Beperk je chocolade consumptie tot maximaal een paar keer per week. Eet vooral pure chocolade, dat minder suiker en vet bevat. Zoek gezonde alternatieven wanneer je een hongergevoel hebt en wilt snacken, zoals fruit. Identificeer triggers waardoor je naar een reep chocola grijpt en probeer deze te vermijden.
"Het is altijd goed om hulp te zoeken. Wat ook kan helpen, is jezelf op momenten van hunkering naar chocolade afleiden met iets wat je óók leuk vindt, waar je hetzelfde fijne gevoel van krijgt. Zorg ervoor dat je inzicht krijgt in waarom je zin hebt in chocolade en zoek daar alternatief gezond gedrag voor."
Als je stopt met chocolade eten krijg je geen ontwenningsverschijnselen. Dat is pijn in je lichaam van het niet eten van chocolade. Dus kan je niet echt aan chocolade “verslaafd” raken.
Begin rustig - denk na over hoeveel chocolade je normaal gesproken per dag eet en verminder dit geleidelijk . Stel jezelf een aantal regels op om je doel te bereiken. Doe je best om minder chocolade te kopen tijdens het winkelen, probeer de gangpaden met chocolade te vermijden. Leg chocolade uit het zicht, zodat je er niet naar grijpt.
Kies voor gezonde alternatieven Als je merkt dat je trek hebt uit gewoonte, probeer dan chocolade te vervangen door gezonde alternatieven zoals Griekse yoghurt, een handje noten of een eiwitrijke snack van Protiplan. Dit zorgt ervoor dat je toch geniet, zonder je dieet in gevaar te brengen.
Chocolade – Chocoladetrek kan wijzen op een verborgen magnesiumtekort. Als je vaak naar chocolade grijpt, neem dan meer magnesiumrijke voedingsmiddelen op in je dieet, zoals noten, spinazie, frambozen, pompoenpitten en rozijnen . Zoute snacks – Als alleen chips volstaan, heb je mogelijk een laag kaliumgehalte.
Voedingsadvies voor chocolade
Daarnaast bevat chocolade veel verzadigd vet, wat het risico op hart- en vaatziekten juist verhoogd. Verder zitten er erg veel calorieën in chocolade. Eet dit daarom niet te vaak en niet te veel. Mensen met acne of migraine hoeven chocolade niet te mijden.
Hoe lang duren de ontwenningsverschijnselen van suiker? De meest intense fysieke symptomen van suikerontwenning duren meestal 3 tot 7 dagen . Mildere psychische symptomen, zoals hunkering naar suiker en stemmingswisselingen, kunnen echter enkele weken aanhouden, omdat je hersenchemie zich volledig moet herkalibreren.
Houd er rekening mee dat cacao cafeïne en verwante chemicaliën bevat. Het eten van grote hoeveelheden kan cafeïnegerelateerde bijwerkingen veroorzaken, zoals nervositeit, vaker plassen, slapeloosheid en een snelle hartslag. Cacao kan allergische huidreacties, constipatie en migraine veroorzaken.
Vermindering van suiker in het lichaam
Veel chocolade, met name melk- en witte chocolade, bevat veel suiker. Wanneer iemand stopt met het eten van chocolade, neemt ook de suikerinname af, wat voordelen kan opleveren zoals: minder bloedsuikerpieken en een lager risico op diabetes type 2.
Lichaamsgewicht
Een dieet met veel suiker is dus in verband gebracht met gewichtstoename, obesitas en andere chronische ziekten. Het vermijden van bronnen van toegevoegde suiker kan je helpen om af te vallen , vooral in combinatie met een voedingsrijk dieet.
Veel mensen kiezen voor carobe als alternatief voor chocolade omdat het gezonder is. Het gaat daarbij voornamelijk om de natuurlijke zoetkracht van carobe. Het poeder is van zichzelf al zoetig, terwijl cacaopoeder een stuk bitterder en helemaal niet zoet is.
