Een makkelijke en effectieve manier om flauwe aardbeien op te peppen, is marineren. De
Macereren – weken of laten trekken in vloeistof en/of zoetstof – is een van de makkelijkste en snelste manieren om mindere bessen op te pimpen. Meng ze met suiker, honing of ahornsiroop, samen met een beetje vers sap of alcohol (een kruidenlikeur, zoals vlierbloesemlikeur, is geweldig).
Het aardbeienseizoen is in volle gang. Als je dan heerlijke, sappige exemplaren verwacht, kom je bedrogen uit. In plaats van zacht en zoet zijn de aardbeien tegenwoordig eerder hard en zuur. Dat heeft met de manier van telen én plukken te maken.
Als de bes een vreemde smaak heeft, moet u hem zeker niet meer eten .
Voeg een beetje suiker en zout toe ! Was je aardbeien, snijd ze in stukken en bestrooi ze met een snufje zout en een paar flinke snufjes kristalsuiker. Schud ze een beetje heen en weer en zie hoe ze op magische wijze donkerder en extra sappig worden.
Kalium is de sleutel tot zoeter fruit. Gebruik een meststof met meer kalium of zoek gewoon een product dat speciaal is ontwikkeld voor aardbeien.
Leg de aardbeien (gehalveerd) op een bakplaat met bakpapier. Besprenkel eventueel met wat honing of balsamico. Rooster 20 minuten en laat afkoelen. Serveer bij ijs, cake of in yoghurt.
Geweekt betekent zacht maken of zoeten door ze in een vloeistof te weken . Het is de perfecte manier om aardbeien te zoeten die niet zo zoet of rijp zijn als je zou willen. Fruit kan geweekt worden in een vloeistof zoals balsamicoazijn of likeur, maar het kan ook geweekt worden in suiker.
De smaak van aardbeien kan een goede indicatie zijn van hun versheid. Een zoete smaak geeft aan dat de aardbeien vers en lekker zijn, terwijl een zure of bittere smaak kan betekenen dat je aardbeien bedorven zijn . Als je aardbeien tegenkomt met een vreemde smaak, gooi je ze waarschijnlijk gewoon weg.
Gooi je overrijpe aardbeien niet weg maar verwerk ze in een heerlijke panna cotta, knapperige crumble of frisse smoothie.
Zomerfruit zoals braambessen, aardbeien, blauwe bes, rode bes en frambozen zijn rijk aan vezels. Vezels dragen bij tot een goede werking van onze darmen. Ze komen onverteerd in de dikke darm terecht waar ze bijvoorbeeld zorgen voor meer of voor een soepelere stoelgang.
Overtollig vocht biedt een ideale voedingsbodem voor schimmels en bacteriën, wat het bederfproces van aardbeien versnelt . Door verse, ongewassen aardbeien op een laag keukenpapier in een bakje met een los deksel te bewaren, voorkom je dat er vocht ophoopt.
Aardbeien die direct van de boer komen, hebben meestal een veel intensere smaak. Dit komt omdat ze vaak worden geplukt wanneer ze volledig rijp zijn, waardoor ze hun volle smaak kunnen ontwikkelen.
Kauwgom om de vieze smaak in je mond te verdrijven
Dat kan met gewone kauwgom, maar speciale gebitsverzorgende kauwgom is nog veel effectiever tegen mondproblemen als een vieze smaak in je mond. Moist-R kauwgom is hier uitstekend geschikt voor.
Als aardbeien bedorven zijn, zie je schimmel op de bessen, vooral waar ze elkaar raken . Ze zien er verkleurd uit en er kan vocht uit de gebarsten plekken lekken. Een goede aardbei is stevig, maar een verkleurde aardbei is papperig en zacht. De geur is minder zoet, misschien zelfs een beetje rot.
Voeg 150 ml melk en 2 eetlepels honing toe aan een handvol aardbeien in een kom voor een heerlijk ontbijt. Honing is een natuurlijk en relatief gezond alternatief voor het strooien van suiker over je aardbeien.
Hak alle schoongemaakte aardbeien fijn, doe ze in een kom en meng ze met wat suiker. Dek af en zet ze een paar uur in de koelkast . De suiker en het natuurlijke zure sap van de aardbeien mengen zich en marineren/maceren de aardbeien in hun zoetheid. Je hoeft geen simpele siroop te maken – het bessensap doet het voor je.
Aardbeien houden van een humusrijke en vruchtbare grond. Ze hebben het graag lekker warm dus zoek een zonnig en windstil plekje uit. Je plant de aardbeien het best vanaf eind juli tot midden augustus. Zorg voor een luchtige bodem door de grond zo'n 20 cm diep los te spitten en compost toe te voegen.
De bruine papieren zak helpt het ethyleengas vast te houden en te concentreren. Dit versnelt het rijpingsproces. Doe de aardbeien in een bruine papieren zak met een appel, peer of banaan. Leg de zak op zijn kant zodat de aardbeien in een platte laag liggen .
Strooi er suiker over voor extra smaak. Laat ze twee uur in de koelkast staan.
Aardbeien hebben een goed doorlatende grond nodig, ze houden niet van natte voeten en maximale zonneschijn om de vruchten zoeter te maken. Zorg ervoor dat je planten in de volle zon staan en regelmatig water en mest krijgen . Door aardbeien te bemesten met een kaliumrijke meststof (potas) worden de vruchten zoeter.
Suiker toevoegen
Suiker ondersteunt en verbetert de smaak van aardbeien. Het is het allerbeste middel om de aardbeiensmaak te verbeteren. Suiker is de belangrijkste smaakcorrector voor aardbeien. Het kan een groot aantal aardbeienkwalen verhelpen.
Zoals met al het verse fruit is de houdbaarheid van een aardbei eigenlijk niet zo lang. Tenzij je aardbeien invriest, kun je ze maar ongeveer een week in de koelkast bewaren.
Baking soda verwijdert pesticiden
Groente en fruit wassen onder stromend water verwijdert wel vuil en bacteriën, maar niet alle pesticiden. Uit onderzoek blijkt dat je 95% van de pesticiden het beste verwijdert door de groente en het fruit te laten weken in een bad van water en baking soda.
Aan het andere uiteinde van het spectrum staan de groene aardbeien. Rijpe, rode vruchten kneuzen snel, worden papperig en zijn minder smakelijk, maar kunnen nog steeds prima gegeten worden .