Laten kruipen is heel handig als je haar in een platte bak teelt of een afdakje voor haar maakt om haar tegen de regen te beschermen. In een pot kun je haar laten kruipen of laten klimmen. Als je haar wilt laten klimmen zul je een hekwerk met staanders en leggers moeten maken waaraan de komkommer kan klimmen.
Weetjes over het zaaien van komkommers
Help ze wel een handje met klimmen, want ze hebben namelijk geen grijpertjes zoals bijvoorbeeld doperwtjes. Dit kan je bijvoorbeeld doen door ze vast te binden met een touwtje. Opkweken kan binnen in potjes 3 weken voordat ze worden uitgeplant.
Goede inmaakmachines hebben een dunnere schil, knapperiger vruchtvlees en kleinere zaadholtes dan andere soorten komkommers. Hoewel technisch gezien elke komkommersoort klein geplukt en ingemaakt kan worden, zullen ze zacht zijn na het weken in de pekel .
Bij volle grond komkommers mag je vroeger aftoppen: ideaal is om de uiteinden af te toppen als de plant 7 blaadjes heeft. Top alle ranken zonder bloemen af wanneer ze 60 cm lang zijn (voor serre komkommers) of zeven bladeren hebben (voor vollegrond komkommers).
Schil ze en snijd ze in vieren. Snijd de hele zaadkern eruit en hak of versnipper de rest. Dit kun je gebruiken voor komkommer-yoghurtsoep, groene gazpacho of tzatzikisaus . Een van onze favoriete manieren om deze monsterlijke komkommers te gebruiken is in een eenvoudige komkommersalade met azijn en suiker.
Komkommers kun je beter niet in de koelkast bewaren, want ze kunnen niet goed tegen de kou. Ze verliezen snel hun kwaliteit en worden slap. Bewaar ze daarom op een minder koele, donkere plaats: een voorraadkast of kelder. Normaal gesproken blijft een komkommer ongeveer een week goed.
De oogst. Oogst een komkommer wanneer die ongeveer 20 centimeter groot is door met een mesje het stukje steel achter de komkommer door te snijden. Pluk niet te laat want dan wordt de komkommer dik en groeien de zaden in de komkommer. De komkommer wordt dan minder sappig en een beetje bitter.
Dieven van komkommers is niks anders dan het verwijderen van de zijscheuten die groeien in een oksel. Een okselknop is een knop een ruimte tussen een stengel en het blad. Een zijscheut kan uitgroeien tot een nieuwe stengel met bladeren, bloemen en uitendelijk vruchten.
Je verwijdert de eerste paar komkommers best zo vroeg mogelijk. Deze komen, net zoals bij de tomaten, in de "oksels" tussen de hoofdstengel en de zijstengel. Ik knijp meestal de eerste 3 oksels uit. De plant steekt dan geen energie meer in die vruchten waardoor ze nog meer blad aanmaakt.
Komkommers moet je net als tomaten en paprika's snoeien. Vanuit de hoofdstengel ontstaan bij elke bladoksel zijscheuten. Deze zijscheuten verwijder je in het begin allemaal, tot de plant circa 50 cm groot is. Hierna verwijder je een deel van de zijscheuten, na het eerste blad van de zijscheut.
Je kunt het best twee zaadjes per potje planten, omdat er soms één wel ontkiemt en de ander niet. Maar, laat per potje maximaal één komkommerplant groeien.
Komkommers bevatten nauwelijks koolhydraten of calorieën: een half pond bevat ongeveer 15 calorieën, en dat is evenveel als in 5 pinda's. Als je dus je maag vult met komkommers in plaats van met ander voedsel, dan helpt dat als je wat gewicht wilt verliezen.
De belangrijkste groei vindt plaats in het voorjaar, vooral van mei tot juli. Gedurende deze periode worden komkommers regelmatig bemest. De bemesting wordt zelfs tijdens de bloei- en oogsttijd voortgezet om de oogstperiode te verlengen. Alleen de dosis wordt tijdens de bloeiperiode verlaagd.
Komkommer kweken in de buitenlucht
Plant je komkommerplanten pas eind mei of in juni uit, na IJsheiligen, want deze planten kunnen niet goed tegen kou. De ideale standplaats voor komkommer is een beschutte, zonnige plek in verrijkte grond. Gebruik bijvoorbeeld goed verrotte (biologische) mest of compost.
Een van de makkelijkste methoden om een klimplant te laten groeien is tegen een plantenstok. Dit kan een simpele bamboestok zijn of bijvoorbeeld een plantenstok van mos of kokos. Je kunt de stok het best plaatsen als de plant wordt verpot. Anders kunnen de wortels van de plant beschadigen.
Plant ze begin mei uit in de kas op ongeveer 60 centimeter van elkaar. Zelf bouwen we een hekwerk van ongeveer 1.80 meter hoog en ook 1.80 breed per kommer. We maken het van bamboestokken, om ongeveer de 40-50 centimeter een verticale stokken en uiteindelijk de 'liggers' ook op ongeveer 40-50 centimeter.
Klimrek of stok
Als je jouw komkommer in pot of bak hebt staan, zorg dan voor iets waar hij tegenop kan klimmen zoals een bamboestok of een klimrek. De plant kan zo 2 meter hoog worden, dus houd daar rekening mee.
Een ander gewas wat het erg goed doet in de kas is de komkommer. Voordeel van komkommer en tomaat kweken in de kas is dat deze gewassen de lucht in groeien, zodat je de ruimte/grond in de kas optimaal kan gebruiken.
Als je het maximum wilt halen uit je komkommerplanten, dan kan je alle zijscheuten en -bladeren boven het eerste bladpaar tot op 80 centimeter hoogte verwijderen. Je kan deze eenvoudigweg met je wijsvinger en duim afbreken of afknippen met een schaar of een mes.
Komkommers hebben minimaal een temperatuur van 10°C nodig om te groeien. Komkommers in de kas moeten op een lichte standplaats staan, maar geen volle zon. Indien nodig is het raadzaam de planten tegen de felle zon te beschermen. Dit voorkomt het verbranden van de bladeren bij een felle zon.
Als je te veel komkommers aan een te kleine plant laat hangen en de grond droog is, gaat de plant slap hangen en soms zelfs dood. De grootte van een komkommer zegt dus niets over of deze oogstklaar is. Dat is volledig afhankelijk van het ras.
Dieven en toppen
Om een stevige plant te krijgen, moet je hem in het begin veel toppen en nijpen. Knijp na de eerste vier bladeren de top eruit. Er groeien nu ranken uit, top deze na drie bladeren. De scheuten die hierna uitlopen, mogen blijven.
Komkommer is een fantastische groente om buikvet te bestrijden vanwege zijn zuiverende werking. Daarnaast hydrateert het jouw lichaam omdat het grotendeels uit water bestaat. Je kan een komkommer juicen en het sap drinken of natuurlijk komkommers toevoegen aan jouw menu.
Krijgt je komkommer geel blad, dan is dat vaak een van de eerste signalen dat hij te veel water krijgt. Houdt dit probleem te lang aan, dan worden de randen van het blad bruin en dor. Uiteindelijk verwelkt het blad en valt het af.