Bij producten met een stevige schil, zoals appels of komkommers, kun je na het weken een zachte borstel gebruiken. Voor zachtere soorten is ronddraaien met je handen in het water genoeg. Spoel alles goed na onder koud stromend water. Zo verwijder je ook de laatste restjes baking soda.
Het is verstandig om groenten en fruit onder de kraan te wassen voordat je ze opeet. Goed wassen onder stromend water is voldoende. Je spoelt dan het vuil en stof eraf.
De meest effectieve manier om pesticiden te verwijderen van fruit en groenten? Volgens een wetenschappelijke studie is de meest effectieve manier om de groenten en fruit te wassen om pesticiden te verwijderen is om ze 12-15 minuten te weken in een mix van water met baking soda (zuiveringszout).
De beste aanpak: bewaar appels ongewassen in de koelkast en spoel ze goed af onder koud stromend water voordat je ze als tussendoortje eet, in plakjes snijdt of ermee kookt . Zo blijven ze het langst houdbaar en hebben ze de beste crunch.
😱 Maak je stukjes appel 🍎 onder de kraan nat 💦 , doe ze in een afsluitbaar bakje en ze worden veel minder snel bruin.
Je kunt een verkleuring van fruit ook tegengaan met een beetje citroensap. Dit kan handig zijn met snel verkleurende vruchten zoals appel, banaan en peren. Het zuur in citroensap remt namelijk de werking van de enzymen die de bruine kleur veroorzaken.
Gesneden fruit blijft het langst vers als het goed afgesloten wordt bewaard. Gebruik hiervoor luchtdichte vershoudbakjes, zodat het fruit niet uitdroogt en geen geurtjes opneemt. Voor fruit dat snel bruin wordt, zoals appels, peren of bananen, kun je een beetje citroensap gebruiken om de verkleuring te verminderen.
Appels bewaren kun je het beste zo doen
Het is het beste om appels te bewaren op een donkere, vochtige en koude omgeving (4-5°C is ideaal), zoals de groentelade van je koelkast. Daar blijven je appels vers, sappig en smaakvol. Heb je een garage of een koele kelder dan kun je de appels daar pima bewaren.
Appels en peren kun je in stukjes of schijfjes invriezen maar ze verkleuren snel. Was de partjes en leg ze voor je ze invriest 20 minuten in een oplossing van 2 eetlepels citroensap op 1 liter water. Schil bananen, en snijd ze in stukken of plakjes. Je kunt ze ook heel invriezen.
Bij fruit bestaan grote verschillen in de houdbaarheid. Appels kunnen in de koelkast tot 2 maanden vers blijven en voor citrusvruchten is dat tot 3 weken. Echter, bananen en zachte vruchten (denk aan perziken en peren) kunnen buiten de koelkast respectievelijk tot 7 en 5 dagen worden bewaard.
Baking soda als pesticide bestrijder? Zo ook de 'tip' om groenten en fruit te wassen met baking soda, ook wel reinigingszout, om pesticiden en bacteriën te verwijderen.
De groenten die tot de nachtschade behoren zijn wel onderdeel van een gezond voedingspatroon, maar staan dus niet in onze top 10: gewone aardappel, tomaat, aubergine, paprika, chilipeper, groene peper, Spaanse peper, kruisbessen en goji-bessen.
Citrusfruit is van alle fruit en groente het meest vervuild met resten van pesticiden. Gemiddeld zijn 4,2 soorten pesticiden op een mandarijn of citroen terug te vinden, gevolgd door aardbeien (3,7) en kersen (3,5).
Deskundigen van Consumer Reports adviseren om fruit en groenten thuis af te spoelen, te wrijven of te schrobben om resten van pesticiden te verwijderen. Nu suggereert een nieuwe studie van onderzoekers aan de Universiteit van Massachusetts in Amherst een andere methode die mogelijk ook effectief is: ze weken in een oplossing van zuiveringszout en water.
Schil de appel en snijd hem in parten. Verwijder het klokhuis. Pureer de parten appel met een lepel water in een keukenmachine of met een staafmixer. Verdeel het in 6 gelijke porties.
Schimmels en bacteriën
Je kunt er ook voor kiezen om geen baking soda, maar azijn bij het water te doen. Daardoor blijven je groente en fruit iets langer goed en verwijder je tegelijkertijd bacteriën en schimmels. De verhouding is 3 kopjes water en 1 kopje witte azijn.
Eenmaal gesneden: 3-5 dagen in de koelkast , 8 maanden in de vriezer. Verwerkt tot appelmoes: 7-10 dagen in de koelkast, 2 maanden in de vriezer.
Wrijf zachtjes over het oppervlak van de appel om eventueel vuil, stof of resten te verwijderen. Als je de schil wilt verwijderen, kun je dit doen met een scherp mesje door het langs de zijkanten te laten glijden en voorzichtig de schil af te snijden.
De boosdoener: ethyleen
Dat gas versnelt het rijpingsproces en doet appels dus sneller rotten. Als je je appels in een frisse omgeving zoals de koelkast legt, wordt de uitstoot van het ethyleengas vertraagd. Verse appels kun je op die manier wel tot een maand lang bewaren!
Citroensap kan soelaas bieden, maar ook als je geen citroenen in huis hebt, kun je de originele kleur en smaak van de appelpartjes perfect behouden. De gouden tip? Zout! Dat hoor je goed: als je de appelschijfjes even onderdompelt in een badje van zout water, blijven ze makkelijk enkele dagen hun frisse kleur behouden.
Een van de makkelijkste dingen die u kunt doen om verkleuring te voorkomen, is het gesneden fruit onder te dompelen in gewoon water . Hierdoor wordt de hoeveelheid lucht en dus zuurstof die erbij kan komen, verminderd.
Bewaaradvies voor dit geopende product
De appel is verzuurd, verkleurd of beschimmeld. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven. Bewaartip voor dit product Bewaar stukjes geschilde appel afgedekt in de koelkast. Het toevoegen van een beetje citroensap voorkomt verkleuring.
Dit fruit bewaar je liever buiten de koelkast: Exotisch fruit zoals ananas, banaan, mango en meloen. Citrusfruit zoals sinaasappel, mandarijn, grapefruit, citroen en limoen.
Er is geen "beste tijd" om een appel te eten; deskundigen raden echter af om appels voor het slapengaan te eten als je last hebt van gasvorming of een opgeblazen gevoel na het eten ervan, omdat deze symptomen je slaap kunnen verstoren. Overigens zijn appels een gezonde snack op elk moment van de dag .
Appels invriezen
Daarvoor snijd je ze eerst in partjes. Appels worden snel bruin in de vriezer, waardoor ze er onaantrekkelijk uitzien. Je kunt dat enigszins voorkomen door de partjes voor het invriezen 20 minuten te weken in een oplossing van 2 eetlepels citroensap op een liter water.