Maar wist je dat een mysterieus onderdeel van deze zomerse vrucht vaak over het hoofd wordt gezien? We hebben het over het groene kroontje bovenop elke aardbei. Het blijkt namelijk dat je het kroontje van de aardbei niet moet verwijderen, maar juist moet eten.
De kroontjes voorkomen dat de aardbei zich volzuigt met water en daardoor zijn smaak verliest. Was de aardbeien niet onder de stromende kraan, maar in een bakje met water. Hiermee voorkom je dat de aardbeien kneuzen.
Druk de knop in en steek de vs punten in de vrucht. Laat de knop los en trek licht draaiend het kroontje los. Met dit gereedschap zijn aardbeien snel klaar. Het verwijdert netjes het steeltje, de blaadjes en de vezelige kern zonder het omliggende fruit te beschadigen.
Het kroontje verraadt de herkomst van de aardbei. Aardbeien met een flinke groene pluim komen uit het buitenland, degene met een puntig, groen kroontje is een Hollandse aardbei. De stekjes die gaan groeien dragen na een paar weken bloemen. Dan is er werk aan de winkel voor de bijen en hommels.
Het enige wat je nodig hebt om supersnel kroontjes van je verse aardbeien te verwijderen, is een rietje. Het liefst een stevig rietje, zoals een roestvrijstalen of eentje van dik plastic. Je steekt het rietje via de onderkant door de aardbei heen en wipt het kroontje er zo uit. Dat is alles!
Maak een kan of fles vol ijskoud water en stop de aardbeienkroontjes daarin. Na een paar minuten krijgt het water al een heerlijk fruitsmaakje. Perfecte manier om er ook meteen voor te zorgen dat je dagelijks genoeg water binnenkrijgt.
Om de meeste aardbeien te krijgen, ga je best voor een zonnige locatie met goed doorlatende grond. Kies voor gezonde, sterke aardbeiplanten en geef ze voldoende water. Verwijder regelmatig onkruid en gebruik een uitgebalanceerde meststof om een overvloedige oogst van heerlijke aardbeien te garanderen.
Kroontje van een aardbei is eetbaar
Hoewel menig mens het kroontje van een aardbei er het liefst af halen, is het hartstikke eetbaar. De smaak van het kroontje is bitter en schijnt in de buurt van de smaak van spinazie te komen. Sterker nog, er zitten veel gezondheidsvoordelen aan om de blaadjes wél te eten.
AARDBEIEN BEWAREN IN DE KOELKAST
Aardbeien zijn kwetsbaar waardoor er al snel zachte plekjes ontstaan. Daarom zijn aardbeien op de fruitschaal ook slechts één dag houdbaar. Wil je ze langer bewaren? Leg de aardbeien dan in een vershoudbakje met vochtrooster van LocknLock in de koelkast.
Aardbeien bevatten superveel vitamines. Vooral het gehalte aan vitamine C en foliumzuur is hoog. Met 7 aardbeien krijg je al net zoveel vitamine C binnen als met 1 sinaasappel. En een portie aardbeien van 100 gram levert je al een derde van wat je op een dag aan foliumzuur nodig hebt.
Baking soda verwijdert pesticiden
Groente en fruit wassen onder stromend water verwijdert wel vuil en bacteriën, maar niet alle pesticiden. Uit onderzoek blijkt dat je 95% van de pesticiden het beste verwijdert door de groente en het fruit te laten weken in een bad van water en baking soda.
“In een portie van 250 gram aardbeien zit ongeveer evenveel suiker als in een appel. We raden altijd aan om twee stukken fruit per dag te eten.
Blauwe bessen en appel vinden ze ook wel lekker. De kroon van aardbei gaat er ook wel in.
De Romeinen hebben nooit de zoete, sappige aardbei die wij kennen gegeten. Onze voorouders kenden wel wilde bosaardbeien, want die werden zo'n 2000 jaar geleden al benoemd door dichters als Vergilius en Ovidius. De bessen waren toen echter klein en smaakloos.
Aardbei bevat veel vitamine C. Van de populairste fruitsoorten bevat alleen kiwi meer vitamine C. Aardbeien dragen daarnaast bij aan de inname van foliumzuur. Ze bevatten weinig calorieën.
Fruit is de verzamelnaam voor eetbare vruchten. Ze worden meestal rauw gegeten en smaken zoet of zuur. Plantkundig gezien is een vrucht het eetbare deel van de bloem of wat zich daaruit ontwikkelt na bevruchting. Sommige vruchten worden tot de groenten gerekend, zoals tomaat, paprika, avocado, aubergine en komkommer.
Vuil en eventuele andere stoffen op de schil kunnen anders via het mes in de vrucht terechtkomen. Was ook aardbeien, frambozen en ander zacht fruit uit de diepvries. Deze fruitsoorten zijn gevoeliger voor virussen en moet je daarom altijd eerst even wassen.
Bij één monster was er mogelijk wel een risico, maar dit kwam door een hoog gehalte van het bestrijdingsmiddel iprodion, een stof die inmiddels verboden is. Op basis van deze nieuwe risicoanalyse concludeert het RIVM dat het eten van aardbeien niet leidt tot een gezondheidsrisico.
Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven. Bewaartip voor dit product Aardbeien kun je langer bewaren door de kroontjes te laten zitten. Bewaar aardbeien het liefst in gesloten verpakking in de groentelade. Zorg dat ze niet vochtig worden, leg ze eventueel op keukenpapier om vocht te absorberen.
Je zet de aardbeiontkroner op het kroontje en je knijpt heel simpel het kroontje eraf. Je draagt het kroontje naar het afvalbakje en laat het daar los. Klaar voor de volgende aardbei.
In 86% van de aardbeien zijn cocktails van 2 of meer residuen gevonden. Gemiddeld 3,7 verschillende soorten gif. Maximaal zelfs 12 soorten.
Bij verschillende groente en fruit levert dit problemen op, vertelt Dalhuisen. "Als je de cijfers van 2021 bekijkt, dat is het laatste jaar, dan zie je dat 70 procent van de aardbeien, 11 procent van de appels en 9 procent van de peren resten van PFAS hebben.
Gebruik koffiedik in je tuin dus met mate. En het werkt vooral goed voor planten die van een lichtzurige bodem houden, zoals rozen, hortensia's, aardbeien en lavendel.
Oftewel; een aardbeienplant kan wel jarenlang mee gaan maar als je haar in de moestuin zo intensief wilt gebruiken als een moestuinder doet; dan is de plant na 3 tot 4 jaar 'op'.
Koffiedik heeft ook een zuur effect op de grond, maar dit is vooral een voordeel voor aardbeien . Bij veel andere gewassen is het echter verstandig om koffiedik met voorzichtigheid te gebruiken. Als u uw aardbeien met koffiedik wilt bemesten, moet u ze eerst goed laten drogen.