Voor christenen is het helemaal niet verboden om varkensvlees te eten. Bovenstaand voorbeeld is uiteraard van toepassing (Handelingen 10).
De Bijbel noemt het varken een onrein dier, omdat het zijn eten niet herkauwt. Men mag het daarom niet aanraken en ook niet offeren.
Het christendom legt zijn gelovigen enkele 'musts' op, zoals: vasten voor Pasen, eten delen met anderen en op vrijdag geen vlees eten. Daarom is vrijdag ook voor velen 'visdag'. Wat christenen volgens hun geloof absoluut moeten vermijden, is zoetigheden en grote maaltijden tijdens de vastenperiode.
Het eten van varkensvlees (het meest voorkomende onreine vlees dat in de Bijbel wordt besproken) wordt een "gruwel" genoemd (Jesaja 66:3, 17). De Schrift stelt heel duidelijk dat Jezus nooit zondigde (1 Petrus 2:22; 2 Korintiërs 5:21; Johannes 8:29). Jezus werd nooit beschuldigd van het eten van onrein vlees.
Als Noach uit de ark komt zegt God tegen hem dat hij alles mag eten, behalve vlees waar nog bloed in zit. In Leviticus geeft God nog meer specificaties in welke dieren er rein of onrein zijn, welke je wel of niet mag eten. Joden hielden zich hier strikt aan.
Dit omvat met name de rundvee-, schapen-, geiten-, herten- en gazellenfamilies (Deuteronomium 14:4-5). Ook dieren zoals kamelen, konijnen en varkens noemt hij onrein, of ongeschikt om te eten (Leviticus 11:4-8).
De dieetbeperkingen, waaronder het niet eten van varkensvlees, maakten deel uit van de Mozaïsche wet die specifiek aan de Israëlieten was gegeven als een verbond. Jezus vervulde de wet (Matteüs 5:17), en in het Nieuwe Testament zijn we niet langer gebonden aan die specifieke voorschriften.
Jezus volgde de door Hem ingestelde Wet volmaakt. Varkensvlees is onrein vlees. Hij at het niet. Dat is deels de betekenis van Petrus' droom, toen God het voor Joodse christenen mogelijk maakte om varkensvlees te eten.
Kan uw risico op hartziekten vergroten
Mensen associëren varkensvlees vaak met een slechte gezondheid vanwege de sterk bewerkte bronnen zoals hotdogs, spek en worst, die rijk zijn aan verzadigd vet en natrium. Het eten van dit soort voedsel kan je cholesterol verhogen en het risico op hart- en vaatziekten vergroten.
Christelijke spijswetten variëren per geloofsrichting. De algemene dieetvoorschriften voor christenen in het Nieuwe Testament zijn: " zich onthouden van voedsel dat aan afgoden is geofferd, van bloed en van vlees van gewurgde dieren ".
"Als je zelf geen gewetensbezwaren tegen het eten van halalvlees hebt, kun je halalvlees gewoon eten. Maar als je dat in een kring van medechristenen doet en sommige mensen hebben daar wél moeite mee, of het zou een groot probleem voor hen kunnen worden, dan ga je naar een andere slager."
Het verbod op varkensvlees heeft te maken met de kenmerken van het dier zelf. Vanuit de Maliki wetschool wordt het varken beschouwd als een onrein dier omdat het de eigen uitwerpselen eet en niet herkauwt. De andere drie wetscholen stellen echter dat enkel het vlees onrein is en niet het dier.
De kwade geesten zeiden tegen Jezus: 'Als je ons wegjaagt, mogen we dan alsjeblieft in die varkens gaan? ' Jezus zei tegen hen: 'Ga weg! ' De kwade geesten gingen weg uit de twee mannen en gingen in de varkens. Toen renden de varkens van de steile berg af, en vielen in het meer.
Het meest eenvoudige antwoord is dat de Heer het eten van varkensvlees en al het onreine vlees, inclusief onreine vis, vogels, zoogdieren en andere dieren, heeft verboden . Aanhangers van het jodendom en de islam moeten respectievelijk koosjer of halal voedsel eten.
Varkensvlees kan een seksferomoon genaamd androstenon ophopen, wat sommige mensen sterker ruiken door een gevoeligere neus. Die stof geeft het vlees een vieze geur en smaak, een beetje zoals zweet, urine of zelfs poep.
Janisme. In het Jaïnisme, een klein geloof uit India, wordt vertelt dat vlees eten een vorm van geweld is, dus zijn álle aanhangers vegetariër. Ook eten ze geen wortelgroenten, omdat de plant dan niet verder kan groeien. Jaïnisten eten, drinken en reizen niet na zonsondergang.
In de belijdenisgeschriften zien we twee betekenissen van 'vlees' terug: (1) vlees als aanduiding voor het lichamelijk bestaan van de mens en (2) vlees als de omschrijving voor het slechte in de mens tegenover dat wat door Gods Geest gewerkt is.
Halal vlees
Wat betreft het vlees, enkel specifieke dieren zijn toegestaan zoals bijvoorbeeld runderen, kalveren, schapen, geiten, pluimvee, ganzen en eenden. Het eten van varkensvlees is niet toegestaan, dit dier wordt niet gezien als rein en wordt dus niet gebruikt voor consumptie.
Onrein zijn alle dieren die hun eten niet herkauwen, en alle dieren die hoeven hebben die niet helemaal gespleten zijn. Onrein zijn ook alle dieren met vier poten die op hun hele voet lopen. Die dieren zijn allemaal onrein voor jullie. Als je een onrein dier aanraakt dat dood is, word je zelf ook onrein.
De gelovige werd geacht op die dagen geen vlees van de dieren van het land te eten. Als vlees verboden was, en er toch gewoon gewerkt moest worden, hoe dan op krachten te blijven? Het antwoord was eenvoudig: door vis te eten.
Ook zei God: 'Hierbij geef Ik jullie alle zaaddragende planten en alle vruchtbomen op de aarde; dat zal jullie voedsel zijn. ' Alles wat leeft en beweegt zal jullie tot voedsel dienen; dit alles geef Ik je, zoals Ik je ook de planten heb gegeven. Maar vlees waarin nog leven is, waar nog bloed in zit, mag je niet eten.
Nee, Joden, Christenen en Moslims mogen geen varkensvlees eten omdat het verboden is... De Heer sprak tot Mozes: Maar van de herkauwers of de dieren met gespleten hoeven mag u de volgende niet eten:....
Meer dan de helft (54 procent) van de Nederlanders van 15 jaar of ouder rekent zich niet tot een levensbeschouwelijke stroming. In 2019 rekende 20 procent van de Nederlanders zich tot de katholieke kerk, 15 procent was protestants, 5 procent moslim en 6 procent behoorde tot een andere religieuze groep.