Gelatine is een ingrediënt dat wordt bereid uit dierlijk collageen. Dus als er gelatine bij de ingrediënten staat, dan is dit van dierlijke oorsprong. Er hoeft niet vermeld te worden van welk dier. Overigens: gelatine heeft geen E-nummer.
Het kan ook zijn dat men in de fabriek waar de E471 gemaakt wordt, ook E471 fabriceert met een oorsprong uit varkensVET.
Gelatine had vroeger een E-nummer, E441. Het wordt nu meestal als 'gewoon' ingrediënt op de verpakking vermeld. Het is een vegetarische instinker. Want gelatine wordt uit slachtafval, meestal huiden en botten, gehaald en als bindmiddel gebruikt.
E542: Dit E-nummer wordt gemaakt uit de botten van slachtdieren. Mogelijk afkomstig van varkens. E630: Dit E-nummer wordt voornamelijk gewonnen uit vlees en sardines. E631: Dit E-nummer wordt voornamelijk gewonnen uit vlees en sardines.
E 471, Mono- en diglyceriden van vetzuren
Dit antischuimmiddel, emulgator, glansmiddel en stabilisator kan gemaakt zijn met dierlijk vet.
Gelatine is een ingrediënt dat wordt bereid uit dierlijk collageen. Dus als er gelatine bij de ingrediënten staat, dan is dit van dierlijke oorsprong. Er hoeft niet vermeld te worden van welk dier. Overigens: gelatine heeft geen E-nummer.
Over Silk Gel (E471)
Silk Gel is speciaal ontwikkeld om de productie van ijs en sorbet te vergemakkelijken. Zoals de naam al zegt, geeft het additief een zijdeachtige textuur aan wat je maakt. Voeg een kleine hoeveelheid toe aan het recept dat je normaal gebruikt.
We willen benadrukken dat de emulgator E471 in onze snoepjes plantaardig is en dat er geen dierlijke ingrediënten worden gebruikt. We gebruiken bijvoorbeeld zonnebloemolie voor de productie van E471. In onze producten worden geen dierlijke of halal-kritische ingrediënten gebruikt.
Om te zien of ergens gelatine in zit kan je natuurlijk op het etiket kijken. Let daarbij op, want gelatine wordt ook wel 'colloïdaal proteïne' genoemd. En soms zit het vermomd in de e-nummers, onder benamingen zoals E160a, E160d, E160e, en E161b.
De vermelding E441 betekent dat het product gelatine bevat. Zowel binnen de joodse als de islamitische geloofsovertuiging moet je varkensvlees vermijden. Beide geloofsgemeenschappen volgen vrij strikte voedingsrichtlijnen: alleen respectievelijk koosjer en halal voedsel is in normale omstandigheden toegestaan.
Samengevat: Gelatine van rund geslacht volgens islamitisch ritueel is halal. Ook collageen van huiden van niet ritueel geslachte dieren, maar wel een behandeling hebben gekregen worden halal.
Inhoud: nKarragenan kappa, E407. Op een droge, koele en donkere plaats bewaren. Mag niet in pure vorm geconsumeerd worden. nHet poeder is vegetarisch en veganistisch, en koosjer en halal vriendelijk.
Bovendien is deze stof goedgekeurd door de Wereldgezondheidsorganisatie en de Europese Unie als een veilig voedseladditief. De consumptie ervan wordt daarom als veilig beschouwd.
E476: Polyglycerol-polyricinoleaat (mogelijk van slachtvet)
Gelatine is een eiwitproduct dat gemaakt wordt door collageen gedeeltelijk te hydrolyseren. Dit proces resulteert in gelatine. Het is een doorzichtige, kleurloze, brosse substantie die oplost in heet water. Gelatine kun je op de verpakking vinden onder het E-nummer E441.
Andere namen: cochenille extract, karmijnzuur, karmijn E120 is een rode kleurstof, onttrokken van de geplette lijfjes van schildluizen. De luizen worden fijngestampt en het vocht wordt vermengd met andere stoffen. Dit e- nummer is dus niet toegestaan voor moslims.
Halal Haribo Starmix is een mix van veel verschillende Haribo varianten zoals gummibeertjes, gebakken eieren, colaflesjes, dummies en nog veel meer. Deze variant is halal en daarom zonder varkensgelatine. In plaats daarvan is halal rundergelatine gebruikt.
Snoep halal is in onze webshop verkrijgbaar van merken zoals Red Band, Katja en Haribo. Van Red Band en Haribo is niet al het snoep halal, maar een product als de Red Band Gesuikerde Aardbeien valt wel onder halal snoep.
Het stremsel zit in de maag van de kalfjes. Stremsel, ook wel “Nedir” genoemd, is haram als de dieren haram zijn geslacht.
Mono- en diglyceriden van vetzuren zijn synthetische vetten die verkregen zijn uit glycerol en natuurlijke vetzuren. De vetzuren kunnen van dierlijke of plantaardige oorsprong zijn. In de praktijk is het vrijwel altijd plantaardig vet.
Het E-nummer voor gelatine is E441.
Een andere voedselemulgator zijn diglyceriden van vetzuren en vetzuuresters gemarkeerd met het symbool E471. Ze worden gebruikt voor de productie van wafels, ijsjes en sauzen. Deze stoffen worden gewonnen uit plantaardige en dierlijke vetten.
Is het HALAL of HARAM? Om er weer zeker van te zijn heb ik gebeld met Hertog en volgens hertog zijn alle ijsjes vegetarisch en hiermee is het ook geschikt voor moslims.
Wat is DATEM (E472e)? DATEM staat voor Diacetyl Tartaric Ester of Monoglyceride. Deze vrijwel volledig wateroplosbare emulgator wordt voornamelijk in de bakkerij-industrie gebruikt en is vaak een belangrijk ingrediënt voor krokantbrood.