Deze zwavelverbindingen worden, wanneer ze gebonden zijn aan de melkeiwitten, minder vluchtig en komen daardoor minder vrij bij het stomen. Met andere woorden, de melk helpt de hoeveelheid zwavelverbindingen die vrijkomen tijdens het koken te verminderen, wat de slechte geur aanzienlijk vermindert.
Het enige wat je hoeft te doen om deze hardnekkige geurtjes te verwijderen, is een of twee sneetjes witbrood te weken in witte azijn of vers citroensap tot ze redelijk verzadigd zijn, en ze vervolgens in de pan met de groenten te leggen . Maak je geen zorgen: het brood heeft geen invloed op de gaarheid van de groenten.
Tijdens het koken van de broccoli kun je een scheutje melk aan het kookwater toevoegen om de geur van de broccoli te verminderen. Wat nog beter werkt is een kapje brood (of eventueel een snee) toevoegen aan het kookwater. Als de broccoli lang genoeg heeft gekookt, verwijder je voorzichtig het sneetje/kapje brood.
Zuren zoals azijn en citroen helpen geuren te neutraliseren en te maskeren . Ze verhelderen ook de smaak van je broccoli. Als je broccoli stoomt of kookt, snijd dan een citroen doormidden en gooi hem in het water, of voeg een flinke scheut azijn toe.
Als je extra broccoli hebt die al is gesneden, bewaar de roosjes dan in een losjes in plasticfolie gewikkelde bak , zegt Weintraub. De luchtcirculatie zorgt ervoor dat de broccoliroosjes vers blijven, dus bewaar ze niet in een afgesloten bak. Een andere optie is om ze in een microgeperforeerde plastic zak te bewaren, zegt Lyon.
Azijn en citroen zijn beide goede middelen om vieze geuren te neutraliseren. Azijn neutraliseert een vieze lucht en citroen zorgt voor een frisse geur in huis. Breng een pan met azijn en citroenpartjes aan de kook. Laat dit een uur op een zo laag mogelijk vuur staan, zonder deksel.
De oplossing is simpel: voeg een klontje boter/margarine toe aan het water bij het koken van bloemkool en de vieze lucht zal er bijna niet meer zijn. In plaats van een klontje boter kun je ook een scheutje citroensap toevoegen aan het kookvocht.
Gekookte broccoli bewaren
Belangrijk is om de broccoli eerst te laten afkoelen. Hiermee voorkom je condensvorming, wat de kwaliteit kan aantasten. Als de broccoli is afgekoeld, kun je deze in een afgesloten bakje bewaren in de koelkast. Hiermee blijft hij ongeveer 2 dagen goed.
Antwoord: Ja, het is aan te raden om broccoli te wassen voordat je het kookt of eet. Broccoli groeit vaak dicht bij de grond, waardoor het insecten en aarde kan verzamelen. Door het goed te wassen, verwijder je eventueel vuil, pesticide-resten en ongewenste bacteriën.
Broccoli kun je het beste niet te lang koken. De kooktijd hangt af van je persoonlijke voorkeur: na 3 minuten koken is de broccoli beetgaar, na 5 minuten koken is deze zacht. We raden af om veel langer dan 6 minuten te koken, dan verliest de groente z'n smaak.
Een goed functionerende afzuigkap is essentieel om kookluchtjes effectief te verwijderen. Het is belangrijk om je afzuigkap altijd te gebruiken tijdens het koken en na het koken nog even te laten draaien om alle geuren af te voeren.
Vaak wordt de stronk van broccoli weggegooid, maar wist je dat je deze ook gewoon kan eten? De steeltjes van broccoli geven juist het meeste smaak! Je kan deze het best schillen en meekoken (gooi ze een minuutje eerder in de pan), maar ook bewaren en rauw eten als snack.
Zorg er bij het roosteren voor dat de stukken broccoli elkaar niet overlappen op de bakplaat, anders roosteren ze niet mooi, dan gaan ze eerder stomen. Werk eventueel met 2 bakplaten. Let de laatste minuten van de baktijd goed op want de kleinere stukjes broccoli zouden kunnen verbranden.
Zwavelrijk voedsel produceert daarom onaangename geurtjes. Zwavelgas zit onder andere in bloemkool en, jawel, eieren. Voor die vreselijke eigeur van scheten. Hoe meer zwavel er in je lichaam gaat, hoe meer er uit moet.
Begin met grondig ventileren door ramen en deuren open te zetten. Reinig oppervlakken, meubels en tapijten grondig met een mengsel van azijn en water, of gebruik speciale reinigingsproducten die geuren neutraliseren. Was alle wasbare stoffen, zoals gordijnen en kussenslopen, met een geurverwijderaar.
Verwijder de bladeren en de stronk van de bloemkool. Leg de bloemkool omgekeerd 15 minuten in ruim water met zout. Zo kan je eventuele viezigheid verwijderen. Vervolgens kun je de bloemkool in roosjes verdelen.
Baking soda is een klassiek middel van oma om geuren te neutraliseren. Strooi baking soda op stoffen oppervlakken zoals tapijten, matrassen of banken. Laat het een paar uur inwerken en stofzuig het daarna op. Zet een schaaltje met baking soda in kasten of ruimtes met een muffe geur.
Baking soda en koffiebonen zijn ook ideaal om vieze geuren mee te neutraliseren. Strooi bijvoorbeeld baking soda in de prullenbak of op het tapijt of zet bakjes koffiebonen neer in ruimtes waar de nare geur hangt. Ze trekken de vieze luchtjes aan en zorgen dat ze snel verdwijnen.
Een muffe geur in huis ontstaat vaak door vochtproblemen. Lekkages in muren of het dak, slechte ventilatie of optrekkend vocht zijn veelvoorkomende oorzaken. Ook schimmel en meeldauw, die ontstaan in vochtige omstandigheden, dragen bij aan een onaangename geur.
Voor het koken van elke soort groente is het belangrijk dat je de groente eerst schoonmaakt. Snijd daarvoor de steel en de blaadjes van de broccoli en spoel de groente af met koud water. Het is genoeg om grondig te spoelen zodat eventuele aarde eraf is. Enneeuh: gooi de steel van de broccoli trouwens niet weg!
Met een portie broccoli heb je zo al 15-20% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vezels binnen. Dat is belangrijk, want die zijn goed voor je darmen en verminderen het risico op bijvoorbeeld hart- en vaatziekten en diabetes type 2.
Omdat de producten lang onderweg zijn van de boer naar uw bord, worden ze verpakt in plastic. Dit reguleert de zuurstof die de groenten en het fruit nodig hebben, waardoor ze niet uitdrogen en bederven. Het Voedingscentrum laat op hun site zelfs weten dat verpakte groente tot 3 keer langer meegaat.