Samengevat: Gelatine van rund geslacht volgens islamitisch ritueel is halal. Ook collageen van huiden van niet ritueel geslachte dieren, maar wel een behandeling hebben gekregen worden halal.
Daarom wordt in halal snoep gebruikgemaakt van alternatieve gelatine, zoals rundergelatine van halal geslachte dieren, visgelatine of plantaardige bindmiddelen zoals agar-agar of pectine.
Gelatine afkomstig van halal geslachte runderbotten is toegestaan (halal). Bovendien wordt gelatine afkomstig van vishuid die vrij is van besmetting door andere bronnen, ook als halal beschouwd.
Gelatine wordt verkregen uit bindweefsel van bepaalde dieren, waaronder kippen, varkens, vissen en runderen. Bij de productie van bepaalde vaccins en bij het maken van allerhande capsules voor geneesmiddelen wordt altijd varkensgelatine gebruikt.
De klassieke Haribo uit de gewone supermarkt bevatten gelatine van varkensvlees en zijn daarom niet geschikt voor moslims. Het bedrijf Haribo heeft echter een aparte variant voor de moslimbevolking gelanceerd: Haribo Halal.
Van Red Band en Haribo is niet al het snoep halal, maar een product als de Red Band Gesuikerde Aardbeien valt wel onder halal snoep. Of kies de Haribo Zure Bommen: heerlijke zure snoepjes in verschillende smaken.
02. Waar haalt HARIBO zijn gelatine vandaan? De in Duitsland verkrijgbare HARIBO-producten met gelatine worden voornamelijk geproduceerd met gelatine van varkenshuid . Sinds enkele jaren biedt HARIBO ook HALAL-producten aan op basis van rundergelatine.
Gelatine had vroeger een E-nummer, E441. Het wordt nu meestal als 'gewoon' ingrediënt op de verpakking vermeld. Het is een vegetarische instinker. Want gelatine wordt uit slachtafval, meestal huiden en botten, gehaald en als bindmiddel gebruikt.
Halal Haribo Kersen zijn Haribo zonder varkensgelatine en smaken naar kersen.
Gelatine van koeien wordt rundergelatine genoemd. Gelatine van varkens wordt varkensgelatine genoemd.
Halal keurmerken staan op vlees van dieren die geslacht zijn volgens de Islamitische wetten of producten die alleen halal ingrediënten bevatten (zoals kaas of snoep). Halal vlees houdt onder onder meer in dat het dier moet sterven door een snede in de hals met een scherp mes.
Alles wat halal is, kunnen moslims zonder beperking consumeren of doen. Bijvoorbeeld: vleesproducten uit ritueel geslachte geoorloofde of toegestane soorten eten. alle groenten, fruit, brood en andere graansoorten eten.
Het stremsel zit in de maag van de kalfjes. Stremsel, ook wel “Nedir” genoemd, is haram als de dieren haram zijn geslacht.
Om bier en wijn mooi helder te houden, wordt soms varkensgelatine toegevoegd. Maar er zit ook vaak varken in appelsap, roomkaas, nougat, koffiemelkpoeder, tompouce, drop en medicijncapsules. Varken zit in hologrammen, veiligheidshandschoenen, kogels, kunstmest, foto's, verf en sigaretten.
Let op! Wordt in de zelfde ruimte geproduceerd als de noten. Kan dus sporen van noten bevatten! Dit product is halal en veganistisch.
Halal Haribo Starmix is een mix van veel verschillende Haribo varianten zoals gummibeertjes, gebakken eieren, colaflesjes, dummies en nog veel meer. Deze variant is halal en daarom zonder varkensgelatine. In plaats daarvan is halal rundergelatine gebruikt.
De verleidelijke, halal-gecertificeerde Haribo Peaches Seftali halal zijn gemaakt om jouw smaakpapillen te prikkelen. Verpakt in een handige doos van 100 GRM, is dit snoepje niet alleen een traktatie voor jezelf, maar ook perfect om te delen.
Gelatine komt vaak voor in snoep, desserts, medicijnen en cosmetica. Het wordt gemaakt van dierlijk collageen en kan afkomstig zijn van verschillende bronnen. Volgens de Islamitische regels is gelatine haram als het afkomstig is van varkens of dieren die niet op de juiste halal manier zijn geslacht.
De vermelding E441 betekent dat het product gelatine bevat. Zowel binnen de joodse als de islamitische geloofsovertuiging moet je varkensvlees vermijden. Beide geloofsgemeenschappen volgen vrij strikte voedingsrichtlijnen: alleen respectievelijk koosjer en halal voedsel is in normale omstandigheden toegestaan.
Het kan ook zijn dat men in de fabriek waar de E471 gemaakt wordt, ook E471 fabriceert met een oorsprong uit varkensVET.
We geven de antwoorden alvast in het kort: Gelatine uit varken is haram.
ZZ (1000 gram) HARIBO waarschuwt voor kilozakken HARIBO Happy Cola F! ZZ met houdbaarheidsdatum (THT) januari 2026. Er zijn zakken in omloop met snoepjes die bij consumptie kunnen leiden tot gezondheidsklachten, zoals duizeligheid.
Aangezien gelatine goedkoop is, wordt inderdaad in enorm veel producten varkensgelatine toegevoegd om producten zachter te maken en te binden. Ook maakt het sommige producten zoals yoghurt luchtiger. In Duitsland moet het op snoep (en andere producten) specifiek staan als er várkensgelatine in zit.
Doordat deze drinkyoghurt in pakjes melk en karmijn bevat, is het niet geschikt voor vegetariërs en veganisten. Het is tevens niet halal.