“Het varken, want het heeft wel gespleten hoeven maar het herkauwt niet, het geldt voor u als onrein. Het vlees van deze dieren mogen jullie niet eten en hun kadavers niet aanraken; zij gelden voor jullie als onrein.” De Bijbel noemt het varken een onrein dier, omdat het zijn eten niet herkauwt.
Voorts zegt Jezus: "Meen niet, dat ik gekomen ben om de wet of de profeten te ontbinden; Ik ben niet gekomen om te ontbinden, maar om te vervullen (Matteus 5:17). Conclusie: een Christen mag ook geen varkensvlees eten.
De dieetbeperkingen, waaronder het niet eten van varkensvlees, maakten deel uit van de Mozaïsche wet die specifiek aan de Israëlieten was gegeven als een verbond. Jezus vervulde de wet (Matteüs 5:17), en in het Nieuwe Testament zijn we niet langer gebonden aan die specifieke voorschriften.
Jullie mogen nooit een onrein dier aanraken dat dood is. Onrein zijn alle dieren die hun eten niet herkauwen, en alle dieren die hoeven hebben die niet helemaal gespleten zijn. Onrein zijn ook alle dieren met vier poten die op hun hele voet lopen.
Het verbod op varkensvlees heeft te maken met de kenmerken van het dier zelf. Vanuit de Maliki wetschool wordt het varken beschouwd als een onrein dier omdat het de eigen uitwerpselen eet en niet herkauwt. De andere drie wetscholen stellen echter dat enkel het vlees onrein is en niet het dier.
Wat mag je NIET eten? Varkensvlees en vlees van vleesetende dieren. Het varken is een alleseter en daardoor een onrein dier in de ogen van moslims. Orthodoxe moslims zullen ook geen producten eten of gebruiken die afkomstig zijn van een varken (bijvoorbeeld varkensvet, gelatine of borstels van varkenshaar).
Het allerbelangrijkste van het gedeelte uit Romeinen 14 staat in het laatste gedeelte. Als je een feestdag viert, vier het dan om de Heer; als je vlees eet, dank God voor je vlees; en als je geen vlees eet, dank God ook voor dat voedsel. Het gaat God er niet om wat je wel of niet eet, het gaat God om je hart.
Zijn er voedingsmiddelen die een christen niet mag eten? Ja, de Bijbel leert dat er vleessoorten zijn die als "onrein" (of ongeschikt) voor menselijke consumptie worden aangemerkt. Deze vleessoorten omvatten varkensvlees, schaaldieren en het vlees van andere specifieke dieren, zeedieren en vogels .
En uiteraard, Jezus was geen vegetariër. Na zijn opstanding – als hij de dood heeft overwonnen – at hij zelfs verrassend genoeg nog een gebraden visje.
In de kerkelijke kunst zien we vaak dat afbeeldingen van de vier evangelisten worden vergezeld van symbolen. Voor Mattheüs is dat de mens, voor Marcus de leeuw, voor Lukas het rund en voor Johannes de adelaar. Met name in Middeleeuwse kerken zien we vaak deze afbeeldingen. Deze symbolen komen uit de Bijbel.
En het varken, hoewel het een volledig gespleten hoef heeft, herkauwt niet; het is voor u onrein . U mag hun vlees niet eten en hun kadavers niet aanraken; ze zijn voor u onrein. Van alle dieren die in het water van de zeeën en de rivieren leven, mag u alles eten wat vinnen en schubben heeft.
De kwade geesten zeiden tegen Jezus: 'Als je ons wegjaagt, mogen we dan alsjeblieft in die varkens gaan? ' Jezus zei tegen hen: 'Ga weg! ' De kwade geesten gingen weg uit de twee mannen en gingen in de varkens. Toen renden de varkens van de steile berg af, en vielen in het meer.
Ook zei God: 'Hierbij geef Ik jullie alle zaaddragende planten en alle vruchtbomen op de aarde; dat zal jullie voedsel zijn. ' Alles wat leeft en beweegt zal jullie tot voedsel dienen; dit alles geef Ik je, zoals Ik je ook de planten heb gegeven. Maar vlees waarin nog leven is, waar nog bloed in zit, mag je niet eten.
"Als je zelf geen gewetensbezwaren tegen het eten van halalvlees hebt, kun je halalvlees gewoon eten. Maar als je dat in een kring van medechristenen doet en sommige mensen hebben daar wél moeite mee, of het zou een groot probleem voor hen kunnen worden, dan ga je naar een andere slager."
Varkensvlees kan een seksferomoon genaamd androstenon ophopen, wat sommige mensen sterker ruiken door een gevoeligere neus. Die stof geeft het vlees een vieze geur en smaak, een beetje zoals zweet, urine of zelfs poep.
In religieuze tradities zoals de islam en het jodendom, worden bepaalde diersoorten gecategoriseerd als ritueel onrein, vooral varkens en honden. Deze dieren mag je niet eten, je mag ze zelfs in principe niet kopen of verkopen.
Onrein voedsel is bijvoorbeeld vlees waar nog bloed inzit, vlees dat afkomstig is van niet-herkauwende dieren met gespleten hoeven of dieren die een natuurlijke dood zijn gestorven. Varkens, hazen en konijnen zijn dus uitgesloten.
Tijdens het Laatste Avondmaal brak Jezus het brood, deelde het uit en zei: 'Dit is mijn lichaam'. Als basisvoedsel is brood een beeld voor leven. Brood en leven liggen zo dicht bij elkaar dat mensen die iets nodig hebben om in leven te blijven zeggen: 'Ik heb dat broodnodig.
Jezus was en bleef heel zijn leven een jood. Hij is niet op een zeker moment tot een ander geloof overgegaan. Evenmin als de apostel Paulus op de weg naar Damascus zich van jood tot christen 'bekeerde' en tot een andere geloofsgemeenschap ging behoren, is er bij Jezus sprake geweest van een 'omkeer'.
Leviticus 11, 7-8
“Het varken, want het heeft wel gespleten hoeven maar het herkauwt niet, het geldt voor u als onrein. Het vlees van deze dieren mogen jullie niet eten en hun kadavers niet aanraken; zij gelden voor jullie als onrein.” De Bijbel noemt het varken een onrein dier, omdat het zijn eten niet herkauwt.
In Genesis 9:12 staat dat je geen vlees mag eten met bloed erin. Ik dacht dat dit een ceremoniële wet was en dus niet meer voor ons zou gelden. Maar Paulus herhaalt ook dat de nieuwe gelovigen zich aan vier wetten moeten houden, waaronder het niet eten van bloed.
Voor joden en moslims is varkensvlees onrein
Het varken wordt op veel plaatsen veracht omdat het zich in modder wentelt en uitwerpselen eet, en in de Thora wordt het als onrein beschouwd omdat het niet herkauwt, ofwel niet leeft van gras.
Wij danken God voor spijs en drank omdat het zijn geschenken zijn. Hij geeft ze ons van de overdaad zijner schepping. Hierom moeten wij eerbied hebben voor ons voedsel.
De gelovige werd geacht op die dagen geen vlees van de dieren van het land te eten. Als vlees verboden was, en er toch gewoon gewerkt moest worden, hoe dan op krachten te blijven? Het antwoord was eenvoudig: door vis te eten.
De Koran stelt dat de consumptie van varkensvlees niet is toegestaan, omdat het als onrein wordt beschouwd en daarom als haram (uitdrukkelijk verboden) wordt beschouwd . Dit verbod maakt deel uit van een bredere reeks spijswetten die gericht zijn op het behoud van rituele reinheid en reinheid, die centraal staan in de islamitische praktijk.