Wil je de oermens in je tevreden houden, dan gaat biefstuk er zonder twijfel met de prijs vandoor. Maar tegen de superieure nutritionele waarden van kip kan een steak niet op. De magere – en goedkopere – eiwitten maken gevogelte bovendien de beste keuze voor spierbundels.
Kip is een uitstekende bron van mager eiwit, waardoor het een gezondere optie is dan rood vlees. Kippenborst zonder vel bevat slechts 165 calorieën en 3,6 gram vet in een portie van 3 ons.
Rundvlees
Het behoort tot de gezondste vleessoorten die er zijn. Rundvlees is een natuurlijke bron van vitamine B3, B12, zink en ijzer. Het vetgehalte in het vlees hangt ook af van de diersoort, het lichaamsdeel en natuurlijk het voer. Mager rundvlees bevat minder dan tien gram vet per 100 gram vlees.
Een steak (100 g) bevat alle essentiële aminozuren
Natuurlijk vlees van dieren die een goed leven hebben gehad is gezond. Rundvlees bevat belangrijke B-vitamines zoals vitamine B12 dat zich van nature alleen in dierlijke producten bevindt. Vlees is daarnaast rijk aan mineralen zoals zink, ijzer, fosfor en seleen.
Een portie van 100 gram rauw rundvlees bevat bijvoorbeeld ongeveer 25 gram eiwit, terwijl een portie van 100 gram rauwe kipfilet ongeveer 20 gram eiwit bevat.
Het beste vlees om af te vallen zijn magere stukken rundvlees met veel eiwitten en weinig verzadigd vet . Goede keuzes zijn kipfilet zonder vel, vis (zoals zalm, kabeljauw of tonijn) en kalkoenfilet. Als u graag biefstuk eet, overweeg dan om te kiezen voor magere stukken rundvlees, zoals ossenhaas en runderlende.
MH's eindoordeel. Wil je de oermens in je tevreden houden, dan gaat biefstuk er zonder twijfel met de prijs vandoor. Maar tegen de superieure nutritionele waarden van kip kan een steak niet op. De magere – en goedkopere – eiwitten maken gevogelte bovendien de beste keuze voor spierbundels.
Het advies is om niet meer dan 500 gram vlees per week te eten, inclusief vleeswaren. Eet daarbinnen maximaal 300 gram rood vlees, zoals rundvlees en varkensvlees. Dit is een maximum, minder of geen vlees eten kan ook. Onbewerkt mager vlees staat in de Schijf van Vijf.
Onderzoek toont aan dat mensen die rood vlees eten een hoger risico lopen op overlijden aan hart- en vaatziekten, beroertes of diabetes . Bewerkt vlees verhoogt ook het risico op overlijden aan deze ziekten. En wat u niet eet, kan ook uw gezondheid schaden.
Kip en gevogelte kunnen een onderdeel zijn van een gezond voedingspatroon, vooral vanwege de eiwitten, vitamines en mineralen. Het gaat dan om onbewerkte kip, zoals een stuk kipfilet. Goed bewaren en hygiënisch bereiden van kip is belangrijk om de kans op een voedselinfectie te voorkomen.
Het minst gezonde vlees
Bewerkt vlees: Er zijn meer dan 200 soorten vleeswaren en bewerkt vlees. Denk bijvoorbeeld aan hotdogs, worstjes en Weense worstjes. Bewerkt vlees wordt vaak gemaakt van minder gezonde organen zoals de maag, lippen en het hart.
Vlees belast de darmen omdat het moeilijk te verteren is. Vooral de stof haem in rood vlees is een belasting voor de darmen. Het eten van meer dan 500 gram rood vlees per week (rund-, varkens- en lamsvlees) is een risico voor het ontwikkelen van darmkanker.
Ga dan voor magere verse vleessoorten zoals een biefstuk of een varkenshaasje. Wit vlees is in de regel altijd mager vlees. In bewerkt vlees op basis van vers rood vlees zoals worst, hamburger en gehakt zit meestal meer vet: probeer deze soorten dus vaker te vermijden.
Kleine porties volstaan in een gezonde voeding. Qua frequentie geldt het volgende advies: maximaal twee tot drie keer per week gevogelte, maximaal een tot twee keer per week en in totaal niet meer dan 300 g rood vlees en zo weinig mogelijk bewerkt vlees.
Je zou kunnen denken dat kip gezonder is dan rundvlees, omdat de meeste rundvleessoorten meer cholesterol en verzadigd vet bevatten dan kip . Het antwoord hangt echter af van het stuk kip of rundvlees dat je kiest, de portiegrootte en je persoonlijke smaak.
Kies bijvoorbeeld voor mager rood vlees, zoals biefstuk, tartaar of ossenhaas. Of kies voor wit vlees zoals kipfilet of kalkoenfilet. Mager rood vlees bevat minder calorieën en vet dan vet rood vlees. Dit maakt mager rood vlees een betere keuze voor mensen die willen afvallen of hun gewicht willen beheersen.
Rundvlees bevat iets meer vet en calorieën, terwijl kip rijker is aan eiwitten. Kip is daarom de betere optie voor mensen met een caloriearm of vetarm dieet . Kip heeft een veel hogere concentratie meervoudig onverzadigde vetzuren en een lagere concentratie verzadigde vetzuren.
Rundvlees is rijk aan vitamine B12 en het mineraal zink. Daarnaast levert het vitamines B1, B2, B6 en de mineralen ijzer, fosfor en seleen. Runderlever is bovendien rijk aan vitamine A. Rundvlees bevat van nature eiwit en vet en geen koolhydraten.
Roerbakken. Roerbakken of wokken is één van de meest gezonde manieren om te koken. Met roerbakken gebruik je erg weinig vet en het eten is snel gaar, zodat het verlies aan voedingsstoffen en smaak minimaal is.
Ja, biefstuk past in een afslankplan als je kiest voor magere stukken, de porties beperkt houdt en met zo min mogelijk vet bereidt . Een portie van 113-170 gram magere biefstuk levert hoogwaardige eiwitten die een vol gevoel en spierbehoud ondersteunen. De sleutel is om magere stukken te kiezen en biefstuk te combineren met vezelrijke bijgerechten.
Mager vlees
Kip zonder vel, kipfilet of mager rundvlees zijn uitstekende eiwitbronnen die helpen bij het behoud van spiermassa tijdens het afvallen . Hoe meer spiermassa je hebt, hoe hoger je dagelijkse calorieverbranding.
Rood vlees is een goede bron van eiwitten, ijzer en zink. Rood vlees past in kleine porties in een gezond voedingspatroon. Ons advies is om per week niet meer dan 350 tot 500 gram rood vlees te eten.
De Dietary Guidelines for Americans (DGA) 2020-2025 (Gezond Amerikaans Eetpatroon) adviseren dat de gemiddelde persoon 700 gram gevogelte (inclusief kip) per week eet. Per dag komt dit ongeveer overeen met 100 gram kipfilet .
Kipfilet bevat bijna geen vet en bevat daardoor weinig calorieën, hierdoor is het uitermate geschikt om te eten als je wilt afvallen. Daarnaast bevat kipfilet veel eiwitten, gemiddeld maar liefst 23 gram eiwitten per 100 gram kipfilet.
Het eten van die hoeveelheid kip zal geen kwaad doen. Gebrek aan variatie in het dieet zal dat wel doen, hij moet zijn macro's nog steeds beheren en een uitgebalanceerde maaltijd eten. Het diversifiëren van zijn bron van eiwitten is ook een goed idee, overweeg om vis, eieren en rood vlees toe te voegen.