Meal preppen begint met het maken van een weekmenu. Kies gezonde recepten die je lekker vindt, maak een boodschappenlijst en haal in huis wat je nodig hebt. Daarna kan je nadenken over welke maaltijd(en) je (deels) wilt voorbereiden en wanneer je dat zal doen.
Gebruik voor meal preppen bakjes die je goed kunt afsluiten. Doe eventueel stickers op de bakjes met daarop wat er in zit en de datum van invriezen. Bewaar geprepte maaltijden op de juiste temperatuur. De ideale temperatuur voor je koelkast is 4 °C en voor de diepvries -18 °C.
Prep maaltijd opwarmen in een pan:
Leg de ontdooide maaltijd in de pan. Als de maaltijd nog bevroren is, zet het vuur laag en dek de pan af om stoom vast te houden. Roer regelmatig om te voorkomen dat de maaltijd aanbrandt en zorg dat het gelijkmatig verwarmt. Controleer de temperatuur voor het serveren.
Meal prep is het voorbereiden van eten voor meerdere dagen. Dat kan een hele week zijn, een werkweek of een paar dagen - net waar jij behoefte aan hebt.
Een restje eten dat je in de koelkast bewaart, kun je volgens het Voedingscentrum binnen 2 dagen nog opeten. Na 2 dagen is de kans dat er schadelijke bacteriën groeien waar je ziek van kunt worden, groter.
Dit mogen gewoon simpele maaltijden zijn. Die zijn overigens net zo nutriëntrijk zijn als culinaire hoogstandjes. Denk bijvoorbeeld aan een bakje kwark met wat noten of fruit, een rijstwafel met kipfilet, een eiwitshake met wat fruit of een salade met wat vlees/vis en wat tomaten en komkommer.
Het idee van mealprepping is dat je op één dag het eten voor de rest van de week voorbereid. Je kunt bijvoorbeeld vast groenten snijden, pasta of rijst koken of tussendoortjes klaar leggen. Wat je precies maakt, hoe je dat doet en hoeveel tijd dat kost, is afhankelijk van wat je wilt maken.
Denk bijvoorbeeld aan spaghettisaus, stoofvlees en stoofpotjes in het algemeen, maar ook ovenschotels en zelfs quiche en homemade pizza kun je makkelijk invriezen. Of stop een voorraadje kaas– en garnaalkroketten in de diepvriezer: snel een slaatje erbij maken en klaar is het eten.
Maak je niet druk. Je kunt die kliekjes ook na een dag nog invriezen. Soms zelfs na 2 of 3 dagen nog wel. Zo lang het restje nog goed is, kun je het invriezen.
Bewaaradvies voor dit geopende product
De rijstwafels zijn minder knapperig. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven. Bewaartip voor dit product Koel, droog, donker en goed afgesloten bewaren.
Het doel van meal preppen is het besparen van tijd. Op drukke dagen hoef je je dan niet meer druk te maken om het koken van een gezonde maaltijd. Je hebt namelijk al een gezonde kant-en-klare maaltijd liggen die je alleen nog even hoeft op te warmen.
Wat zijn de beste mealprep bakjes? De beste mealprep bakjes zijn luchtdicht afsluitbaar, zodat je maaltijden vers blijven en niet gaan lekken. Kies bij voorkeur voor BPA-vrij kunststof of glas, kunststof is licht en handig voor onderweg, terwijl glas duurzamer is en geschikt voor gebruik in oven en vriezer.
Wat is meal preppen? Meal preppers koken éénmaal uitgebreid voor een hele week. Het is de ideale manier om een pak efficiënter en minder te koken. Want in het weekend 2 uurtjes in de keuken staan om tot 5 gerechten voor te bereiden, bespaart je heel wat tijd en stress tijdens de week.
Als je niet van plan bent om het een paar weken te gebruiken, bewaar het dan in de vriezer. Het liefst in een verpakking die zo dicht mogelijk luchtdicht is. Wanneer je het uit de vriezer wilt gebruiken, moet je het 24-48 uur van tevoren in de koelkast leggen om het te laten ontdooien.
In principe kan je alle groenten invriezen, mits je voor het invriezen de groenten blancheert. Blancheren is een kooktechniek waarbij je de groenten 2 minuten in kokend water legt en daarna gelijk met koud water afspoelt. Dit snelle koken doodt enzymen die je smaak en structuur van je groenten bederven.
Meal preppen begint met het maken van een weekmenu. Kies gezonde recepten die je lekker vindt, maak een boodschappenlijst en haal in huis wat je nodig hebt. Daarna kan je nadenken over welke maaltijd(en) je (deels) wilt voorbereiden en wanneer je dat zal doen.
Wanneer men wil afvallen kiest men er vaak voor om minder te gaan eten en tussendoortjes te laten staan. Er zijn echter diverse goede redenen om vaker dan 3 maal per dag te eten. Door 6 kleine maaltijden per dag te eten zul je sneller afvallen.
Dat kan! Pastasaus kun je prima van tevoren maken en bewaren voor later gebruik. Laat de saus volledig afkoelen wanneer je hem hebt gemaakt.
Calcium teveel
Naast die eiwitten, levert kwark ook calcium. Calcium is belangrijk voor de opbouw van het skelet, de werking van zenuwen en processen in de cellen. Maar bij een te hoge inname wordt dat onmisbare calcium ongezond. En dat is precies waar het gevaar schuilt, volgens Van Etten.
Snelwerkende suikers, zoals in wit brood, koekjes, snoep, spaghetti en rijst, geven ons een korte energieboost. Ze stimuleren het brein en hebben een negatieve invloed op het in slaap vallen. Maaltijden met veel suikers of snoepen worden 's avonds dan ook afgeraden.