Ingevroren bosbessen zijn een perfecte gezonde snack. Je kunt ze direct uit de vriezer eten, of even laten ontdooien voor een zachtere textuur. Ze zijn een geweldige bron van antioxidanten en vitaminen, en een veel gezonder alternatief voor snoep.
Maar onderzoek toont aan dat bevroren bosbessen mogelijk een voorsprong hebben op verse bessen als het om gezondheid gaat. Studies uitgevoerd aan de South Dakota State University tonen aan dat het invriezen van bosbessen hun krachtige antioxidanten beter beschikbaar maakt voor het menselijk lichaam .
Maar wat is nou een gezonde dosis blauwe bessen per dag? Om niet te veel fruitsuikers binnen te krijgen wordt er geadviseerd om twee tot drie verschillende soorten fruit per dag te eten. Een handjevol blauwe bessen per dag is al voldoende om van de voordelen te profiteren.
Diepvriesfruit past prima in een gezonde voeding. Vitaminen, mineralen en vezels blijven grotendeels behouden in correct ingevroren fruit. Soms bevat diepvriesfruit zelfs iets meer voedingsstoffen dan vers fruit dat al verschillende dagen in de fruitmand ligt.
Bosbessen: Diepvriesbosbessen kunnen op zichzelf al een lekkere snack zijn . Ze zorgen ook voor een lekkere crunch als je ze aan yoghurt toevoegt. Aardbeien: Voeg ze eens toe aan smoothies of pannenkoekenbeslag.
Geniet van bevroren bessen direct uit de vriezer als verfrissende, caloriearme snack. Je kunt ze ook mengen met Griekse yoghurt of kwark voor een eiwitrijke snack die je langer vol houdt.
Risico op bloedstolsels
Als u bepaalde medicijnen gebruikt, kan het een slecht idee zijn om te veel bosbessen te eten. Bosbessen bevatten veel vitamine K, dus het eten van veel bosbessen kan uw risico op bloedstolsels verhogen als u anticoagulantia (ook wel bloedverdunners genoemd) gebruikt, zoals heparine of warfarine.
Verpakking: In tegenstelling tot veel verse producten zijn diepvriesgroenten en -fruit verpakt, waardoor er meer materiaal op de afvalberg belandt . Textuur: Niets gaat boven vers geplukt fruit of verse groente. Omdat diepvriesgroenten en -fruit niet zo knapperig en smaakvol zijn, zijn ze soms minder aangenaam voor de zintuigen.
Een ander voorbeeld waarbij de bevroren variant betere voedingswaarde bleek te hebben dan het verse fruit zijn blauwe bessen. Bevroren blauwe bessen bevatten meer vitamine C dan verse. Dit is onder andere goed voor je weerstand, tanden, botten en huid.
Dankzij de combinatie van een laag aantal calorieën, een groot aantal gezondheidsvoordelen en vrijwel geen bijwerkingen, kan je een handjevol blauwe bessen met een gerust hart dagelijks op het menu zetten om zo veel mogelijk van de voordelen mee te pakken.
Je kunt blauwe bessen gewoon los uit de hand eten, maar ze zijn ook lekker in de kwark of yoghurt. Door ze te combineren met een zuivelproduct als kwark of yoghurt krijg je extra eiwitten en calcium binnen, wat goed is voor je spieren en botten.
Dik word je er niet van: blauwe bessen bevatten weinig calorieën. Ook als snack voor of na het sporten of tijdens je training zijn blauwe bessen een slimme keus, want ze liggen niet zwaar op de maag.
Wel is er voorlopig geen wetenschappelijk bewijs dat blauwe bessen daadwerkelijk veel gezonder zijn dan ander fruit. De bes bevat bijvoorbeeld iets meer vitamine C dan een banaan, maar een banaan bevat dan weer meer eiwit en dat heb je ook nodig. Alleen nog maar blauwe bessen eten, is dus geen heel slim plan.
Vezels helpen bij het bevorderen van een regelmatige stoelgang en kunnen constipatie verlichten. Daarnaast bevatten blauwe bessen ook natuurlijke laxerende eigenschappen, waardoor ze een effectieve remedie kunnen zijn tegen constipatie.
Blauwe bosbes als vrucht is niet giftig. Bij consumptie als voedingssupplement en in overmatige hoeveelheden kan het problemen veroorzaken zoals darmstoornissen of hypoglykemie.
leg de blauwe bessen in een glazen bakje en laat bij kamertemperatuur ca. 1 uur ontdooien, of 3-4 uur in de koelkast.
Virussen zoals het norovirus en hepatitis A gaan niet dood door invriezen. Daarom is het goed om frambozen, aardbeien, bosvruchten en ander zacht fruit uit de diepvries te wassen voor je het gebruikt.
Ja, dagelijks 75-150 gram is veilig en zelfs aan te raden. Waar zijn blauwe bessen goed voor als je wilt afvallen? Ze bevatten weinig calorieën, veel vezels en helpen bloedsuiker stabiliseren – perfect bij gewichtsverlies.
Fruit uit blik of pot en diepvriesfruit bevat ongeveer evenveel voedingsstoffen als vers fruit. In fruit zit onder andere vitamine C, vitamine A, foliumzuur, kalium, ijzer en calcium. De hoeveelheden voedingsstoffen zijn bij elke soort anders, maar zelfs binnen dezelfde fruitsoort kunnen verschillen bestaan.
En dus is al het gangbare diepvriesfruit die we volop in supermarkten kunnen kopen, niet vrij van bestrijdingsmiddelen. Ook zal het gehalte aan bestrijdingsmiddelen niet verkleinen of verdwijnen door het invriezen. Wil je echt vrij blijven van pesticiden, dan is biologisch diepvries-fruit de optie.
Hoeveel calorieën in Lidl Bosvruchten Diepvries (Lidl)
Per 100 gram bevat Lidl Bosvruchten Diepvries 55 calorieën. De macrovoedingsstoffen zijn als volgt verdeeld: het product bevat 0,9 gram eiwit, 0,2 gram vet en 6,9 gram koolhydraten.
Het hepatitis A-virus overleeft zelfs bij zeer lage temperaturen, zoals in de diepvries. Het koken van diepvriesfruit gedurende een minuut doodt virussen en eventuele bacteriën. Toch adviseert het Voedingscentrum dat niet standaard, maar wil je zekerheid, dan kun je diepvriesfruit het best even verhitten.
Onderzoek toont aan dat het dagelijks eten van bosbessen al binnen twee weken gezondheidsvoordelen kan opleveren, benadrukt Pincus. Hoewel hun seizoensgebondenheid varieert, afhankelijk van waar ter wereld je je bevindt, zijn ze het hele jaar door in de supermarkt te vinden.
Wereldwijd is de teelt van blauwe bessen relatief nieuw. De vraag naar het product groeit nog altijd, vooral vanwege de gezonde eigenschappen die aan het fruit worden toegeschreven. De prijs voor blauwe bessen ligt daarmee hoog en dat is ook de reden dat veel landen een potentiële markt in het product zien.