Dus na 5 uur blijft de helft ervan in je bloed achter, en na een dag (vijf halfwaardetijden) is er ongeveer 3% over. Chocolade bevat ongeveer 2,5 keer meer van het verwante theobromine dan cafeïne, maar mensen verwerken dat sneller dan cafeïne, dus na een dag heb je minder dan 1% in je bloed over.
Als je plotseling stopt met suiker eten, kun je last krijgen van afkickverschijnselen, waaronder vermoeidheid en hoofdpijn. Je lichaam vraagt zich af waar al die zoetigheid ineens is gebleven en is dus even in shock. Sommige mensen ervaren heftige afkickverschijnselen van suiker, zoals hartkloppingen en slaapproblemen.
In plaats van te snacken als je geen honger hebt, leid jezelf af en vervang dit door gezonder gedrag . Maak een wandeling, kijk een film, speel met je kat, luister naar muziek, lees, surf op internet of bel een vriend. Neem de verleiding weg. Haal geen moeilijk te weerstaan troostmaaltijden in huis.
Goed nieuws voor de liefhebbers van chocolade. Het eten van chocolade zou namelijk helemaal niet dik maken. Spaanse onderzoekers hebben ontdekt dat mensen die vaker chocolade eten doorgaans minder vet op hun gehele lichaam hebben.
Een dodelijke afloop kan na opname van 90 tot 250 mg theobromine per kg lichaamsgewicht. Melkchocolade bevat gemiddeld 1.5 tot 2.2 mg theobromine per gram chocolade met andere woorden 40 tot 170 gram chocolade kan dodelijk zijn.
Melkchocolade en witte chocolade bevatten gemiddeld meer suikers. Er zijn ook enkele psychologische factoren die kunnen bijdragen aan chocoladeverslaving, volgens psycholoog David Benton. Sommige mensen ontwikkelen een gewoonte om te veel te eten als reactie op negatieve emoties, zoals verdriet, boosheid en frustratie.
Zes tot tien uur nadat je chocolade hebt gegeten, is de helft van de theobromine afgebroken (dit wordt in de chemie de halfwaardetijd genoemd). Van chocolade eten word je gelukkig! Ook dit komt door theobromine.
Voeding tijdens afkicken
Dit kan grotendeels door gezond te eten: volkorenproducten, groente en fruit. Biologisch-dynamische voeding past daar goed bij, mits het licht verteerbaar is. Als er ernstige tekorten zijn ontstaan, is het goed om de behandelend (huis-) arts advies te vragen.
Veel mensen denken dan: “Ach, het zal wel geen kwaad kunnen”, maar dat is helaas niet waar. In chocolade zit cacao en dat bevat een stofje genaamd 'theobromine'. Honden en katten breken deze stoffen in het lichaam veel minder snel af dan mensen, waardoor ze te lang in het lichaam circuleren, met alle gevolgen van dien.
Cacao bevat verschillende natuurlijke actieve stoffen. Twee daarvan kunnen je slaapkwaliteit beïnvloeden: cafeïne en theobromine. De eerste is goed bekend om haar opwekkend effect, de tweede iets minder, maar ook deze werkt in zekere mate stimulerend.
Chocola: magnesium
Chocola is namelijk ook rijk aan magnesium, een belangrijk mineraal dat betrokken is bij onder meer de opbouw van spieren en botten, de aanmaak van hormonen en de ontspanning van zenuwen en spieren. Volgens voedingsexperts heeft maar liefst 80% van de mensen een tekort aan magnesium.
Het eten van chocolade kan zorgen voor vervelende darmklachten zoals een opgezette buik, buikpijn, obstipatie, diarree en gasvorming. Vervolgens kun je ook last krijgen van je maag, oprispingen en misselijkheid. De suiker en melk in de chocolade zijn de grote boosdoeners.