Broccoli wordt bij voorkeur 's morgens geoogst door met een scherp mes het hart van de plant uit te snijden. De plant zelf kan je in de grond laten zitten. Uit de zijknoppen zullen andere kleine bloemhoofdjes groeien die later geoogst kunnen worden.
Broccoli kun je overigens vaak meer dan één keer oogsten. Je oogst daarom altijd eerst de centrale knop. Van de bijgegroeide zijknoppen kun je weken, soms zelfs maanden later blijven oogsten.
Als je al een broccoliplant hebt en er graag meer wilt, kun je een nieuwe plant vermeerderen door een stekje . Dit is een voordelige manier om meer planten te krijgen! Knip simpelweg een steeltje af zoals je normaal zou doen en zet het in een bak met water, zonder de bloemkool onder water te zetten.
Dus je kunt proberen om de stengels met open bloemen eruit te knippen en te zien of deze (test?) broccoli weer opnieuw broccolischeutjes gaat maken. Als planten eenmaal doorschieten, blijven ze die neiging vaak houden, ook als je de bloemen wegknipt. Ze staan dan in de modus: zaad maken, zodat er nageslacht komt.
STANDPLAATS / BODEM / BEMESTING
Broccoli houdt ook niet van een al te warme en zonnige plaats en dat is fijn. Want zo kun je tomaten, courgettes, bonen, etc. fijn in de zon planten en geef je broccoli een mooi plekje in de halfschaduw. Hoe meer zon ze krijgt, des te meer vocht zal ze nodig hebben.
Na het oogsten van de hoofdknop, laat je de plant in de grond staan. Na enkele weken vormen zich nieuwe zijknoppen met broccoli's. Ze zijn kleiner, maar even lekker en vooral talrijk. Je kan nog maandenlang oogsten als je tijdens warme periodes voldoende water geeft om doorschieten te voorkomen.
Plant de jonge plantjes uit op 35cm tussen de plant in de rij en 60 cm tussen de rijen. Meer ruimte tussen de planten zorgt voor grotere kroppen in het midden. broccoli houdt van volle zon, maar kan ook wat schaduw verdragen. Kies een tuinplaats met dagelijks minimaal 6 tot 8 uur direct zonlicht.
Geel geworden broccoli is meestal nog veilig te eten, zolang er geen tekenen van bederf zijn. De smaak is zachter en de textuur minder stevig, maar met de juiste bereiding maak je er nog heerlijke gerechten van. Zo hoef je broccoli niet weg te gooien en draag je bij aan minder voedselverspilling.
Kies in elk geval altijd een geschikt ras. Zo voorkom je doorschieten of vroegtijdig maken van bloemknoppen. Ook als je te laat bent met zaaien of (uit)planten, dan krijg je vaak een kleine broccoli. De plant gaat dan al bloemknoppen maken terwijl deze eigenlijk nog iets zou moeten groeien.
Bij broccoli eten we de bloemknoppen, bij meirapen de knolletjes en bij wortels enkel de oranje penen. Maar wist je dat je van vele groenten de volledige plant kan benutten, dus ook de bladeren en de bloemen? Meestal is het zelfs zo dat er meer vitamines in de bladeren zitten dan in de groenten zelf.
Broccoli kan in de vollegrond worden gezaaid. Daarbij moet je voldoende plantafstand incalculeren omdat de kolen later grote bladeren zullen ontwikkelen. Zaai op een plantafstand van 40 tot 50 centimeter telkens 2 tot 3 broccolizaden.
Zomer broccoli is meerjarig en al in het jaar van zaaien geoogst.
Oogsten. De oogst van broccoli vindt plaats van juli tot en met oktober en luistert erg nauw. Net voordat de bloemknopjes opengaan is het juiste moment om de bloemknoppen af te snijden. Voor het ras 'Belstar F1' zal dit ongeveer 70 tot 80 dagen na het planten zijn.
Zo is het verstandig om onderstaande planten niet of niet te dicht bij elkaar in de buurt te planten: Aardbeien: spruiten, broccoli, bloemkool en andere koolsoorten, komkommer.
Broccoli heeft veel voeding nodig (want ze maakt grote planten, volwassen broccoliplanten kunnen wel 50 centimeter hoog en 40 centimeter breed worden). Geef om die reden in de volle grond ongeveer 2 weken voor je de zaailingen uit gaat planten algemene moestuinvoeding, volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Burgundy F1 is een paarse Zomer Broccoli die in plaats van een compacte hoofd bloem, meerdere zijscheuten met kleine bloemhoofdjes vormt. Daarom wordt het ook wel Scheutjes Broccoli of Asperge Broccoli genoemd. Deze variant is makkelijker te kweken dan de 'gewone' Broccoli.
De ideale manier om broccoli te bewaren is in een open plastic zak of gewikkeld in een licht vochtige theedoek. Zo blijft de groente vochtig genoeg om niet uit te drogen, maar kan er toch voldoende lucht bij. Op deze manier blijft broccoli ongeveer 3 tot 5 dagen goed.
Daarbij gaat het vooral om de schimmel alternaria, die zwarte stipjes op de broccoli veroorzaakt. Ook schermrot is een probleem, een schimmel die tot zwarte roosjes leidt. „Zwarte stipjes op broccoli zijn onschuldig voor de gezondheid, maar alleen de beste broccoli komt in Nederlandse supermarkt terecht”, zegt Botman.
Planten gedijen het best als alle omstandigheden in balans zijn. De processen in de plant zijn in goed evenwicht met zijn omgeving. Wanneer er factoren veranderen, ervaart de plant stress en wil hij zich zo snel mogelijk voortplanten. Dit doet je sla, broccoli of spinazie vervolgens door in bloei te schieten.
Bloemkool kiemgroenten
Wanneer je bloemkool onverhoopt is doorgeschoten kan je deze laten staan. Dan gaat deze zaden maken en dat zijn er veel. Je kunt deze dan als kiemgroente kweken.
Ik zaai de peulvruchten in WC-rollen omdat die lekker hoog zijn en als de peulvruchten gekiemd zijn kun je ze met wc-rol en al in de grond zetten. Dan hoef je niks te verstoren aan de wortels en dan krijgen ze een snelle start bij de groei. De wc-rol vergaat gewoon in de grond en is prima compost.
Breng een pan water met eventueel zout aan de kook. Laat de broccoli in het plastic. Zet de steel naar boven en snijd de steel van de broccoli. Snijd via de opening in het plastic de broccoli in roosjes.
Voor late herfst/ begin winteroogst in augustus-oktober in de volle grond zaaien. Zaai in rijen die 45-60 cm van elkaar verwijderd zijn. Zaad licht afdekken. Na 3-4 weken de jonge zaailingen uitdunnen tot 1 plantje per plaats.