In veel regulier snoep wordt bijvoorbeeld varkensgelatine gebruikt als bindmiddel. Omdat varkensvlees en alles wat van het varken afkomstig is haram (verboden) is volgens de islam, mag dit niet in halal producten zitten.
Zoals de naam al suggereert, heeft gelatine een gelerende werking. Het wordt veel toegepast in desserts en snoep, maar ook wel in hartige gerechten zoals terrines. Het zorgt voor een structuur die goed stevig en helder blijft, ook als je het eten een tijdje bewaart.
Onze gelatinehoudende HARIBO-producten die in België en Nederland verkrijgbaar zijn worden voornamelijk vervaardigd met gelatine afkomstig van varkenszwoerd. Daarnaast biedt HARIBO al jarenlang producten aan die zonder dierlijke gelatine worden gemaakt.
Snoepgoed wordt heel vaak gemaakt met dierlijke gelatine, die mogelijk op basis van varken gemaakt wordt. De halal-snoepjes met gelatine worden gemaakt op basis van rund of vis. Toch is het aandeel halal-snoep op de snoepmarkt nog heel klein.
Er zijn verschillende merken die halal snoep maken. Snoep met bijvoorbeeld gelatine als ingrediënt is niet halal. Halal wil zeggen dat het toegestaan is volgens de islamitische wet. Ingrediënten die niet door moslims mogen worden geconsumeerd zijn varkensgelatine, E120, E940, E920/E921 en ethanol alcohol.
Gummyberen worden bijvoorbeeld gemaakt met gelatine die afkomstig is van varkensvlees, een stof die afkomstig is uit het bindweefsel van dieren.
De meeste gummy snoepjes krijgen hun chewy textuur door gelatine afkomstig van koeien of varkens. Katjes gummy snoepjes bevatten geen dierlijke gelatine, maar veganistische ingrediënten. Ze zijn een superlekkere keuze als je veganist*, vegetariër*, flexitariër* of een dieet* bent.
Halal Haribo Kersen zijn Haribo zonder varkensgelatine en smaken naar kersen.
Halal snoep is een type snoepgoed dat speciaal is samengesteld zonder ingrediënten die voor moslims verboden zijn, zoals alcohol, karmijn en varkensgelatine. Halal snoep is een populaire keuze onder consumenten die bewust kiezen voor snoep zonder dierlijke of niet-toegestane toevoegingen.
Varkensgelatine wordt veel gebruikt in gummies, gelei en schuim, maar is niet halal . Geen alcoholische aroma's – Alle snoepjes die ethanol of alcoholextracten bevatten, zijn ongeschikt. Alleen halal-gecertificeerde rundergelatine – Indien gelatine wordt gebruikt, moet deze afkomstig zijn van dieren die volgens islamitische principes zijn geslacht.
Let op! Wordt in de zelfde ruimte geproduceerd als de noten. Kan dus sporen van noten bevatten! Dit product is halal en veganistisch.
Op 28 mei deed Haribo een recall van de Happy Cola F! ZZ 1000g met houdbaarheidsdatum januari 2026 nadat er mensen onwel waren geworden van het snoep. Het ging om een preventieve recall. Er bleek cannabis in het besmette snoep te zitten.
Hoe weet je of ergens gelatine in zit? Om te zien of ergens gelatine in zit kan je natuurlijk op het etiket kijken. Let daarbij op, want gelatine wordt ook wel 'colloïdaal proteïne' genoemd. En soms zit het vermomd in de e-nummers, onder benamingen zoals E160a, E160d, E160e, en E161b.
Varkensvlees gebruiken is verboden in de islam, tenzij je een leven kunt redden. Varkens gebruiken om mensenlevens te redden is geen principieel probleem binnen de islam.
Vervangers van gelatine
Het wordt steeds populairder om gelatine te vervangen door plantaardige ingrediënten. Je hebt vast wel eens gehoord van agar agar, tapioca en Maïzena. Food2Smile gebruikt vaak pectine, een oplosbare vezel met een sterk gelerend effect. Perfect dus om snoepjes mee te maken!
ZZ (1000 gram) HARIBO waarschuwt voor kilozakken HARIBO Happy Cola F! ZZ met houdbaarheidsdatum (THT) januari 2026. Er zijn zakken in omloop met snoepjes die bij consumptie kunnen leiden tot gezondheidsklachten, zoals duizeligheid.
Halal Haribo Starmix is een mix van veel verschillende Haribo varianten zoals gummibeertjes, gebakken eieren, colaflesjes, dummies en nog veel meer. Deze variant is halal en daarom zonder varkensgelatine. In plaats daarvan is halal rundergelatine gebruikt.
Van kleurrijke gummies tot zachte marshmallows en populaire merken zoals Haribo en Trolli – alles volledig halal.
Snoep dat halal is bevat uitsluitend gelatine van halal geslachte runderen of vis, of er wordt gekozen voor plantaardige alternatieven zoals agar-agar, pectine of carrageen. Daarnaast bevat halal snoep uiteraard geen alcohol (bijvoorbeeld alcohol houdende bonbons).
Gelatine wordt gemaakt door collageen-eiwitten te halen uit botten en huiden van gedode varkens, runderen, vis of vogels. Hier wordt een bindmiddel van gemaakt dat voor de textuur van snoep zorgt: kauwbaar, stevig en vormvast.
Katja Apekoppen worden gemaakt van zoete drop met zachte banaansmaak, al jaren favoriet in Nederland. Gemaakt met natuurlijke kleur- en smaakstoffen en zonder dierlijke gelatine, dus smullen maar!
Bekend en geliefd zijn varkenshaasje, varkenskroon, gebraad, koteletten, gehakt, ham, worst en spek. Varkensvlees wordt ook verwerkt tot vleeswaren zoals bacon en boterhamworst. Van de oren tot de poten: al het vlees wordt gebruikt. Met het bloed worden pensen gedraaid.
De gezondste snoepjes ter wereld: Kiwibes. Nu volop in het nieuws geweest vanwege de gezonde eigenschappen. Lekker op een taart, in uw yoghurt, fruitsalade of als een snoepje. Heel makkelijk eetbaar: geen schil en geen pit.
Het kan gemaakt zijn met dierlijk vet. Kan zitten in bak- en braadvet, koeken, hartige snacks, taart en gebak, snoep, babyvoeding, croissants, dieetproducten.