Het beste kan je daarom komkommer op kamertemperatuur te bewaren en binnen een paar dagen op eten. Dek eenmaal aangesneden komkommer af met plastic folie om vochtverlies tegen te gaan. De neutrale smaak laat zich onuitputtelijk combineren, bijvoorbeeld met gangmakers als feta, tomaat, avocado, zalm en dille.
Meal prepping: Snij de komkommer op voorhand en ook de radijsjes kunnen al in plakjes gesneden worden.
De komkommer staat bekend als een echte zomergroente en, toeval of niet, deze groente kan niet goed tegen de kou. Bewaar komkommers daarom niet te koud. Dit wil zeggen dat je komkommers niet in de koelkast maar liever in de berging of de kelder bewaart. Net zoals aubergines dek je komkommers af tegen uitdroging.
Bewaar de groente niet in de koelkast, maar op een koele plaats zoals een voorraadkast. De komkommer blijft 1 week goed. Een restje rauwe komkommer kun je het beste wel in de koelkast bewaren. Bewaar het restje in vershoudfolie.
Heb je de komkommer al gesneden? Dan kun je de stukjes het beste in een bakje met een laagje water bewaren met een deksel erop in de koelkast. Hierdoor blijft de komkommer tot ongeveer een week fris en knapperig.
Hoewel water tijdelijk vocht kan helpen behouden, kan het ook leiden tot verlies van knapperigheid en verdunning van smaak . Gebruik in plaats daarvan een luchtdichte container met een droge papieren handdoek om overtollig vocht te absorberen en bewaar de komkommers in de koelkast voor optimale versheid.
Het beste kan je daarom komkommer op kamertemperatuur te bewaren en binnen een paar dagen op eten. Dek eenmaal aangesneden komkommer af met plastic folie om vochtverlies tegen te gaan. De neutrale smaak laat zich onuitputtelijk combineren, bijvoorbeeld met gangmakers als feta, tomaat, avocado, zalm en dille.
Over deze methode: Om komkommers extra knapperig te houden, adviseert Epicurious de volgende methode: Was ze, droog ze grondig, wikkel ze in een theedoek of keukenpapier, doe ze in een open plastic zak zodat er wat lucht kan circuleren en leg ze in de groentelade .
Wat veel mensen niet weten is dat je komkommers, tomaten, paprika's en andere vruchtgroenten beter niet in de koelkast kunt bewaren. Zo drogen komkommers uit in de koelkast, waardoor de schil beschadigt en de komkommer uitdroogt. Ook tomaten en paprika's drogen uit, wat ten koste gaat van hun smaak en houdbaarheid.
Door te veel temperatuurschommelingen zou er condens op de eischaal kunnen ontstaan, waardoor bacteriën zich gemakkelijker kunnen ontwikkelen en door de poreuze schaal van het ei kunnen dringen. Daarom worden ze in de supermarkt, net zoals tijdens het transport, ook op kamertemperatuur bewaard.
Naast salades leent komkommer zich ook uitermate goed voor soep en sap door het hoge vochtgehalte van de groente. Voor deze bereidingen maakt het ook niet zoveel uit of je komkommer iets slapper is geworden. Is het uiteinde van je komkommer rimpelig of zelfs schimmelig? Snij gewoon een stukje van het eind af.
Een komkommer bevat erg weinig calorieën, maar zit wel vol met goede voedingsstoffen en vezels. Voorbeelden hiervan zijn kalium, vitamine K en antioxidanten. Zo houdt het mineraal kalium je vochtgehalte in balans en de normale bloeddruk in stand.
Door hydraterende voeding – zoals komkommer – aan je water toe te voegen verminder je het risico op dehydratatie nog meer dan wanneer je enkel puur water drinkt. Komkommer bestaat dan ook voor bijna 100% uit water, wat het de ideale groente maakt om aan je water toe te voegen.
Hoe je gesneden komkommers bewaart. Als je een komkommer snijdt, bewaar hem dan in de koelkast en consumeer hem binnen twee tot drie dagen . Doe de gesneden komkommerschijfjes in een luchtdichte container met een papieren handdoek bovenop de gesneden komkommers om het overtollige vocht op te nemen. Voor komkommers met één gesneden uiteinde, wikkel je het gesneden uiteinde in plasticfolie.
Je kunt je groenten al enkele dagen op voorhand schillen en snijden. Op deze manier hoef je ze alleen maar toe te voegen terwijl je aan het koken bent, waardoor je kostbare tijd bespaart én meer kunt genieten van het gezelschap van je gasten.
Wil je toch je komkommer schillen, omdat 't leuk staat bijvoorbeeld, dan is een dunschiller de beste tool. Schaaf de schil er simpelweg in een vloeiende beweging vanaf en snijd de uiterste kontjes weg. Ook leuk: maak een streeppatroon door telkens één rijtje tussen te laten.
Volgens het College of Agricultural and Environmental Sciences - Komkommers moeten worden bewaard bij kamertemperatuur - niet in de koelkast. Blijkbaar krijgen komkommers die langer dan 3 dagen worden bewaard bij temperaturen onder de 10 graden Celsius, last van kou: waterigheid, pitvorming en sneller verval .
Papieren handdoeken kunnen helpen vocht te absorberen om producten langer vers te houden. Bewaar komkommers niet in de buurt van tomaten, appels, avocado's of andere soorten producten die ethyleen afgeven . Dit gas kan ervoor zorgen dat komkommers sneller rotten.
Droog de komkommers grondig, want overtollig water op het oppervlak kan bederf bevorderen . Zodra uw komkommer schoon en droog is, wikkelt u deze in een schone theedoek of papieren handdoek. Dit helpt condensatie en vochtigheid op afstand te houden, waardoor doorweektheid, schimmel en algehele achteruitgang worden voorkomen.
Bewaar komkommer in zijn originele verpakking (krimpfolie). Komkommer verliezen snel hun smaak en worden slap in de koelkast. Bewaar een aangesneden komkommer wel in de koelkast. Verpak het stuk komkommer in plastic folie om uitdrogen te voorkomen.
Komkommers drogen uit in de koelkast. De schil beschadigt waardoor ze sneller bederven. Bewaar ze daarom op een koele plaats in de keuken, de kelder of de berging. Laat de komkommer in zijn folie zitten.
Slappe komkommers kunnen weer tot leven worden gewekt door het uiteinde eraf te snijden en ze in een kom met koud water te zetten . Als je overgebleven plakjes komkommer hebt, bewaar ze dan in een afsluitbare bak met een vel keukenpapier om ze knapperig te houden.
Sprenkel een beetje zout over de komkommer en zet een halfuur in de koelkast. Hiermee wordt de komkommer nog zachter en krijgt het een mooiere groene kleur.
Voorgesneden groenten in een plastic zakje, zoals bamigroenten, nasigroenten, gesneden ijsbergsla en Italiaanse groentemixen, zijn na de 'te gebruiken tot' datum (TGT) niet meer veilig te eten. Heb je de verpakking voor die datum geopend? Dan kun je de gesneden groenten nog maximaal een dag bewaren.
Brunoise komkommer snijden
Was de komkommer en snijd hem doormidden. Schraap de zaden eruit met een lepel en snijd de komkommer vervolgens in plakjes van ongeveer 2-3 mm dik. Snijd de plakjes vervolgens in reepjes van dezelfde breedte. Ten slotte snijd je de reepjes in kleine blokjes van ongeveer 2-3 mm groot.