Ondanks dat je de schil van een wortel gewoon kunt eten, worden wortels toch regelmatig geschild. Wortels schillen is een makkelijke manier om van al het vuil af te komen zonder dat je ze hoeft te wassen. Daarnaast zien deze groenten er een stuk mooier uit als ze geschild zijn.
Hoe schoon te maken. Wacht met het schoonmaken van wortelen tot ze klaar zijn om te serveren of te koken. Schil ze en spoel ze af onder stromend water . Als je ze ongeschild wilt gebruiken, maak ze dan goed schoon met een stevige borstel onder lauw stromend water.
Aardappelen, bietjes, wortels, radijsjes kun je met schil eten, maar je moet ze wel goed schoonschrobben. Ze zijn in de grond gegroeid en daardoor hebben ze vaak sporen van aarde. Dit kun je er gewoon met een soort afwasborstel afwassen.
Wortelen hoef je eigenlijk niet te schillen, want ook de schil is eetbaar. Toch doen we dat meestal wél, want de schil kan een beetje bitter smaken.
Gesneden groenten bewaren in een bokaal met water
De beste en makkelijkste manier om gesneden groenten te bewaren is in water. Doe de stukjes gewoon in een glazen pot met deksel die je tot aan de rand met koud water vult. Sluit de pot goed af en bewaar 'm in de koelkast..
Gelukkig is er een manier om geschilde wortelen te bewaren waardoor ze bijna een maand lang vers en knapperig blijven. Was de geschilde wortelen grondig. Dompel de wortelen in een bakje onder in koud water en zet ze in de koelkast. Ververs het water om de paar dagen om bacteriegroei te voorkomen.
Snijd het loof tot 1 cm boven de wortelaanzet af. Bewaar wortels bij voorkeur in de koelkast in een losjes dichtgevouwen plastic zak met enkele druppels water. Op een koele plek zijn wortels een paar dagen houdbaar.
In de meeste gevallen is het antwoord op de vraag "Moet je wortels schillen?" een kwestie van persoonlijke voorkeur . Hoe dan ook, je profiteert nog steeds van alle voedingsvoordelen. Wortels – zowel geschild als ongeschild – zitten boordevol vezels, kalium en de antioxidant bètacaroteen.
Wat is het voedingsadvies voor wortelen? Voor volwassenen geldt het advies om 250 gram groente per dag te eten.
Verwijder de grond tussen en rond de wortels en doe deze in de kruiwagen of op het zeil. Gebruik hiervoor bij voorkeur je handen. Zodra de plek vrij is van aarde, zaag je de wortels door met je wortelzaag, maar wees voorzichtig. Graaf na het snoeien van de wortels een greppel tussen de wortels en het gebied waar je ze niet wilt hebben.
Omdat blauwe bessen erg kwetsbaar zijn, kun je ze het beste pas wassen vlak voordat je ze consumeert. Ook is het belangrijk dat je de steeltjes pas verwijdert na het wassen.
Op rauwe groente, rauw fruit en verse kruiden kunnen bacteriën voorkomen, zoals salmonella en e. coli. Deze kunnen een voedselinfectie veroorzaken. Voorkom dit door groente en fruit goed te wassen onder stromend water.
In de meeste gevallen moeten rauwe wortelen worden schoongemaakt voordat ze worden gegeten . Als je een moestuin hebt, kun je de wortelen na de oogst goed schudden om los vuil te verwijderen dat mogelijk naar binnen is gekomen. Om ze te wassen, snijd je de bovenkant van elke wortel af en leg je deze onder warm – maar niet heet – water.
Rauwe wortelen zijn heerlijk uit het vuistje of met een dipsaus bij het aperitief en geraspt doen ze het uitstekend bij slaatjes of gewoon als garnituur op het bord. Als je de wortelen kookt, stoomt of stooft, kan je ze eerst in reepjes, dobbelstenen of andere figuren snijden.
Gebruik een groenteborstel om zichtbaar vuil weg te schrobben
Een groenteborstel helpt om vuil te verwijderen dat aan het oppervlak vastzit. Houd de borstel onder de koude kraan terwijl je dit doet om het vuil weg te spoelen tijdens het schrobben.
Ondanks dat je de schil van een wortel gewoon kunt eten, worden wortels toch regelmatig geschild. Wortels schillen is een makkelijke manier om van al het vuil af te komen zonder dat je ze hoeft te wassen. Daarnaast zien deze groenten er een stuk mooier uit als ze geschild zijn.
Wortels koken
Verwijder eventueel groen, maak ze schoon en schil ze (optioneel). Doe de wortels dan in een grote pan en voeg water toe tot ze net onder staan. Breng aan de kook en laat met de deksel op de pan nog ongeveer 10 minuten doorkoken. Ze zijn gaar als je er met er met een vork of mes makkelijk in kunt prikken.
Waspeen is niets anders dan de bekende bospeen, alleen dan zonder loof en gewassen. Lekker makkelijk, even afspoelen en je kunt er zo mee aan de slag. Ook hiermee kun je tal van combinaties maken. Als kinderen zien dat je waspeen pakt snoepen er ze er graag van mee!
Wortels koken doe je zo
Na het schoonmaken van de wortels kunnen ze direct in de pan. Hiervoor vul je de pan met koud water totdat de wortels onder water staan. Voeg daarna een snuf zout toe en kook de wortels ongeveer 10 tot 20 minuten. De exacte kooktijd is afhankelijk van de grootte van de wortels.
Kun je ook te veel wortels eten? "Nee, ons lichaam regelt hoeveel bètacaroteen wordt omgezet in vitamine A. Bij te veel gaat gewoon de rem erop.
De meeste mensen worden oranje als ze een tijd lang elke dag 30 milligram bètacaroteen binnenkrijgen. Dit komt overeen met vijf flinke wortels, ongeveer 300-400 gram.
Stap 4: Hoe wortelen te bewaren
Dit is precies dezelfde manier om geschilde wortelen te bewaren. Ze blijven vers en worden niet donker als je ze in water bewaart. Als je wortels op deze manier bewaart, blijven ze 15 dagen of langer vers.
De tweede optie is om de wortels van tevoren te schillen, maar nog niet te garen. Bewaar je geschilde wortels in vershoudfolie. De wortels kunnen iets lichter worden van kleur doordat je ze bewaart.
Wortelen met loof bewaar je in de groentelade in de koelkast. Wortelen zonder loof kan je ook in een droge en koele berging bewaren.