Melkchocolade bevat micronutriënten zoals calcium, fosfor en vitamine D, die belangrijk zijn voor de gezondheid van de botten. Deze stoffen helpen oxidatieve stress tegen te gaan, een factor die een rol speelt bij verschillende leeftijdsgebonden aandoeningen en ziektes.
Aanbevolen hoeveelheid. Experts adviseren om je dagelijkse chocolade-inname te beperken tot ongeveer 30 gram, wat ongeveer overeenkomt met twee blokjes chocolade van een standaard chocoladereep. Deze hoeveelheid wordt als veilig beschouwd en kan zelfs gezondheidsvoordelen bieden, vooral bij het kiezen van chocolade met een hoog cacaogehalte.
In een stukje melkchocolade zitten namelijk maar 7 meer calorieën dan in een stukje pure chocolade. Wat wel verschil maakt is het gehalte aan cacao. In witte chocolade zit bijvoorbeeld helemaal geen cacao en is daarom het ongezondste van alle chocoladesoorten.
Pure chocolade bevat minder suiker en meer cacao dan melkchocolade. Als je echt op de gezonde tour wilt gaan, kun je het beste pure chocolade eten. Je krijgt door pure chocolade meer gezonde antioxidanten binnen en minder onnodige suikers en vetten.
Verwen jezelf met een stukje melkchocolade bij de koffie of 's avonds op de bank. Bevat slechts 2,1 gram koolhydraten. Neem maximaal één chocolaatje per dag.
Er zit veel toegevoegde suiker in
Om de natuurlijke bittere nasmaak van cacao te compenseren, bevat melkchocolade veel toegevoegde suiker. Suiker is natuurlijk slecht voor je . Het bevat veel calorieën, dus te veel ervan leidt tot gewichtstoename. Dit kan op zijn beurt leiden tot problemen zoals diabetes en hartaandoeningen.
Melkchocolade bevat micronutriënten zoals calcium, fosfor en vitamine D, die belangrijk zijn voor de gezondheid van de botten. Deze stoffen helpen oxidatieve stress tegen te gaan, een factor die een rol speelt bij verschillende leeftijdsgebonden aandoeningen en ziektes.
Goed nieuws voor de liefhebbers van chocolade. Het eten van chocolade zou namelijk helemaal niet dik maken. Spaanse onderzoekers hebben ontdekt dat mensen die vaker chocolade eten doorgaans minder vet op hun gehele lichaam hebben.
Pure chocolade (met 70% of meer cacao) is gezonder dan witte chocolade of melkchocolade en zit boordevol antioxidanten. Het bevat diverse essentiële voedingsstoffen die je helpen gezond te blijven en er op je best uit te zien. Het zou ook een hartbeschermende werking kunnen hebben.
Donkere chocolade gemaakt van 100% cacaoboter, zoals die van Leonidas, bevat heel weinig cholesterol. Melkchocolade bevat tussen 15 en 18 mg cholesterol per 100g, wat een onbeduidende hoeveelheid is.
Merken als Mars M&M's, Hershey's Kisses en Reese's Peanut Butter Cups staan bekend om hun hoge suikergehalte, waardoor ze duidelijk in de categorie ongezonde chocolade vallen.
In melkchocolade zit er lactose (of melksuiker) verborgen. Dat kan symptomen veroorzaken wanneer de darmwand beschadigd is. Opletten, dus. Nochtans geeft het effect van geraffineerde suikers op chronische darmziekten tot vandaag tegenstrijdige resultaten in onderzoek.
En wel hierom: chocolade met een hoog percentage cacao kan een gunstig effect hebben op de gezondheid van het hart doordat het de bloeddruk verlaagt, de werking van de bloedvaten verbetert en mogelijk zelfs het lipidenprofiel (het cholesterol- en triglyceridengehalte) verlaagt.
Maar nogmaals, matigheid is de boodschap. " Elke dag een beetje chocolade eten, in combinatie met een evenwichtig en gevarieerd dieet, draagt niet per se bij aan gewichtstoename ", zegt Yeung. Dat geldt vooral als je pure chocolade eet, die minder suiker en vet bevat dan melk- en witte chocolade.
Pure chocolade bevat ongeveer 40 procent suiker, terwijl melkchocolade 50 procent suiker bevat.
Stoppen met chocolade kan voordelen opleveren, zoals minder suikerconsumptie, een betere huidgezondheid en een betere gewichtsbeheersing . Voor mensen die met mate pure chocolade consumeren, zijn er echter voordelen aan het wel blijven eten, omdat het rijk is aan antioxidanten en flavonoïden die goed zijn voor hart en hersenen.
Waar komt dit nieuws vandaan? In donkere chocolade zitten antioxidanten (flavanolen) die zouden kunnen beschermen tegen hart- en vaatziekten. Omdat melkchocolade minder van die antioxidanten bevat dan donkere chocolade, wordt melkchocolade als minder gezond beschouwd.
Er zitten echter ook andere ingrediënten in, zoals melk en suiker, die niet bijdragen aan de ware voordelen van chocolade. Dit maakt pure chocolade – ook wel halfzoete, bitterzoete, extra bitterzoete of pure, ongezoete chocolade genoemd – gezonder dan melkchocolade .
Proef de verfijnde smaken en het vakmanschap van Taiwan met elke hap van Fu Wan Chocolate. Winnaar van onder meer de 'beste pure chocolade ter wereld' van de International Chocolate Awards wereldfinale.
Pure chocolade bevat veel calorieën en vet, wat kan bijdragen aan gewichtstoename bij overmatige consumptie. Sommige soorten bevatten ook veel toegevoegde suiker, wat het aantal calorieën kan verhogen en kan bijdragen aan chronische ziekten.
Hoewel uit sommige onderzoeken blijkt dat er inderdaad een klein positief effect is, kun je toch beter niet te veel eten van chocolade. Chocolade bevat namelijk ook veel verzadigd vet en calorieën. Daarom staat die niet in de Schijf van Vijf.
Beide snacks bevatten ongeveer evenveel calorieën, maar de calorieën in melkchocolade komen uit suiker en verzadigd vet, terwijl chips voornamelijk uit zetmeel en enkelvoudig onverzadigd vet bestaan . Een zakje chips weegt bovendien minder dan een klein reepje Dairy Milk.
Het is aan te raden om niet meer dan 100 gram pure chocolade per dag te eten en maximaal 200 gram per week.
Chocolade cravings
Chocolade bevat het stofje fenylethylalanine, waardoor je hersenen de neurotransmitter endorfine aanmaken. Deze neurotransmitter zorgt voor een gelukkig en blij gevoel en daarom wordt er ook weleens gezegd dat 'chocolade gelukkig maakt'.
10. Chocolade helpt je lever niet om zeep. Nog zo'n wijsheid uit grootmoeders tijd die niet blijkt te kloppen: chocolade veroorzaakt géén leverproblemen. Sterker nog, onderzoekers beweren nu zelfs dat donkere chocolade leverschade door alcoholmisbruik of ziekte net kan helpen herstellen!