De smaak is hoofdzakelijk zoet, maar je proeft meer noot en daardoor is hij ook wat minder weeïg. Iets meer hazelnootpasta maakt dus dat ik deze pasta lekkerder vind. Ik zit zelfs al te bedenken of ik hem in een baksel of misschien wel ijs kan verwerken.
Hazelnootpasta
Dan kun jij met hazelnootpasta een gezondere versie van Nutella maken. De pasta is namelijk rijk aan vitamines en mineralen zoals vitamine E, mangaan en koper. Het is lekker voor op brood, maar ook voor zoete baksels zoals brownies en muffins.
Een gemiddelde portie Nutella bevat veel toegevoegde suikers en palmolie, wat onnodige calorieën en weinig voedingswaarde oplevert. Hazelnootpasta daarentegen blinkt uit met een robuuster voedingsprofiel . De eenvoud van de ingrediënten zorgt ervoor dat je meer van de natuurlijke voordelen van hazelnoten binnenkrijgt.
Het onmiskenbare recept van Nutella® is wereldwijd hetzelfde. Het wordt gemaakt door 7 zorgvuldig geselecteerde kwaliteitsingrediënten te combineren, waardoor het zijn unieke romigheid en intense smaak krijgt.
Weetje: hazelnootpasta is ouder dan Nutella
Chocolade was duur en daardoor werd deze gemengd met hazelnoten en zo ontstond geleidelijk een variant zonder cacao: hazelnootpasta.
Combineer Nutella met toast , en niet zomaar met brood (oké, elk brood is prima), maar met een boterbrood zoals challah of brioche – of probeer het met een kaneel-rozijnenbagel. De beste combinatie is om sneetjes bananenbrood te roosteren en te besmeren met Nutella.
De dames zijn het unaniem eens: dit is de winnaar. Het blijkt de biologische hazelnoot-en-cacao crème van Nocciolata, een merk afkomstig van de Italiaanse producent Rigoni di Asiago, onder andere te koop bij Albert Heijn en Ekoplaza. Zonder palmolie, conserveringsmiddelen en kunstmatige smaakstoffen.
Plantaardige oliën: De toevoeging van palmolie geeft Nutella zijn gladde, smeerbare consistentie . Hazelnoten: Het belangrijkste ingrediënt dat zorgt voor een uitgesproken nootachtige smaak en romige textuur. Cacaobestanddelen: Voegt een rijke, chocoladeachtige smaak toe die de hazelnoten prachtig complementeert.
✨ Conclusie: Ook al komen de kcal met elkaar overeen en gaat het om af te vallen om een kcal tekort is pindakaas meestal de betere keuze vanwege de hogere eiwit- en vezelinhoud, die je langer een verzadigd gevoel geven. Nutella kan af en toe als traktatie, maar houd rekening met de portiegrootte!
In de eerste jaren heette het product nog Supercrema. Maar de doorbraak kwam pas na een gedwongen naamsverandering in de jaren zestig. Italië voerde toen een verbod in op het gebruik van het predicaat 'super' om producten te verkopen. De nieuwe naam werd dus Nutella.
Nutella is dé referentie voor hazelnootpasta, maar toch scoort ééntje beter: Dominique Persoone test 10 choco's en geeft een verrassende 9/10.
Nutella is de merknaam van een pasta voor broodbeleg van het Italiaanse bedrijf Ferrero. De pasta werd in 1946 ontwikkeld en in 1964 op de markt geïntroduceerd, aanvankelijk onder de naam 'Giandujot Supercrema'.
De hoogste score van de test gaat naar een huismerk-hazelnootpasta van Colruyt, Boni Selection Choconuts zonder palmolie: 66/100. Het product kreeg zowel het label Beste koop als Beste uit de Test.
Het voordeel van pure chocolade met een hoog cacaogehalte is dat één blokje al behoorlijk vult. Daardoor zult u minder snel overeten en de negatieve effecten van te veel suiker ondervinden. Geniet dus elke dag van een beetje pure chocolade. Uw lichaam zal u er dankbaar voor zijn!
Volkorenpasta staat in de Schijf van Vijf, witte pasta niet. Hoe dat zit? Volkorenpasta bevat veel meer vezels dan witte pasta, omdat het gemaakt is van de hele (vermalen) graankorrel. Pasta mag 'volkoren' worden genoemd als het voor 100% uit volkoren(durum)tarwe bestaat.
Gezondere alternatieven voor zoet broodbeleg
Denk aan plakjes banaan, aardbei, appel of peer, tipt het Voedingscentrum. Wat betreft smeerbare producten is pure notenpasta, zoals 100% pindakaas en hazelnootpasta met minder suiker, gezonder dan gewone pindakaas of chocoladepasta.
De hazelnootpasta van het eigen merk van Jumbo komt als beste uit de test. Op de tweede plek staat chocoladepasta melk extra hazelnoot van Albert Heijn, gevolgd door Blue Band's Hazelnootpasta '80% minder suiker'.
Een ei bevat 1,5 gram verzadigd vet en daarnaast ruim 3 gram onverzadigd vet. Een plak kaas (25 gram) bevat 5 gram vet, waarvan 3,5 gram verzadigd vet en 1,5 gram onverzadigd vet. Wat hier aan opvalt is de verhouding tussen verzadigde – en onverzadigde vetten.
De coronacrisis werkt door in de prijzen van voedsel en grondstoffen. Zo zijn onder meer hazelnoten - een essentieel ingrediënt voor Nutella - flink duurder geworden. Om de consument niet af te schrikken met een prijsverhoging, grijpt Nutella-producent Ferrero terug op een andere beproefde strategie: shrinkflation.
Nutella bevat naast suiker ook veel vet, die samen veel calorieën leveren. Als je dit veel en vaak eet, kan het op den duur gezondheidsproblemen veroorzaken. Het moet gezegd dat Nutella wel meer natuurlijke ingrediënten bevat dan sommige soortgelijke producten.
Na uitbreidingen in de jaren vijftig naar Duitsland, België en Frankrijk, opent het Italiaanse familiebedrijf Ferrero in 1963 een kantoor in Nederland. Het eerste product dat op de Nederlandse markt wordt gelanceerd is Mon Chéri. NUTELLA® volgt niet lang daarna (1965).
Het was voornamelijk zoet en, nou ja, verder niet veel. Omdat de zoetheid de andere ingrediënten overheerst, heeft deze spread een eendimensionale smaak die niet veel doet voor je smaakpapillen. De hazelnootsmaak is nauwelijks aanwezig, waardoor de spread meer aanvoelt als een zoete chocolademix.
De naam Milka is afgeleid van de belangrijkste ingrediënten in onze chocolade: melk en cacao. Wat Milka Alpenmelkchocolade zo uniek maakt, is de uitzonderlijk zachte smelttextuur. Om ervoor te zorgen dat Milka heerlijk smelt op je tong - stuk voor stuk - en altijd goed smaakt, gebruiken we alleen de beste ingrediënten.
De rijke smaak van de pure chocolade is een prachtige aanvulling op de nootachtige smaak van de hazelnoten. Net als andere noten zijn hazelnoten zeer rijk aan onverzadigde vetten. Dit zijn de goede vetten die bijdragen aan verlaging van de cholesterol en een gezond hart.