Vuil, stof en bacteriën Zowel experts als het voedingscentrum raden aan om fruit en groente te wassen voor je het gaat eten.
“Er kan van alles nog op zitten, zoals stof. Ook kunnen op fruit en groenten bacteriën en virussen zitten, zoals salmonella. Dat komt gelukkig niet vaak voor, maar dat is een reden je appel altijd te wassen, dan kun je die er grotendeels af wassen. Dat maakt de kans kleiner dat je een voedselinfectie oploopt.”
De kern. Of uw verse producten nu van de boerenmarkt of uw lokale supermarkt komen, het is verstandig om fruit en groenten te wassen voordat u ze eet . Was producten onder stromend water en vermijd het gebruik van zeep of wasmiddel.
Het is verstandig groenten en fruit onder de kraan te wassen voordat je ze opeet. Goed wassen onder stromend water is voldoende.
Wassen helpt prima tegen zand, en een beetje tegen bacteriën
Toch adviseren experts wel om groenten en fruit te wassen. Daarmee spoel je er zand en andere viezigheid van af. Dat kan bijvoorbeeld wat bacteriën schelen, al veroorzaken niet-dierlijke producten weinig voedselvergiftigingen.
Uitzondering op de regel. Als je direct met een mes de groenten of fruit doorsnijdt, kun je het beter wel wassen. De buitenkant komt zo in aanraking met de binnenkant, en om de besmettingskans zo klein mogelijk te maken, kun je het beter wel wassen. Daarom kun je ook een meloen beter eerst onder de kraan houden.
Zowel experts als het voedingscentrum raden aan om fruit en groente te wassen voor je het gaat eten. Ook als je het fruit daarna nog gaat schillen. Met stromend water was je in ieder geval stof en vuil af. Maar ook tegen bacteriën zou het wassen van groente en fruit helpen.
De waslaag dient voor het kwaliteitsbehoud van groenten en fruit. Ze beschermt hen tegen wind, regen en schade door groei van schimmels of bacteriën. De waslaag is dun en hard bij jonge appels. Hoe langer ze bewaard worden, hoe meer de schil een stof gaat afgeven die ervoor zorgt dat de waslaag vloeibaarder wordt.
Houd het fruit of de groente onder stromend water in een zeef. Dit verwijdert meer pesticiden dan het onderdompelen van de producten. De FDA raadt af om fruit en groenten te wassen met zeep, wasmiddel of commerciële productenreiniger . Het is niet bewezen dat ze effectiever zijn dan alleen water.
Ook al is dat schuim misschien geruststellend, zowel de FDA als de USDA waarschuwen voor het gebruik van zeep op uw groenten en fruit . Zelfs na een goede spoeling worden er wat zeepresten door uw appels geabsorbeerd en de meeste zepen bevatten chemicaliën die niet veilig zijn om te eten. 1 Gebruik in plaats daarvan alleen water of in combinatie met azijn of baking soda.
Uit de monitoringresultaten bleek dat 91,7% van de appelmonsters detecteerbare residuen van bestrijdingsmiddelen bevatte en dat zes bestrijdingsmiddelen, waaronder thiamethoxam, carbendazim, pyraclostrobine, tebuconazol, chloorpyrifos en fenpyroximaat, de kwantificeringsgrenzen overschreden met een detectiepercentage van 63,3%, 61,7%, 22,5%, 21,7%, 8,3% en 2,5%, ...
Appelschil bevat niet alleen meer polyfenolen dan het vruchtvlees, maar bevat waarschijnlijk ook resten van pesticiden . De huidige studie had als doel om de inhoud van bepaalde micronutriënten en resten van pesticiden in geschilde en ongeschilde appels te vergelijken.
In de schil zitten de meeste vitaminen
Over het algemeen zitten er superveel goede stoffen in de schil. Een appel mét schil geeft je bijvoorbeeld 332% meer vitamine K dan een appel zonder schil. Maar ook meer vitamine A, Vitamine C, calcium en kalium bijvoorbeeld. Allemaal stofjes die ons lichaam goed kan gebruiken!
Ongewassen fruit kan een aanzienlijke hoeveelheid pesticideresten en potentieel schadelijke bacteriën bevatten . Onderzoek heeft aangetoond dat het door voedsel overgedragen micro-organisme Listeria Monocytogenes het meest voorkomt in de steel en de voet van de appel.
'Mandarijnen, sinaasappels, druiven en aardbeien waren het meest vervuild; kiwi's het minst', aldus een telling van Foodwatch in 2021. Vroege Vogels berichtte dat er zowel bij appels, sinaasappels als op tafeldruiven een te hoge concentratie van één of meer bestrijdingsmiddelen werd aangetroffen.
Uit onderzoek blijkt dat mensen die kersen eten voor het slapen gaan, beter en langer slapen! Daarnaast bevatten dadels typtofaan, wat ervoor zorgt dat u zich prettiger en bovendien slaperiger voelt. Tenslotte zorgt het eten van bananen, appels en kiwi's voor het slapen ook voor een positief effect.
Van alle groenten en fruit in de Nederlandse supermarkten bevatten aardbeien de meeste restanten van pesticiden. Dat schrijft de Nederlandse krant Trouw vandaag.
29 februari 2024
Was verse producten voor het eten of bereiden onder koud stromend water om eventueel achtergebleven vuil te verwijderen . Dit vermindert de aanwezigheid van bacteriën. Als er een hard oppervlak is, zoals op appels of aardappelen, kan het oppervlak worden geschrobd met een borstel.
Om appels schoon te maken, begin je met het wassen van de appel onder koud stromend water. Wrijf zachtjes over het oppervlak van de appel om eventueel vuil, stof of resten te verwijderen.
Zowel experts als het voedingscentrum raden aan om fruit en groente te wassen voor je het gaat eten. Ook als je het fruit daarna nog gaat schillen. Met stromend water was je in ieder geval stof en vuil af. Maar ook tegen bacteriën zou het wassen van groente en fruit helpen.
Groente en fruit wassen onder stromend water verwijdert wel vuil en bacteriën, maar niet alle pesticiden. Uit onderzoek blijkt dat je 95% van de pesticiden het beste verwijdert door de groente en het fruit te laten weken in een bad van water en baking soda.
Ons antwoord is klaar en duidelijk: appels bewaar je maar beter in de koelkast. Hoe langer je een appel laat liggen, hoe meer ethyleengas hij namelijk produceert. Dat gas versnelt het rijpingsproces en doet appels dus sneller rotten.
Toch is het verstandig om (biologische) gewassen goed af te spoelen. De reden: 'Op groente en fruit zitten niet alleen pesticiden, maar ook bacteriën en virussen zoals E. coli, Salmonella en Listeria, en daar kun je behoorlijk ziek van worden.
"Het is verstandig groenten en fruit onder de kraan te wassen voordat je ze opeet. Dit geldt ook voor aardbeien. Je spoelt dan het eventuele vuil en stof eraf. Soms kunnen op rauwe groente en rauw fruit bacteriën voorkomen, zoals salmonella en listeria.
Druiven, appels en perziken herbergen een grotere verscheidenheid aan bacteriën dan groenten.