Het wordt aangeraden meer ijzer, vitamine B12 en foliumzuur in te nemen bij bloedarmoede. Lees hieronder in welke producten deze stoffen veel zitten. De oorzaak van uw bloedarmoede is belangrijk voor de adviezen en de behandeling. Daarom kan de huisarts een bloedonderzoek doen.
Eet regelmatig vlees(waren). Vooral rund- of lamsvlees bevatten veel ijzer. Kies bij voorkeur vleesvervangers die ijzer bevatten, zoals ei, peulvruchten (zoals bruine bonen en linzen), tofu, tempé, noten, pinda's, pitten of kies voor kant-en-klare vleesvervangers. Gebruik volkorenbrood, volkorenpasta.
IJzer wordt het vaakste voorgeschreven bij bloedarmoede. Dit middel komt vooral terug in uw voeding. Uw huisarts kan wel (indien nodig) tabletten of een drankje met ijzer voorschrijven, ook ijzerpreparaten genoemd. Dit zorgt ervoor dat uw lichaam meer rode bloedcellen gaat aanmaken.
Alcohol en bloedarmoede:
In kleine hoeveelheden (1 glas per dag) bevordert alcohol de opname van ijzer in het bloed, mits men daarnaast ijzerrijke voeding eet. Rode wijn en Guinness-bier zijn iets ijzerrijker dan andere alcoholhoudende dranken.
Je lichaam krijgt meestal genoeg vitamine B12 en foliumzuur binnen via je eten. Als je bloedarmoede hebt door een tekort aan deze vitamines, is het belangrijk om de oorzaak van dat tekort te achterhalen. Dit zijn enkele mogelijke verklaringen: Je eet te weinig voeding rijk aan vitamine B12 of foliumzuur.
Vermijd zoveel mogelijk de volgende voedingsmiddelen: ■ koffie, cacao; ■ rode wijn; ■ grote hoeveelheden kruiden. Meer informatie over ijzertekort tijdens en na de zwangerschap vindt u bijvoorbeeld: ■ in ons Patiënten Service Centrum, route C02.
PMS: Vergeet de pillen - eet een banaan.De vitamine B6 die ze bevat regelt het glucosegehalte in het bloed, dat uw stemming kan beïnvloeden. Bloedarmoede: Met hun hoog ijzergehalte stimuleren bananen de productie van hemoglobine in het bloed, zodat ze helpen in gevallen van bloedarmoede.
IJzer in appelstroop
Een boterham met 20 gram appelstroop bevat ongeveer 2,5 mg ijzer. Om voldoende ijzer naar binnen te krijgen, helpt appelstroop dus wel iets mee, maar het is gezonder om het uit andere producten te halen. Denk hierbij aan vlees, donkergroene groente zoals spinazie en boerenkool, bonen en noten.
Toenemende en soms ernstige vermoeidheid. Kortademigheid. Duizeligheid. Hartkloppingen.
Is yoghurt goed voor een ijzertekort? Er zijn een aantal voedingsmiddelen die het moeilijker maken om ijzer op te nemen, yoghurt is hier eén van. Dit heeft te maken met het mineraal calcium dat voorkomt in melk, room, kaasproducten en yoghurt. Calcium gaat de ijzeropname tegen.
Behandeling van bloedarmoede
Eén van de behandelingen die vaak gedaan wordt, is het voorschrijven van ijzerrijke voeding en ijzertabletten. Ook vitamine B12 en foliumzuur kunnen helpen tegen bloedarmoede.
Bloedarmoede verhelpen
Meestal krijg je dan ijzer via een infuus. Het duurt een aantal maanden om de ijzervoorraden in je lichaam te herstellen. In sommige gevallen krijg je epo. Dat is een hormoon dat het beenmerg stimuleert om rode bloedcellen aan te maken.
Uit onderzoek blijkt dat tekorten aan vitamine D en ijzer vaak gelijktijdig voorkomen.
Vooral bessensoorten, bramen, frambozen en abrikozen. Ook dranken gemaakt van deze fruitsoorten zijn rijk aan ijzer. Vooral abrikozen, vijgen en tutti-frutti. Vooral amandelen, cashewnoten, hazelnoten, paranoten, walnoten en studentenhaver.
IJzer zit ook in de volgende plantaardige producten:
vleesvervangers zoals tahoe, tempeh en valess. groene groenten. peulvruchten zoals bonen, erwten, linzen of kapucijners. pindakaas, sesampasta en notenmoes.
Goed voor hart- en bloedvaten
Het zijn de polyfenolen en de vitamine B die u beschermen tegen een te hoge bloeddruk. Daarnaast bevatten rozijnen ook nog eens een dosis ijzer wat er voor zorgt dat uw bloedwaardes op peil blijven en dat verkleint de kans op bloedarmoede weer.
Vlees(waren), kip, vis en ei
Vanwege het hoge gehalte aan cholesterol, vitamine A en verontreinigingen in orgaanvlees is het beter dit niet vaker dan 1 maal per 14 dagen te gebruiken. Tijdens de zwangerschap is het beter helemaal geen lever te eten, in verband met het hoge vitamine A-gehalte van deze vleessoort.
Onder het motto save the best for last: ook donkere chocolade is een goede bron van ijzer. Met één portie heb je ongeveer 20 procent van je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid binnen. Neem een stukje chocolade na je avondeten, maar geen heel pak.
Neem uw ijzerpillen in met vruchtensap ( appel is het beste ) of water, NIET met melk, thee of koffie. Het vruchtensap bevat vitamine C, wat uw lichaam helpt het ijzer te absorberen en te gebruiken. Milde koffie of thee voorkomt dat het ijzer wordt opgenomen, dus neem deze op andere momenten van de dag.
Thee, koffie en wijn bevatten tannines die de ijzeropname verminderen door zich aan het ijzer te binden en het uit het lichaam te verwijderen. Fytaten en vezels in volkoren granen zoals zemelen kunnen de opname van ijzer en andere mineralen verminderen.