Kaas is geen wondermiddel Het bevat geen vezels, en laat dat nou juist zijn wat je darmen het meest nodig hebben om goed te blijven functioneren. Vezels zorgen ervoor dat je spijsvertering op gang blijft en je stoelgang soepel verloopt.
De probiotica in blauwe kaas kunnen helpen bij het bevorderen en in stand houden van een gezonde darmflora. Het regelmatig consumeren van blauwe kaas kan een positief effect hebben op de spijsvertering en kan problemen zoals een opgeblazen gevoel, constipatie of diarree helpen voorkomen.
Vermijd gasvormende producten en grove vezels
Eet geen voedingsmiddelen die gas in de darmen kunnen vormen. Deze voedingsmiddelen kunnen in de darmen extra gassen ontwikkelen en krampen veroorzaken. Voorbeelden van gasvormende producten zijn: koolzuurhoudende dranken.
De lactose komt dan onverteerd in de dikke darm terecht. De daar aanwezige darmbacteriën 'vallen de lactose aan'. Hierdoor kunnen klachten ontstaan, zoals buikpijn, krampen, (ernstige) diarree, winderigheid en een opgeblazen gevoel.
Een kleine dagelijkse portie kaas draagt bij aan je inname van eiwitten, mineralen zoals calcium, en vitaminen zoals A, D, B2 en B12.
Ze ontdekten dat het eten van wat kaas – gemiddeld 42 gram per dag – verband hield met een lager risico op hart- en vaatziekten, beroertes en overlijden door hart- en vaatziekten . "Het is geruststellend nieuws voor kaasliefhebbers", zegt Emily Gelsomin, senior klinisch voedingsdeskundige bij het aan Harvard gelieerde Massachusetts General Hospital.
Kaas bevat verzadigd vet, wat kan bijdragen aan een verhoogd cholesterolgehalte en het risico op hart- en vaatziekten kan verhogen. Het is daarom belangrijk om je inname van verzadigd vet te matigen. Bovendien kan kaas veel natrium bevatten, wat kan leiden tot een verhoogde bloeddruk.
Kaas is geen wondermiddel
Vezels zorgen ervoor dat je spijsvertering op gang blijft en je stoelgang soepel verloopt. In kaas vind je die dus niet. Wat kaas wél bevat, zijn vetten en zout. En hoewel dat op zichzelf niet verkeerd is, is het wel belangrijk om het binnen de perken te houden.
Kaas, ijs en andere zuivelproducten bevatten veel calcium, wat een sterk bindende werking heeft en bij sommige mensen tot constipatie kan leiden , zegt Christine Lee, gastro-enteroloog bij de Cleveland Clinic. "Zuivel bevat ook weinig vezels, wat de constiperende werking ervan versterkt", zegt ze.
Beweging is goed voor de darmwerking. Gebruik voldoende vezels, deze helpen mee aan een goede stoelgang. Vezels zitten in groenten, fruit, (volkoren) brood- en graanproducten, aardappelen, volkoren pasta, zilvervliesrijst en peulvruchten. Drink voldoende, zeker bij een vezelrijke voeding.
Voor vezels is dat bijvoorbeeld: Banaan werkt stoppend. Niet waar: Ze zijn goed voor de spijsvertering zowel bij diarree als obstipatie. Ontbijtkoek werkt laxerend.
Kruidenthee zoals zoethout, venkel, anijs en kamille kalmeert de darmen en kan je de hele dag door drinken.
Een portie kaas wordt binnen de aanbevolen porties melk en melkproducten gerekend: 250 tot 500 ml per dag. Dat komt overeen met 2 tot 3 porties zuivel. Ter afwisseling van een glas melk of een potje yoghurt kan je ook voor een sneetje (half)harde kaas of een potje plattekaas kiezen.
Kies gerijpte kazen: over het algemeen geldt: hoe langer een kaas rijpt, hoe hoger het probioticagehalte. Kies voor gerijpte cheddar, Goudse kaas of andere kazen die een langdurig rijpingsproces hebben ondergaan .
Zonder genoeg lactase kan je lichaam de lactose niet goed afbreken. Daardoor kun je last krijgen van buikpijn, een opgeblazen gevoel of diarree. Lactose-intolerantie ontstaat vaak op latere leeftijd. Het komt ook vaker voor bij mensen van Aziatische afkomst.
Hüttenkäse, mozzarella en verse geitenkaas staan in de Schijf van Vijf. Het advies is voor volwassenen om iedere dag 40 gram kaas te eten. En dan bij voorkeur een soort die in de Schijf van Vijf staat.
Kaas bevat diverse stoffen die invloed kunnen hebben op je slaap: Tryptofaan: Een aminozuur dat bijdraagt aan de aanmaak van serotonine en melatonine, wat een positieve werking zou kunnen hebben op je slaapkwaliteit.
Aan volwassenen worden 300-450 gram melk(producten) en 40 gram kaas per dag geadviseerd. De aanbevolen hoeveelheid melkproducten is hoger voor tieners en 50-plussers vanwege hun hogere behoefte aan calcium.
Volvette zuivelproducten bevatten een grote hoeveelheid verzadigd vet en wat cholesterol. Omdat een hoge inname van verzadigd vet het slechte cholesterol in je bloed kan verhogen en omdat kaas vaak veel natrium bevat, wordt over het algemeen aanbevolen om kaas in beperkte hoeveelheden te eten.
Kaas na het eten na de maaltijd doen we dus niet omdat het alleen lekker is, maar er zijn meer redenen voor. Een van de belangrijkste redenen om kaas na de maaltijd te eten, is namelijk de positieve invloed die het heeft op je gebit. Kaas bevat veel calcium en fosfaat, twee mineralen die je tanden sterker maken.
Heeft cafeïne invloed op mijn darmen? Ja. Cafeïne activeert de dikke darm al binnen vier minuten na het drinken, waardoor deze 60% actiever wordt dan bij water. Dat zorgt voor de welbekende “laxeereffecten” van koffie en kan leiden tot aandrang, buikpijn of diarree.
In de dikke darm wordt fructose door bacteriën afgebroken, wat vaak leidt tot gasvorming en winderigheid. Zuivelproducten en kaas: bij mensen met een lactose-intolerantie kunnen melk, yoghurt en sommige soorten kaas gasvorming veroorzaken door het onvolledig verteren van lactose.