Voeg pinda's toe aan je favoriete groenteschotel, maak er een klassieke hummus van en dip er je groenten in. Zelfgemaakte snacks: Personaliseer je trailmix met pinda's, gedroogd fruit en zaden .
Doop je groenten
Ben je op zoek naar creatieve manieren om meer groenten in je dieet op te nemen? Dan is deze dip de oplossing! Wortels, broccoli, komkommers, rode paprika's en sugarsnaps zijn slechts enkele van de groenten die heerlijk smaken in combinatie met Thaise pindasaus.
Je kunt pinda's rauw, geblancheerd, geroosterd, gekookt, gebakken, gepoederd of tot pindakaas verwerkt eten. Het eten ervan met hun dunne, papierachtige schil is het meest voedingskundig gunstig, omdat de schil veel antioxidanten en fytochemicaliën bevat.
Pinda's zijn een goede bron van vezels. Vezels zijn koolhydraten die niet door onze darmen verteerd kunnen worden. Vezels helpen bij het gezond houden van je darmen. Er bestaan veel verschillende soorten vezels, welke allemaal op een andere manier positief zijn voor onze gezondheid.
Pinda-allergieën behoren tot de meest voorkomende voedselallergieën en kunnen ernstige reacties veroorzaken, variërend van milde symptomen zoals netelroos en jeuk tot levensbedreigende anafylaxie. Mensen met een pinda-allergie moeten pinda's en pinda-bevattende producten strikt vermijden om allergische reacties te voorkomen.
Het eten van een kleine portie noten vóór de maaltijd kan gewichtsverlies ondersteunen. Voor energie zijn noten een prima ochtend- of middagsnack. Voor de gezondheid van hart en hersenen is het belangrijk om regelmatig noten te eten, maar het tijdstip is niet belangrijk.
De meest voorkomende reacties na het eten van pinda zijn huidklachten en angioedeem. Maar ook luchtwegklachten kunnen optreden. Pinda is een 'berucht' voedingsmiddel: het geeft het vaakst aanleiding tot anafylaxie. Een tintelend gevoel in de mond geeft hiervoor vaak een eerste waarschuwingssignaal.
De twee worden gecombineerd tot een heerlijke en voedzame snack of drank . Deze combinatie helpt botten te versterken, spiergroei te bevorderen en energie te verhogen. Pindakaas en melk zorgen voor een smakelijke en voedzame start van de dag, of ze nu in een smoothie, shake of gemixt worden gebruikt.
Wortels : Wortels zijn heerlijk in combinatie met dikke sauzen. Deze groenten zijn een onmisbaar onderdeel van elke keuken en blijven lang goed, dus je kunt zelfs wortels en pindasaus meenemen voor een snack om mee te nemen. Sperziebonen: Sperziebonen zijn geweldige sausgroenten, omdat ze al perfect zijn om in sauzen te dippen.
Beste pindasauzen
Het best uit de test kwam een Verstegen-variant met de naam Kant & Klare Satésaus natriumarm. Het testoordeel voor deze uitschieter is een 9,5 op een schaal van 0 tot 10.
In Nederland bestellen we pindasaus en satésaus allemaal door elkaar en velen van ons denken misschien dat het hetzelfde is. Toch is dit van oudsher niet het geval. Pindasaus is inderdaad de saus die gemaakt wordt van pinda's zoals wij verwachten. Met satésaus worden daarentegen alle sauzen bedoeld voor bij de saté.
Chocolade en noten, een perfecte combinatie
De combinatie van noten en chocolade is altijd een goede keuze, vooral als je kiest voor varianten met een hoog cacaogehalte. De combinatie versterkt het aroma en de smaak van beide gerechten, wat resulteert in een unieke, heerlijke en gezonde culinaire ervaring.
De slechtste noten voor je dieet
Per ons bevatten macadamianoten (10 tot 12 noten; 2 gram eiwit, 21 gram vet) en pecannoten (18 tot 20 helften; 3 gram eiwit, 20 gram vet) de meeste calorieën - 200 per stuk - en de minste eiwitten en de meeste vetten.
Gezond spul
Die vetzuren verlagen het LDL-cholesterolgehalte in je bloed en verkleinen daarmee het risico op hart- en vaatziekten. Daarnaast zit te pinda boordevol belangrijke mineralen en vitamines en zijn ze naast eiwitten, ook een goede bron van voedingsvezels. Dat klinkt allemaal als goed nieuws.
Eet je spijsvertering gezond
Deze voedingsstof brengt je spijsvertering opgang. Zo kun je met een vezelrijk dieet verstopping en diarree verminderen of voorkomen. Een handje vezelrijke pinda's toevoegen aan je eetpatroon kan een uitkomst zijn.
Paranoten zitten bomvol vezels, eiwitten, fosfor, magnesium, vitamine E en B1 en selenium. Hoewel die stoffen allemaal heel goed zijn voor je gezondheid, kun je er beter niet te veel van eten.
Als je toch noten of pinda's binnenkrijgt, kun je vervelende klachten krijgen, zoals kleine blaasjes in je mond, huidklachten, tranende ogen, benauwdheid, een loopneus en zwellingen in je gezicht en keel. Deze klachten komen 30 minuten tot 2 uur nadat je noten of pinda's hebt gegeten.
Voedselallergie heb je als je afweersysteem een afweerreactie heeft op een voedingsmiddel, zoals noten of pinda's. Als je dan pinda's eet maakt je lichaam veel IgE-antistoffen aan, waardoor je buikpijn kunt krijgen.
Volgens het Voedingscentrum kun je een gesloten pot pindakaas zelfs tot twee maanden na de THT-datum consumeren. Mogelijk zelfs langer, mits de pindakaas er goed uitziet en niet gek ruikt.
De symptomen van een pinda-allergie kunnen variëren van mild tot ernstig en treden meestal op binnen enkele minuten tot enkele uren na het eten van pinda's. Veelvoorkomende symptomen zijn onder andere: Huidreacties: jeuk, roodheid, netelroos of uitslag. Zwelling: vooral rond de lippen, tong, keel of gezicht.
In de ogen van het Voedingscentrum zijn pinda's dus net zo gezond als noten. Houd er echter wel rekening mee dat pinda's meer koolhydraten bevatten dan noten. Juist koolhydraten wil je zo min mogelijk eten als je wilt afvallen, dus kies voor een handje nootjes en niet voor pinda's als je wat kilo's kwijt wilt.
Je vindt saponines in drie van de vier planten op aarde. Het is een stof die de plant beschermt tegen insecten en micro-organismen. Niet alle saponinen zijn schadelijk voor de mens. Maar saponines in pinda's kunnen niet worden verteerd en kunnen de cellen van de darmwand aantasten.
Naast dat je er niet te veel van moet eten zijn er nog een aantal andere dingen waar je op kunt letten bij het kopen van pinda's. Kies voor ongezouten pinda's. Hoewel de vetten in pinda's goed zijn voor je hart en bloedvaten, is te veel zout dat niet.