturen stijgen, verdampt er veel vocht uit de bladeren. De wortels kunnen vaak niet snel genoeg water opnemen om dat verlies bij te houden. Hierdoor verliezen de cellen in de plant hun stevigheid en gaan de bladeren hangen.
Heb je (winter)wortels in de tuin staan, dan kun je ze ter plaatse bewaren als je ze met stro afdekt. Winterwortels kun je inkuilen of inkisten. Gekochte wortels bewaar je gemakkelijk een maand in de groentelade van de koelkast. Jonge wortels zijn fragieler en kun je daarom maximaal twee weken bewaren.
ZWARTE VLEKJES IS BELANGRIJKSTE VERLIESPOST
Chalaropsis uit zich door onregelmatige zwarte plek ken aan het oppervlak van de wortel, die in enkele dagen de gehele wortel kunnen bedekken. Het probleem ontstaat na- dat wortel en zijn gewassen, verpakt in plastic en enkele dagen ongekoeld liggen.
Over het algemeen geldt: hoe witter de wortels, hoe gezonder de plant . Naarmate planten ouder worden, kunnen de wortels donkerder van kleur worden, maar hetzelfde principe geldt. Wortels die er bruin, zwart, zacht of verrot uitzien, duiden op een ongezonde plant. Een rottende, vieze geur kan ook aanwezig zijn.
Bij een plant zonder bladeren, zoals een vetplant of een cactus, kun je rottende wortels herkennen aan zachte stengels of een zachte stam. Zodra je gele bladeren (of een zachte stengel of stam) ziet, is het dus slim om gelijk te controleren of er mogelijk sprake is van rottende wortels.
Al een dag na de houdbaarheidsdatum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën in de groenten zitten. Die bacteriën kun je niet zien, ruiken of proeven, maar je kunt er wel ziek van worden. Zorg daarom dat je de groenten invriest of bereidt voordat je die datum bereikt.
Hoe bewaar je Bospeen? Je kunt bospeen met het loof ongeveer 3 dagen in de koelkast bewaren. Bewaar de bospeen het beste in een zak in de koelkast. Laat het loof eraan zitten, want daar haalt de peen zijn voeding nog uit.
Wortelen
Ook wortelen worden vaak in bulk gekocht en vervolgens weggegooid omdat ze slap worden of beschimmelen. Gebruik slappe wortelen in soepen, stoofschotels of roerbakgerechten. Je kan wortelen ook inmaken om hun levensduur aanzienlijk te verlengen.
Valt het op dat het altijd de onderste bladeren zijn die slap worden en uitvallen? Dan krijgt je plant te weinig daglicht. Geef je plant een mooi plekje in het licht en het zal al snel beter gaan. Vermijd wel de volle zon, dan kunnen de bladeren juist weer verbanden.
Gesneden groenten bewaren in een bokaal met water
De beste en makkelijkste manier om gesneden groenten te bewaren is in water. Doe de stukjes gewoon in een glazen pot met deksel die je tot aan de rand met koud water vult. Sluit de pot goed af en bewaar 'm in de koelkast..
De wortels zijn slap of beschimmeld. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven. Bewaartip voor dit product Met het groene loof is wortel 3-5 dagen houdbaar in de koelkast.
Wortels barsten van de voedingsstoffen die aan tal van gezondheidsvoordelen worden gelinkt. Als je ze regelmatig eet kan dat helpen om je immuunsysteem te ondersteunen en chronische ontstekingen te voorkomen.
Het is niet zo gek dat het blad van een vlinderstruik na het verplaatsen slap gaat hangen. Dit komt omdat de plant nog in shock is, dus geef hem de tijd om daarvan te bekomen.
Leg gesneden groenten in water
Wortels, selder, aardappelen, radijs en appel leg je na het snijden in een bakje met fris water in de koelkast. Zo blijven ze verrassend lang vers!
Ze zijn gewoon een beetje uitgedroogd. Je kunt ze eigenlijk weer redden door ze even in koud water te weken. Maar als je ze liever knapperig hebt, geen probleem. Volgende keer kun je ze in water in de koelkast bewaren, dan blijven ze langer knapperig.
Wel kunnen we het groen van de wortel opnieuw laten groeien. De loof van een wortel kun je weer gebruiken in salades, pasta's of soepen. Snij het kontje van een wortel af en leg deze in een pot met aarde of een schaaltje water. Vervang het water om de dag en het groen zal binnen een mum van tijd weer teruggroeien!
Je kunt winterpeen het beste buiten de koelkast bewaren, op een koele plek. Ze gaan dan wel zo'n 4-6 weken mee! Wil je de winterpeen langer bewaren? Dat kan!
Bospeen: hier gaat het om wortelen waar het loof nog aan zit, dat is samengebonden tot een bos. De wortelen in een bos bospeen zijn doorgaans vrij jong, waardoor ze sappig, dun en lang zijn. De smaak is friszoet. Je kunt deze uitstekend rauw eten.
Wortelen bewaar je het best op een koele plaats of in de koelkast. Busselwortelen zijn tot vijf dagen houdbaar als je ze in een plasticzak in de koelkast bewaart. Winterwortelen zijn ongeveer acht weken houdbaar in de koelkast.