Het is dus geen fabeltje; als je het fruit pureert en in die vorm drinkt gaan er belangrijke vitamines en vezels verloren. Je lichaam hoeft nauwelijks iets te doen om het te verwerken, waardoor je sneller trek krijgt. Daarom is het pureren van fruit eigenlijk alleen maar zonde.
Het klopt dat groente en fruit tijdens blenden meer worden blootgesteld aan zuurstof, maar dit zorgt er niet voor dat de voedingsstoffen à la minute hun werking verliezen. Zeker als je je smoothie van verse groente en fruit maakt en die gelijk opdrinkt, hoef je je hier geen zorgen over te maken.
Fruitpurees en gezondheid
Het bevat misschien iets meer calorieën dan gewoon fruit, omdat het geconcentreerder is, maar de hoeveelheid vitaminen, mineralen en nuttige voedingsstoffen is hetzelfde. Fruitpuree, net als fruit zelf, bevat ook antioxidanten die het immuunsysteem kunnen versterken en celschade in het lichaam kunnen beperken .
Versgeperst sinaasappelsap is een bron van suiker
Naast een bron van vitamine C is versgeperst sinaasappelsap echter ook een bron van suiker. Voor één glas sap moet je al gauw twee tot drie appelsienen persen. Bovendien verlies je door het persen ook de vezels.
Fruit uit blik of pot is te koop in de varianten 'op sap' of 'op siroop'. Fruit 'op siroop' betekent dat het fruit drijft in een mengsel van water en suiker. Hierdoor wordt er suiker opgenomen in het fruit, waardoor het minder gezond is dan vers fruit.
Ze bieden vergelijkbare voedingsstoffen en kwaliteit, samen met een aantal unieke voordelen. Hoewel u mogelijk een andere optie kiest, afhankelijk van het seizoen, uw voorkeuren of de verkoop, is het eten van elk soort fruit of groente een gezonde keuze . U kunt verse producten zelfs langer houdbaar maken door ze zelf in te maken of in te vriezen.
Is verse sinaasappelsap gezond? Puur vruchtensap is een bron van gezonde voedingsstoffen, maar het bevat van nature veel fruitsuiker (fructose). Drink daarom niet meer dan 1 glas per dag om op een gezond gewicht te blijven. Sinaasappelsap staat niet in de Schijf van Vijf.
Door de eetbare delen van fruit en groenten te mengen, ontstaat een drankje met meer gezonde plantenstoffen en vezels. Als u sap wilt maken, maak dan alleen zoveel sap als u in één keer kunt drinken. Schadelijke bacteriën kunnen zich snel vermenigvuldigen in vers sap . Als u kant-en-klaar vers sap koopt, kies dan voor een gepasteuriseerd product.
Het antwoord is: ja! Sterker zelfs: diepvriesfruit is in sommige gevallen zelfs gezonder dan vers fruit. Het bevat dikwijls meer vitamines, omdat de vruchten meteen worden ingevroren na het plukken. Het invriezen stopt het proces waarbij voedingswaarden worden afgebroken, waardoor de vitamines beter bewaard blijven.
Wanneer fruit tot een puree wordt gepureerd, komen de van nature aanwezige suikers uit de fruitcel vrij en worden ze wat we "vrije suikers" noemen . Vrije suikers zijn de suikers die we moeten beperken, omdat frequente en grote consumptie ervan op den duur tandbederf en gewichtstoename kan veroorzaken.
Groente en fruit leveren veel voedingsstoffen waaronder vitamines en mineralen. Maar het is gezonder om groente en fruit te eten dan te drinken. Door fruit en groente te eten krijg je namelijk sneller een vol gevoel, dan als je dezelfde hoeveelheid groente of fruit drinkt.
Kortom, de voedingswaarde van gepureerd voedsel kan lager zijn dan die van gewoon voedsel . Sommige voedingsstoffen van gepureerd voedsel kunnen verloren gaan door de bereiding en het koken van voedsel vóór het blenden, maar ook tijdens het blenden zelf.
Dit komt waarschijnlijk door een enzym dat in bananen zit. Dit enzym zou de opname van flavonoïden tegenhouden. Als je een banaan samen met ander fruit eet, kan hij er dus voor zorgen dat je de antioxidanten in andere vruchten minder goed opneemt.
Voor degenen die smoothies willen drinken met bananen of andere fruitsoorten en groenten met een hoge PPO-activiteit, zoals bietenbladeren, is het raadzaam om deze niet te combineren met fruitsoorten die rijk zijn aan flavanolen, zoals bessen, druiven en cacao .
Wanneer je vaste onderdelen zoals aardbeien of bevroren avocado als eerst in de kan doet, zit al het zware gewicht onderin en heeft de blender moeite om alles goed te mengen. Op die manier duurt het ook veel langer.
Met mate vruchtensap drinken kan de hoeveelheid voedingsstoffen verhogen en de hydratatie bevorderen, maar het kan ook de bloedsuikerspiegel verhogen en het risico op gaatjes vergroten . Om slimmer te drinken, kies je voor 100% vruchtensap met pulp en laat je de suikerrijke mixen achterwege.
Fruitsap bevat evenveel of meer suiker dan frisdrank. Door het persen zitten er amper nog vezels in en gaat een deel van het vitamine C-gehalte verloren. Fruitsap kan dus nooit een stuk fruit vervangen. Het is wel ietsje gezonder dan frisdrank, omdat het nog wat vitamine C bevat.
In Sap gezond presenteren Cherie Calbom en Maureen Keane sap als een gemakkelijke, aangename en plezierige manier om verschil- lende smaakvolle, voedzame dranken in uw dagelijkse maaltijden op te nemen. Zelfs mensen die niet van groente en fruit houden, zullen op deze manier veel voedingsstoffen binnenkrijgen.
In de vandaag uitgebrachte 'Richtlijnen goede voeding' staat dat fruitsappen een verhoogde kans op diabetes geven. Ze bevatten vaak een hoog suikergehalte, net als frisdrank. Een glas sinaasappelsap is net zo ongezond als een glas cola.
- Puur geperst vruchtensap wordt gepasteuriseerd om eventuele micro-organismen uit het sap te krijgen en het product langer houdbaar is. Pasteurisatie heeft geen invloed op de voedingsstoffen of de smaak. Aan puur vruchtensap mogen geen suikers worden toegevoegd.
Met één glas sinaasappelsap van tweehonderd milliliter krijg je zo'n 4 klontjes suiker binnen! Door alle suikers vergroot het drinken van vruchtensap de kans op overgewicht en diabetes type 2. Het advies van Het Voedingscentrum is dan ook om zo min mogelijk sap te drinken.
Alle vers fruit is gezond.
Daarom staan ze in de donkergroene zone van de voedingsdriehoek. Kies volop uit volgende soorten: Citrusvruchten: sinaasappel, pompelmoes*, mandarijn, citroen, limoen … Pitvruchten: appel, peer …
Dit fruit bewaar je liever buiten de koelkast: Exotisch fruit zoals ananas, banaan, mango en meloen. Citrusfruit zoals sinaasappel, mandarijn, grapefruit, citroen en limoen.
Waterkers is officieel het 'gezondste voedsel' ter wereld. Een onderzoek van de Amerikaanse Centers for Disease Control (CDC's, vergelijkbaar met ons RIVM) laat zien dat dat waterkers de grootste dichtheid qua voedingsstoffen heeft. Waterkers scoort 100 punten, het hoogste te behalen aantal.