In een stukje melkchocolade zitten namelijk maar 7 meer calorieën dan in een stukje pure chocolade. Wat wel verschil maakt is het gehalte aan cacao. In witte chocolade zit bijvoorbeeld helemaal geen cacao en is daarom het ongezondste van alle chocoladesoorten.
Hoewel witte chocolade veel suiker bevat, wat schadelijk is voor je tanden én je gezondheid, bevat witte chocolade niet veel meer calorieën dan pure chocolade; 541 kilocalorieën per 100 gram.
In pure chocolade zit veel minder vet en suiker dan in melkchocolade. Kies daarom tijdens jouw dieet voor chocolade die minstens 75% cacao bevat.
Goed nieuws voor de liefhebbers van chocolade. Het eten van chocolade zou namelijk helemaal niet dik maken. Spaanse onderzoekers hebben ontdekt dat mensen die vaker chocolade eten doorgaans minder vet op hun gehele lichaam hebben.
Als het gaat om chocolade en afvallen, wordt pure chocolade vaak als de beste beschouwd . Dat komt omdat het de hoogste concentratie voedingsstoffen bevat, met minder vet en suiker dan melk- of witte chocolade. Maar als je van zoet houdt, is het oké om je er af en toe aan te overgeven.
Wil je een gezond stukje chocolade eten, kies dan voor rauwe chocolade. In deze chocolade zit veel meer cacao dan in andere soorten chocolade. Daarnaast worden de bonen koud gemalen in plaats van gebrand; hierdoor blijven de gezonde stoffen beter bewaard.
Wat vult goed en heeft weinig calorieën? Voor een vol gevoel kun je het beste volkorenproducten zoals brood, pasta en zilvervliesrijst, groenten, peulvruchten, mager vlees, vette vis, noten, zaden en avocado's eten.
Donkere chocolade: Het bevat minder suiker dan melkchocolade en maar half zoveel als witte chocolade. Maar pure chocolade verlaagt de bloeddruk.
Hoewel uit sommige onderzoeken blijkt dat er inderdaad een klein positief effect is, kun je toch beter niet te veel eten van chocolade. Chocolade bevat namelijk ook veel verzadigd vet en calorieën. Daarom staat die niet in de Schijf van Vijf.
Welke soort chocolade is het best of minst slecht voor je gezondheid? Pure chocola van minimaal 70%, boven de 80% als je dat lust. Minder suiker meer cacao dus meer magnesium. Ook minder vet en geen melk, als je daar een stukje per dag van eet is het gezond.
Pure chocolade : Pure chocolade met een hoog cacaogehalte (70% of meer) bevat minder suiker en doorgaans minder calorieën dan melkchocolade. Pure chocolade wordt beschouwd als de chocolade met de minste calorieën en een stukje of twee kan al een heerlijke chocolade-ervaring opleveren.
Als je 10 tot 25 gram pure chocolade per dag eet, ben je al gezond bezig. Het is aan te raden om niet meer dan 100 gram pure chocolade per dag te eten en maximaal 200 gram per week.
Een gezondere frisdrank, maar met mate
Rivella is vergeleken met andere frisdranken een iets betere keuze. Maar noem het niet “gezond”. Het voegt weinig toe aan je voedingspatroon en bevat – zeker bij veelvuldig gebruik – stoffen die je beter kunt beperken.
EXTRA PUUR
De allerbeste optie! 99% of 100% pure chocolade met max rond 5 gram koolhydraten per 100 gram. Maar voor veel mensen te bitter. Maak er dan eventueel zelf chocolaatjes van!
Ga niet minder eten dan de aanbevolen energiebeperking van 1500 kcal voor vrouwen of 1800 kcal voor mannen. Daarnaast is het belangrijk om een realistisch streefgewicht te kiezen.
Ga voor de gezonde keuzes
Kies voor volkoren producten (volkoren brood, -rijst, -pasta), eet gevarieerd, eet minder verzadigd vet en eet zoveel mogelijk vers om teveel aan suiker te vermijden. Maak van groente eens het hoofdingrediënt en kies voor fruit als tussendoortje.
Dat is helemaal prima! Elke dag een klein stukje chocolade eten kan absoluut geen kwaad, als je verder gewoon een gezond eetpatroon hebt. Je krijgt dan namelijk evengoed al je goede voedingsstoffen binnen. Een nadeel is dat we na het eten van een klein stukje chocolade vaak zin krijgen in meer.
Of chocolade gezond is, hangt af van de hoeveelheid vet en suiker die aan de chocolade is toegevoegd. Hoe meer cacao aan chocolade wordt toegevoegd, hoe gezonder de chocolade. Een reep met 90% cacaopoeder is dus gezonder dan een reep met 54% cacaopoeder.
10. Chocolade helpt je lever niet om zeep. Nog zo'n wijsheid uit grootmoeders tijd die niet blijkt te kloppen: chocolade veroorzaakt géén leverproblemen. Sterker nog, onderzoekers beweren nu zelfs dat donkere chocolade leverschade door alcoholmisbruik of ziekte net kan helpen herstellen!