Voorbeelden gezonde tussendoortjes en snacks
Altijd lekker is een portie (snack)groente. Zoals komkommer, cherrytomaten, reepjes paprika, worteltjes, radijsjes, stukjes rauwe bloemkool, bleekselderij, rettich, enzovoorts. Eventueel met dip, zoals de gegrilde groentedip. Een portie vers fruit.
Krijg je 's avonds trek, dan kun je gerust wat eten. Kies bijvoorbeeld voor wat fruit of snackgroente, een handje ongezouten noten of smeer een boterham met mager beleg. Bewaar ongezonde snacks, frisdrank, sap en alcohol voor speciale momenten. Wat zijn gezonde tussendoortjes?
Tot de beste voedingsmiddelen om voor het slapengaan te eten behoren kersen, bananen, kiwi's en amandelen . Vermijd alcohol, cafeïne en gefrituurde, pittige of zure voedingsmiddelen voor het slapengaan. Over het algemeen is het het beste om 2-3 uur voor het slapengaan een kleine, licht verteerbare snack te eten.
Gezond avondeten bestaat voornamelijk uit producten die in de Schijf van Vijf staan. Kies voor veel groente, een volkorenproduct of aardappelen en vis, peulvruchten, vlees, ei of noten. Voor de bereiding gebruik je vloeibaar vet.
Zware, vetrijke maaltijden: Gerechten met veel vet of saus (zoals gefrituurd eten, stoofpotjes, bladerdeegproducten) kunnen je spijsvertering belasten en de lichaamstemperatuur verhogen — wat je slaap negatief beïnvloedt.
Gezonde late night snacks
Kiwi's zijn een gezonde, caloriearme snack. Ze zijn ook een natuurlijke bron van serotonine dat ontspanning bevordert en de eetlust vermindert. Een banaan met wat amandelboter levert serotonine en magnesium, stoffen die het slaaphormoon melatonine verhogen.
Beste snacks voor een goede slaap
Kersen, bananen en noten zijn uitstekende voorbeelden van slaapverwekkende snacks die uw lichaam helpen ontspannen en uw slaapcyclus verbeteren.
Groenten is een van de weinige gezonde tussendoortjes die je haast onbeperkt kunt eten. Ze zitten bomvol vitaminen, mineralen en vezels en bevatten weinig calorieën. Goedkope en makkelijke opties om mee te nemen zijn: cherry- of snoeptomaatjes, worteltjes, punt paprika of reepjes paprika.
Betere keuzes zijn snacks waarin het aminozuur tryptofaan zit. Dat kan de productie van melatonine, het slaaphormoon, stimuleren. Tryptofaan zit bijvoorbeeld in bananen, pruimen, kaas, pinda's, dadels, zonnebloempitten en amandelen. In de laatste zit bovendien magnesium, wat helpt om je spieren te ontspannen.
De winnaar als het gaat gezondste snack van de snackbar, is de kroket. Een kroket bevat namelijk minder zout dan een frikandel. Bovendien wordt een frikandel vaak gegeten met mayonaise, currysaus en uitjes. Hier wordt de snack niet gezonder van.
Eten dat rijk is aan eiwitten, vezels en gezonde vetten kan je hongergevoel stoppen. Een maaltijd met bijvoorbeeld kip, groenten en volkoren producten helpt je om langer verzadigd te blijven. Ook het drinken van water of een kop thee kan je helpen om de scherpe randen van je hongergevoel te verzachten.
Hoe kaas ervoor zorgt dat je lekkerder gaat slapen en dus niet 's nachts wakker ligt, komt door het stofje tryptofaan. Dit stofje bevordert de productie van serotine en dat is nodig voor het aanmaken van het slaaphormoon melatonine. Daarnaast bevat kaas veel calcium, dat goed is tegen stress.
Een goede pizza margherita, quattro formaggi of pepperoni in de late avonduren is én blijft een van de beste late night snack ideas. Zéker in combinatie met vijf bier en een liter cola. Een rondje gezond kan natuurlijk ook met een bloemkoolbodem en groenten als topping.
Gezond avondeten om af te vallen bestaat uit: Eiwitten (kip, kalkoen, rundvlees, vis, tempeh, peulvruchten) Gezonde vetten (avocado, noten, zaden, vette vis, kokosolie) Langzame koolhydraten (groenten, peulvruchten, quinoa)
Bananen bevatten melatonine and serotonine, chemische stoffen die erom bekend staan dat ze het lichaam helpen om te slapen. Bovendendien bevat deze voeding ook nog magnesium en tryptofaan. Neem in de avond een banaan voordat je naar bed gaat en je slaapt als een roos.
Het opslaan van lichaamsvet of juist lichaamsvet verliezen is niet onderhevig aan het tijdstip van de dag waarop je eet, maar aan de hoeveelheid energie die je dagelijks binnenkrijgt uit die maaltijden in verhouding tot wat je gebruikt.