Als ze te rijp zijn, zijn ze heel zacht en kunnen ze gaan rotten. Zolang zou men de vruchten niet aan de plant moeten laten. Ze worden regelmatig geplukt en steeds de rijpe vruchten.
Meestal komt dit door een gebrek aan voeding. Een plant die niet goed in zijn vel zit toont dat met klein blad, gevlekt blad, erg zachte aardbeien en een langzame groei. Regelmatig bij mesten met een meststof met een hoog kaliumgehalte biedt al veel uitkomst. Zie ook onder de kweektips.
Heb je een bakje gekocht, dan is het verstandig om te controleren of alle vruchten er nog goed uitzien. Zit er een zachte tussen? Dan is het slim die eruit te pikken en meteen op te eten (mits er geen schimmel op zit, natuurlijk).
Aardbeien houden van water, maar overstroom ze niet. Ze houden van goed doorlatende grond met frequente bewatering. Zorg ervoor dat de wortels gelijk liggen met de grond, als ze te diep worden geplant, zelfs met een centimeter, zullen ze sterven. Verwijder uitlopers zodat je aardbei zich kan concentreren op fruit.
Aardbeien rijpen na het plukken niet verder, waardoor ze zoeter noch smakelijker worden. Maar rijp zijn ze niet geschikt om over lange afstanden te transporteren.
Versnel de rijping met de papieren zak-methode
Neem een papieren zak plus daarbij een appel en/of banaan die van zichzelf al rijp is. Stop die samen met het onrijpe fruit dat je sneller wilt laten rijpen in de zak. Sluit deze af en na een dag of paar dagen is je fruit rijp en klaar voor consumptie.
Leg de aardbeien op een plat bord zodat ze elkaar niet raken. Laat ze 1 tot 3 dagen op kamertemperatuur rijpen . Draai de aardbeien elke dag voorzichtig om om te voorkomen dat één kant gekneusd raakt. Houd ze goed in de gaten om te voorkomen dat de aardbeien te zacht of beschimmeld worden.
🤯🍓🍓 Als je je 'soort van verdrietige' aardbeien 20 minuten in ijswater laat weken, worden ze steviger en krijgen ze weer een felrode kleur!
Verdroogde aardbeien zijn bijna altijd een teken, dat ze tijdens de groei tekort water hebben gehad! We hebben een periode van veel hitte gehad en aardbeiblad verdampt ook water, dus dan blijft er niet altijd genoeg vocht over voor de ontwikkeling van de vrucht...
Aardbeien worden geoogst als de vrucht rijp is. Dit is herkenbaar als de vrucht de typische rode kleur heeft en lekker smaakt. Als ze te rijp zijn, zijn ze heel zacht en kunnen ze gaan rotten. Zolang zou men de vruchten niet aan de plant moeten laten.
AARDBEIEN BEWAREN IN DE KOELKAST
Aardbeien zijn kwetsbaar waardoor er al snel zachte plekjes ontstaan. Daarom zijn aardbeien op de fruitschaal ook slechts één dag houdbaar. Wil je ze langer bewaren? Leg de aardbeien dan in een vershoudbakje met vochtrooster van LocknLock in de koelkast.
Aardbeien zijn net snoepjes, maar vormen wel degelijk een goede aanvulling in je dagelijkse eetpatroon. “Net als veel andere fruitsoorten bevatten aardbeien veel nuttige stoffen. Ze zijn rijk aan vitaminen, mineralen en vezels. Bovendien bevatten ze weinig calorieën”, legt de diëtist uit.
Aardbeien die direct van de boer komen, hebben meestal een veel intensere smaak. Dit komt omdat ze vaak worden geplukt wanneer ze volledig rijp zijn, waardoor ze hun volle smaak kunnen ontwikkelen.
Aardbeienplant snoeien
Na de oogst, rond midden juli, kun je de aardbeienplant gaan snoeien. Snoei de uitlopers en oud/ lelijk blad weg. Wanneer je bruine bladeren in de herfst ziet aan de plant, haal deze er niet af. De bladeren bieden bescherming voor de winter.
Afhankelijk van de variëteit zijn de aardbeien tussen mei en juli rijp. Aan de sappig rode kleur merk je dat ze plukrijp zijn. Laat de aardbeien niet te lang aan de plant hangen. Zo vermijd je dat ze zacht worden en verschrompelen.
Leg dan een rijpe banaan samen met je onrijp fruit in de zak. Bananen stoten namelijk heel veel ethyleengas uit en versnellen dus het proces. Opgelet: zorg ervoor dat je een papieren zak gebruikt, geen plastieken.
Level 4 eerste vruchten
Ongeveer 8-10 weken na het planten rijpen de eerste aardbeien. Oogst de aardbeien als ze mooi rood zijn en al een beetje zacht worden. Knip de vruchten af met een schaar. Zo voorkom je dat je de aardbeien die nog niet helemaal rijp zijn meetrekt.
Een rijpe aardbei is volledig rood. Ook rondom het kroontje. Daarnaast moet ze een lekkere, zoete geur hebben.
Aardbeien worden vaak geplukt voordat ze helemaal rijp zijn, omdat supermarkten een langere houdbaarheid vereisen. Ze kleuren nog door, maar rijpen niet meer door nadat ze van de plant af zijn.
Rijping is het proces waarbij volgroeide vruchten aantrekkelijk worden door veranderingen in smaak, kleur en textuur. Dit is voor veel vruchten een gewenst proces, aangezien ze dan visueel aantrekkelijk en smaakvol worden. Echter, rijping kan ook te snel gaan en dan leiden tot kwaliteitsverlies.
De perfecte onrijpe aardbei. De groene aardbei is een bijzondere verschijning en is heerlijk fris zoet van smaak met een crispy bite.
Zomerfruit zoals braambessen, aardbeien, blauwe bes, rode bes en frambozen zijn rijk aan vezels. Vezels dragen bij tot een goede werking van onze darmen. Ze komen onverteerd in de dikke darm terecht waar ze bijvoorbeeld zorgen voor meer of voor een soepelere stoelgang.
1: Aardbeien: het gezondste fruit van allemaal
Aardbeien zijn caloriearm, rijk aan water en bevatten met 62 milligram per 100 gram zelfs meer vitamine C dan veel citrusvruchten. Ze zijn ook rijk aan foliumzuur, kalium, ijzer, magnesium, calcium en antioxidatieve polyfenolen.
Gezellig 's avonds voor de televisie! 's Avonds fruit eten zou goed zijn voor je nachtrust. Aardbeien, kersen, bananen en nectarines in het bijzonder bevatten een beetje van het slaaphormoon melatonine, waardoor je rustig in slaap kunt vallen.