Hieronder een uitleg van bindmiddelen die er zijn in de voedingsindustrie. Zetmeel is een van de bekenste bindmiddelen. Het wordt gewonnen uit verschillende plantaardige producten zoals, mais, aardappelen, rijst en tarwe. Het wordt vaak gebruikt in soepen, sauzen, puddingen en conserven om de juiste textuur te geven.
Veel van onze bindmiddelen zijn graanprodukten, ze binden vloeistoffen glad of korrelig. Andere veel gebruikte bindmiddelen zijn eieren en gelatine. Gebuild (gezeefd) meel afkomstig van verschillende graanprodukten zoals rijst, rogge en gierst, maar zonder nadere aanduiding wordt gewoonlijk tarwebloem bedoeld.
Maizena als bindmiddel
Vloeistoffen met maizena of maïszetmeel moeten koken om goed te binden. Van maizena moet je altijd eerst een papje maken met een koude vloeistof. Vervolgens kun je het papje zonder klontjes oplossen in meer vocht.
Rijst: Witte rijst heeft de voorkeur boven bruine rijst, omdat het meer bindend en gemakkelijker te verteren is .
Er zijn bindmiddelen die de helderheid van een vloeistof behouden zoals gelatine, pectine, agar-agar, xanthaangom, tapioca. Daarnaast zijn er bindmiddelen die het product ondoorzichtig maken, bijvoorbeeld tarwemeel, rijstgriesmeel, eidooier, room….
De bekendste methode is met zetmeel, zoals roux, maïzena of aardappelzetmeel. Zetmeel bindt door verhitting en geeft een stevige structuur aan je saus. Maar er zijn ook andere, minder voor de hand liggende bindmiddelen. Eiwitten spelen een belangrijke rol, zowel in pure vorm als in eigeel.
Polypropyleen kiezen
Polypropyleen bindmiddelen hebben een eenvoudiger productieproces dan andere soorten bindmiddelen, waardoor ze vaak een van de meest budgetvriendelijke opties zijn.
Witte rijst heeft een hoge glycemische index, wat betekent dat het de bloedsuikerspiegel snel doet stijgen. Rijst eten bij het avondeten, vooral voor mensen met diabetes of insulineresistentie, kan leiden tot plotselinge bloedsuikerpieken. Dit kan op den duur het risico op diabetes type 2 en andere stofwisselingsstoornissen verhogen.
Witte rijst (344 kcal/100 gram)
Rijst en pasta's zijn algemeen bekend als dikmakers. Het is niet zo dat je er per se dik van wordt, maar deze voedingsmiddelen bevatten wel erg veel koolhydraten.
Instantrijst: De meeste recepten voor gehaktballen vereisen een zetmeelrijk ingrediënt om het vlees te binden, en in dit geval is dat instantrijst in plaats van paneermeel . Ui: Gesnipperde ui geeft de gehaktballen een aangenaam hartige smaak.
Bindmiddelen zijn stoffen die oraal worden ingenomen, meestal in de vorm van pillen, poeder, gel of tinctuur, en die zich hechten aan gifstoffen in het spijsverteringskanaal. Door zich aan deze ongewenste stoffen te binden, voorkomen ze heropname en helpen ze deze veilig uit het lichaam te verwijderen . Verschillende bindmiddelen richten zich op verschillende soorten gifstoffen.
Veiligheid moet uw topprioriteit zijn als u besluit uw borst te binden. Het gebruik van ducttape, elastische zwachtels of KT-tape (kinetische tape) kan ernstig letsel veroorzaken en uw kansen op succes bij een borstoperatie in gevaar brengen . Andere factoren die uw succes beïnvloeden, zijn de frequentie, de duur van de compressie, de grootte van de borst en de gebruikte compressiemethode.
Vanwege de mogelijke aanwezigheid van schadelijke stoffen, zoals arseen, in rijst en rijstproducten zoals rijstwafels is het advies om gevarieerd te eten. En geef in ieder geval kinderen niet elke dag rijst of producten met rijst zoals rijstwafels.
Het is een fabel dat je er dik van wordt. 'Aardappels bevatten minder calorieën dan pasta of rijst. Tegelijkertijd hebben aardappels een veel hogere verzadigingswaarde, je zit er eerder vol van. Als we gekookte aardappels laten afkoelen en verwerken in bijvoorbeeld een salade, worden ze zelfs nog meer verzadigend.
Vergeleken met eenzelfde portie gekookte aardappelen leveren gekookte deegwaren en rijst meer calorieën, minder kalium en geen vitamine C. Vervang aardappelen daarom niet elke dag door een graanproduct en voorzie bij vervanging altijd een vitamine C-rijke bron in je voeding zoals een extra portie groenten of fruit.
Bruine rijst
Bruine rijst of andere volle granen kunnen helpen in de strijd tegen je buikje. Dat bleek althans uit een onderzoek gepubliceerd in The American Journal of Clinical Nutrition: mensen die 3 keer per dag volle granen aten, hadden 10% minder buikvet dan degenen die dat niet deden.
Rijst zit boordevol vitamines. Denk aan eiwitten, B-vitamines en mineralen zoals fosfor. We raden je niet aan elke dag rijst te eten door het arseengehalte. Arseen kan schadelijk zijn voor de gezondheid als je er langdurig te veel van binnenkrijgt.
In bereidde rijst die te lang en niet koud genoeg bewaard wordt, kan de bacterie Bacillus Cereus voorkomen. Deze zogenoemde sporenvormende bacterie kan zelfs bij het koken van rijst overleven en toxinen produceren waar je ziek van kunt worden.
Witte rijst is licht verteerbaar en kan een goede bron van energie zijn zonder de maag te belasten. Het klinkt misschien niet zo spannend of lekker, maar ook ongezoete appelmoes is een goede optie. Dat is namelijk zacht voor de maag en vezelrijk.
Rijst is voedzaam, maar het is ook calorierijk. Overmatige inname kan extra calorieën toevoegen en mogelijk bijdragen aan gewichtstoename. Combineer rijst liever met andere gezonde voeding, zoals groenten, fruit, peulvruchten, eieren, kip, noten en zaden. Het Voedingscentrum hanteert een portie van 75 gram per persoon.
Van bloem maak je niet makkelijk een papje zoals je dat met maizena doet met een paar lepels lauw water of melk. Bloem moet lang koken en kan lang koken. Het is daarom zeer geschikt voor het binden van stoofschotels. Maizena mag niet koken, dan verliest het bindende kracht.
Maizena en aardappelzetmeel zijn bekende voorbeelden van zetmeel bindmiddelen, maar je zou ook kunnen denken aan tapioca of sago. Andere efficiënte bindmiddelen die je kunt gebruiken zijn room, eieren, boter en meel.
Warme bindmiddelen binden goed bij een hoge temperatuur. Deze middelen kun je het beste gebruiken tijdens het koken. Enkele voorbeelden van warme bindmiddelen zijn aardappelzetmeel en tarwezetmeel.