Voedsel met een hoog vochtgehalte is vatbaar voor ijsvorming. Ten slotte, laat de bevroren aardappelen niet te lang liggen. Hoe langer het product in de vriezer blijft liggen, hoe groter het risico op ijsvorming. Het is raadzaam om ze binnen drie maanden op te eten voor optimale versheid.
Ja, dat kan. Schil de aardappels en snijd ze in plakjes of blokjes. Blancheer ze 4 tot 5 minuten (afhankelijk van de grootte) in kokend water en koel ze snel af in een kom met koud (ijs)water. Dep de aardappels goed droog en vries ze in porties in.
Je kunt aardappelen absoluut invriezen , en dat is zeker een goed idee als je een overschot aan aardappelen hebt. Maar één ding is belangrijk om te onthouden: je moet eigenlijk alleen gekookte of halfgare aardappelen invriezen, want rauwe aardappelen bevatten veel water. Dit water bevriest en maakt de aardappelen na ontdooiing papperig en korrelig.
Aardappelen kun je bereid twee dagen in de koelkast bewaren en drie maanden in de vriezer.
Volledig gekookte friet of gebraden aardappelen vriezen niet goed. Ze worden als kogels, droog en hard als je ze opwarmt. De truc is om ze in te vriezen voordat ze volledig gaar zijn en de bereiding dan af te maken.
Oven (200°C) : Bak het diepgevroren product in één laag 15-20 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C. Airfryer (200°C): Bak het diepgevroren product (500g) 10-15 min in een voorverwarmde airfryer op 200°C.
Zelfgemaakte aardappelsalade kun je afgedekt zo'n 2 tot 3 dagen in de koelkast bewaren. Liever wat langer de tijd? Bewaar het dan in een afgesloten bakje of zak in de diepvries. Zo blijft het tot wel 3 maanden goed.
Na het bereiden van vlees door het bijvoorbeeld te braden of grillen is een nieuw product ontstaan. Dit kan gewoon worden ingevroren en weer worden ontdooid. Hou daarbij rekening dat dit gepaard kan gaan met enig vochtverlies, waardoor de kwaliteit ook iets minder wordt.
Het kan maar ideaal is het zeker niet. De aardappel verliest veel van zijn smaak en neemt veel vocht op dat ijs vormt in de vriezer. Bij het ontdooien gaat de aardappel dat vocht vrijlaten en dus weer redelijk wat smaak erbij. Wanneer je het toch doet, zorg er dan voor dat ze heel goed luchtledig verpakt zijn.
Blancheer en schok ze voordat je ze bakt, ongeacht of je ze invriest. Je kunt ze daarna ook in de koelkast bewaren op een bakplaat, ingepakt tot je ze nodig hebt. Tot maximaal 5 dagen.
De THT-datum staat voor de garantie van kwaliteit. Als de THT-datum van producten verstreken is, is er sprake van verminderde kwaliteit. Maar het is wel nog altijd veilig om het voedingsmiddel te eten, op voorwaarde dat de producten in goede omstandigheden bewaard werden en dat de verpakking niet beschadigd is.
Rauwe aardappelen invriezen is geen goed idee, ze veranderen namelijk compleet van karakter. De grote hoeveelheid vocht in de aardappel vormen zich tot ijskristallen die de cellen kapot maken. Dit zorgt ervoor dat ze na het ontdooien papperig en waterig worden.
Aardappelpuree kun je, afgekoeld, ongeveer 2 dagen bewaren in de koelkast. Je kunt aardappelpuree ook invriezen en ongeveer 3 maanden in de vriezer bewaren. Zorg ervoor dat er een laagje lucht overblijft in het bakje waarin je de puree invriest, zodat het kan uitzetten zonder dat je diepvriesbakje barst.
Een restje gekookte aardappelen wordt dankzij een paar eitjes in een handomdraai een lekkere tortilla, frittata, quiche of omelet. Bovendien kan je hier ook andere restjes in kwijt. Verwerk er bijvoorbeeld dat restje witloof, paprika of tomaat in. Ook lekker met wat spek en wat kaas.
Gekookte aardappelen invriezen, dat kan wel. Ze blijven ongeveer een week goed. Tip: maak er eerst puree van en vries die in.
Verse aardappelschijfjes en krieltjes kunnen ook in de vriezer; die zijn prima weer op te bakken of in een ovenschotel te gebruiken.
Enkele veelvoorkomende fouten die u moet vermijden om succesvol te bevriezen
Achtergebleven water zet uit als het bevriest, waardoor er een zachte, papperige massa ontstaat . Onafgedekt invriezen kan hetzelfde probleem veroorzaken. Zorg er altijd voor dat je aardappelen goed afgedekt zijn of in hersluitbare diepvrieszakken zitten om ze droog te houden.
"Doorgaans is voeding maar drietal maanden houdbaar" Ook in je diepvries kan eten bederven. Daarom is het belangrijk dat je het op de juiste manier invriest, bewaart en nadien ontdooit.
Ongebakken spek moet binnen zeven dagen worden gebruikt of in de vriezer worden bewaard . Als u spek invriest, is dit onze voorkeursmethode, zodat u de plakjes afzonderlijk kunt ontdooien.
Te gebruiken tot (TGT): gebruik of vries in vóór of op datum Niet consumeren na TGT-datum. Vleeswaren zijn gevoelig voor uitgroei van ziekmakende bacteriën. Deze zijn niet te zien, te ruiken of te proeven.
Dingen die je beter niet kunt invriezen
Gefrituurde gerechten zoals frietjes, snacks en loempia's. Verse kruiden, mits je ze fijngehakt in een ijsblokhouder doet met een beetje olie. Een stuk kaas, dit komt de smaak en structuur niet ten goede. Rauwe en gekookte eieren, gebakken eieren kan dan weer wel.
Ten minste houdbaar tot: Mits gekoeld bewaard (2-7°C) zie voorzijde van de verpakking. Na opening gekoeld en afgesloten bewaren, beperkt houdbaar. Niet invriezen.
Huzarensalade kun je niet invriezen, omdat de saus vanwege de temperatuursverandering zou gaan schiften. Dus voorkom dat je te veel maakt of bedenk wat lekkere recepten om de restjes mee op te eten na je BBQ of gourmetavond.