In een stukje melkchocolade zitten namelijk maar 7 meer calorieën dan in een stukje pure chocolade. Wat wel verschil maakt is het gehalte aan cacao. In witte chocolade zit bijvoorbeeld helemaal geen cacao en is daarom het ongezondste van alle chocoladesoorten.
Hoewel witte chocolade veel suiker bevat, wat schadelijk is voor je tanden én je gezondheid, bevat witte chocolade niet veel meer calorieën dan pure chocolade; 541 kilocalorieën per 100 gram.
Pure chocolade : Pure chocolade wordt vaak geprezen om zijn gezondheidsvoordelen en wordt over het algemeen beschouwd als de beste optie voor wie calorieën telt. Hoe hoger het cacaogehalte, hoe lager de suiker en dus hoe minder calorieën.
De Twix Xtra White Chocolate Bar bevat 376 calorieën – en is daarmee de meest calorierijke. De variant met melkchocolade en gezouten karamel wordt op de voet gevolgd door de varianten met respectievelijk 370 en 368 calorieën. Ter vergelijking: dat aantal is slechts iets minder dan twee originele geglazuurde Krispy Kreme donuts (390).
Pure chocolade : Pure chocolade met een hoog cacaogehalte (70% of meer) bevat minder suiker en doorgaans minder calorieën dan melkchocolade. Pure chocolade wordt beschouwd als de chocolade met de minste calorieën en een stukje of twee kan al een heerlijke chocolade-ervaring opleveren.
Laat witte chocolade het liefste links liggen
Het is juist de cacaopoeder die de gezonde antioxidanten (polyfenolen) bevat. Witte chocolade bevat dus geen stoffen die gezondheidsvoordelen opleveren, daarnaast bevat het ook nog eens veel suiker.
Pure chocolade vermindert de behoefte aan suiker en zorgt voor een voller gevoel, waardoor het de perfecte snack is voor wie bewuster met zijn of haar figuur bezig is. Chocolade heeft ook een positief effect op onze stemming en mentale gezondheid, wat essentieel is voor het bereiken van gewichtsverliesdoelen. Het beste moment om chocolade te eten is overdag.
Hieronder een overzichtje van de gezondste pure chocolade uit de supermarkt, gerangschikt op percentage cacao: Lindt Excellence 100% pure chocolade. Lindt Excellence 99% pure chocolade. Alter Eco 90% peru dark chocolate vegan.
Het wordt afgeraden om meer chocolade te eten om hart- en vaatziekten te voorkomen. Naast gunstige stoffen bevat chocolade namelijk ook veel verzadigd vet. Dit verhoogt het risico op hart- en vaatziekten juist. Ook zitten er veel calorieën in chocolade.
Pure chocola
Cacaopoeder bevat veel antioxidanten en weinig calorieën: zo'n 38 per 10 gram en maar liefst 3,4 gram vezels. Pure chocola bevat veel van dit cacaopoeder ten opzichte van melk- of witte chocolade.
Er zitten 37 kilocalorieën in 1 blokje (7 gram) pure chocolade. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'pure chocolade'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Goed nieuws voor de liefhebbers van chocolade. Het eten van chocolade zou namelijk helemaal niet dik maken. Spaanse onderzoekers hebben ontdekt dat mensen die vaker chocolade eten doorgaans minder vet op hun gehele lichaam hebben.
1 stuk (12,5 g) bevat 75 calorieën.
De Kinder-recepten kennen veel smaaknuances en verschillende texturen. Dat maakt ze zo lekker en verschillend van elkaar. Een van de geheimen achter deze variaties is de voortdurende zoektocht naar een optimale balans tussen de natuurlijke vetten in ingrediënten als melk, cacao en hazelnoten.
Veel mensen kiezen voor carobe als alternatief voor chocolade omdat het gezonder is. Het gaat daarbij voornamelijk om de natuurlijke zoetkracht van carobe. Het poeder is van zichzelf al zoetig, terwijl cacaopoeder een stuk bitterder en helemaal niet zoet is.
Melkchocolade en witte chocolade bevatten gemiddeld meer suikers. Er zijn ook enkele psychologische factoren die kunnen bijdragen aan chocoladeverslaving, volgens psycholoog David Benton. Sommige mensen ontwikkelen een gewoonte om te veel te eten als reactie op negatieve emoties, zoals verdriet, boosheid en frustratie.
Wat vult goed en heeft weinig calorieën? Voor een vol gevoel kun je het beste volkorenproducten zoals brood, pasta en zilvervliesrijst, groenten, peulvruchten, mager vlees, vette vis, noten, zaden en avocado's eten.
Donkere chocolade: Het bevat minder suiker dan melkchocolade en maar half zoveel als witte chocolade. Maar pure chocolade verlaagt de bloeddruk.
Die enorme zin in zoetigheid na het eten komt door je bloedsuikerspiegel... Wanneer je naar suiker snakt, schommelt je bloedsuikerspiegel en heeft je lichaam een energietekort.
Hoewel uit sommige onderzoeken blijkt dat er inderdaad een klein positief effect is, kun je toch beter niet te veel eten van chocolade. Chocolade bevat namelijk ook veel verzadigd vet en calorieën. Daarom staat die niet in de Schijf van Vijf.