Andere bekende favorieten die geen gelatine bevatten zijn: Kruidnoten. Napoleonballen. Snoepringen. Sprotten.
Halal Haribo Starmix is een mix van veel verschillende Haribo varianten zoals gummibeertjes, gebakken eieren, colaflesjes, dummies en nog veel meer. Deze variant is halal en daarom zonder varkensgelatine. In plaats daarvan is halal rundergelatine gebruikt.
Snoep halal
Halal snoep bevat bijvoorbeeld plantaardige gelatine, of helemaal geen gelatine. Producten die plantaardige gelatine bevatten, kunnen namelijk gewoon gegeten worden. Als snoepjes glutenvrij, vegetarisch of veganistisch zijn, weet u ook direct dat het gelatinevrij is.
Vervangers van gelatine
Het wordt steeds populairder om gelatine te vervangen door plantaardige ingrediënten. Je hebt vast wel eens gehoord van agar agar, tapioca en Maïzena. Food2Smile gebruikt vaak pectine, een oplosbare vezel met een sterk gelerend effect. Perfect dus om snoepjes mee te maken!
Waar wordt de gelatine die HARIBO gebruikt van gemaakt? Onze gelatinehoudende HARIBO-producten die in België en Nederland verkrijgbaar zijn worden voornamelijk vervaardigd met gelatine afkomstig van varkenszwoerd. Daarnaast biedt HARIBO al jarenlang producten aan die zonder dierlijke gelatine worden gemaakt.
Gelatine vrij snoep. Gelatine vrij snoep is een soort snoep dat geen gelatine bevat. Gelatine zit in marshmallows, Jelly Beans, gummibeertjes, en vele andere soorten snoep. Gelatine vrij snoep wordt gemaakt met plantaardige ingrediënten zoals agaragar of carrageen: dit zijn vegetarische alternatieven voor gelatine.
Varkensgelatine wordt veel gebruikt in gummies, gelei en schuim, maar is niet halal . Geen alcoholische aroma's – Alle snoepjes die ethanol of alcoholextracten bevatten, zijn ongeschikt. Alleen halal-gecertificeerde rundergelatine – Indien gelatine wordt gebruikt, moet deze afkomstig zijn van dieren die volgens islamitische principes zijn geslacht.
Sour Patch : Wat de ingrediëntenlijst betreft, ja, Sour Patch is veganistisch en bevat geen eieren, zuivel of gelatine.
Katja Apekoppen worden gemaakt van zoete drop met zachte banaansmaak, al jaren favoriet in Nederland. Gemaakt met natuurlijke kleur- en smaakstoffen en zonder dierlijke gelatine, dus smullen maar!
Gelatine wordt gemaakt door collageen-eiwitten te halen uit botten en huiden van gedode varkens, runderen, vis of vogels. Hier wordt een bindmiddel van gemaakt dat voor de textuur van snoep zorgt: kauwbaar, stevig en vormvast.
Voedsel wat volgens de Koran verboden is, zijn producten die varkensvlees, gelatine, alcohol, etc bevatten. Chocolade die geen van deze producten bevat kan je dus halal noemen. Het is belangrijk dat de chocola die je eet geen alcohol bevat. Alcohol is een product dat volgens de Koran verboden is.
Karmijn (E120), afkomstig van een bladluis, is er een voorbeeld van. Volgens sommige leerscholen is het toegestaan, omdat de Koran het eten van insecten (eigenlijk met name sprinkhanen) in principe niet verbiedt.
Halal snoep is een type snoepgoed dat speciaal is samengesteld zonder ingrediënten die voor moslims verboden zijn, zoals alcohol, karmijn en varkensgelatine.
Hoe weet je of ergens gelatine in zit? Om te zien of ergens gelatine in zit kan je natuurlijk op het etiket kijken. Let daarbij op, want gelatine wordt ook wel 'colloïdaal proteïne' genoemd. En soms zit het vermomd in de e-nummers, onder benamingen zoals E160a, E160d, E160e, en E161b.
Let op! Wordt in de zelfde ruimte geproduceerd als de noten. Kan dus sporen van noten bevatten! Dit product is halal en veganistisch.
ZZ (1000 gram) HARIBO waarschuwt voor kilozakken HARIBO Happy Cola F! ZZ met houdbaarheidsdatum (THT) januari 2026. Er zijn zakken in omloop met snoepjes die bij consumptie kunnen leiden tot gezondheidsklachten, zoals duizeligheid.
“Gewoon” brood bevat geen dierlijke ingrediënten en is dus volledig plantaardig. Bruin- en volkorenbrood zijn dan ook heel geschikt, als je kiest voor meer plantaardig of helemaal vegan Het Voedingscentrum raadt zelfs aan om volkorenbrood te eten om voldoende ijzer en eiwit binnen te krijgen.
Gelatine: Veel snoepjes bevatten gelatine die gemaakt is van varkens- of runderbotten. Alleen gelatine van halal geslachte dieren is toegestaan. E-nummers: Sommige E-nummers zijn mogelijk niet halal. Bijvoorbeeld E120 (gemaakt van insecten), E542 (botpoeder) en E471 (mogelijk dierlijk vet).
Staat er niet bij van welk dier de gelatine afkomstig is? Dan is het vaak varkensgelatine of onbekende dierlijke gelatine en dus meestal niet halal. Gelatine uit halal bron wordt vaak aangeduid als rundergelatine (halal geslacht) of halal gelatine.
Je kunt gelatine gemakkelijk uit suikerhoudende snacks halen, maar dat is niet erg gezond voor je. Er zit gewoon niet genoeg gelatine in snoep om de negatieve effecten van al die suiker tegen te gaan.
Waar komt de gelatine in HARIBO-producten vandaan? De in Duitsland verkochte HARIBO-producten die gelatine bevatten, zijn voornamelijk gemaakt met gelatine van varkenshuid . HARIBO biedt al jaren ook producten aan die zonder dierlijke gelatine worden geproduceerd.
Wist je dat Haribo staat voor HAns RIegel en BOnn, de stad waar het bedrijf begon? Haribo Goldbears HALAL (100g) zijn de beroemde gummy beertjes van Haribo, maar dan volledig halal.
Soorten halal zoetigheden
Enkele populaire soorten zijn: Jellies en Gummies: Traditionele gummies bevatten vaak gelatine afkomstig van varkensvlees, maar halal alternatieven gebruiken gelatine op basis van rundvlees, vis of planten. Chocolade: Chocolade moet alcoholische smaakstoffen en niet-halal gelatine in vullingen vermijden .