Maar nu is uit onderzoek gebleken dat eieren hoge bloeddruk kunnen verlagen, wat ook een risico voor hartaanval is. Zowel gekookt als gebakken fungeren eieren als een natuurlijke ACE-remmer die de bloeddruk verlaagt; gebakken eieren blijken nog het effectiefst.
Verhoog uw B12-inname
Een tekort aan deze belangrijke vitamine kan leiden tot bloedarmoede, wat de bloeddruk verlaagt en kan leiden tot overmatig bloeden en orgaan- en zenuwschade. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine B12 zijn onder andere eieren , kip, vis zoals zalm en tonijn, en magere zuivelproducten.
IJzerrijke voeding, zoals spinazie en appelstroop, en een zoutrijker dieet kunnen de bloeddruk verhogen. Regelmatige beweging en sporten verbeteren de bloeddrukopbouw en versterken hart en bloedvaten. Voldoende water drinken, vooral bij warmte of ziekte, is cruciaal om uitdroging en lage bloeddruk te voorkomen.
Een spiegelei bevat meer vet en calorieën dan een gekookt ei omwille van de bereiding. Hoeveel calorieën een spiegelei precies levert hangt af van de hoeveelheid en de soort vetstof die wordt gebruikt. Oliën bestaan voor 100 % uit vetten en boter en traditionele margarines voor 80 %.
De eiwitten in eieren zullen je energielevel én focus een boost geven waardoor je uren (oké, misschien niet uren…) bezig kunt zijn. Daarnaast zit er in ei veel vitamine B6, wat je libido kan verhogen.
Eieren zijn rijk aan cholesterol (ongeveer 200 mg per ei), maar ze zijn ook een goede en goedkope bron van eiwitten, B-vitaminen, vitamine A en D en mineralen zoals selenium, ijzer en zink. Voor gezonde mensen kan een dagelijks eitje geen kwaad, het verhoogt de kans op hart- en vaatziekten niet.
Eieren eten heeft geen aangetoonde voor- of nadelen voor je gezondheid. Ze zadelen je ook niet op met een hoger risico voor hart- en vaatziekten, hoewel dat lang werd aangenomen. Eitjes zijn wel rijk aan voedingsstoffen, voornamelijk eiwitten en vet. Dat vet zit in de dooier en is grotendeels onverzadigd – wat goed is.
Een gekookt eitje is gezonder dan een gebakken ei
Het Voedingscentrum raadt aan om te kijken wat je verder iedere dag eet. Een gebakken ei bevat namelijk ongeveer twee keer zoveel vet en verzadigd vet (17,6 gram vet waarvan 5,6 gram verzadigd) dan een gekookt ei (8,8 gram vet waarvan 2,9 gram verzadigd vet).
Of een ei iedere dag gezond of ongezond is, hangt af van wat je verder iedere dag eet. Het Voedingscentrum adviseert om te variëren in vis, peulvruchten, vlees en ei. Het eten van 2 tot 3 eieren per week past in een gezonde voeding. Vegetariërs kunnen 3 tot 4 eieren per week eten.
Een ei bevat 1,5 gram verzadigd vet en daarnaast ruim 3 gram onverzadigd vet. Een plak kaas (25 gram) bevat 5 gram vet, waarvan 3,5 gram verzadigd vet en 1,5 gram onverzadigd vet. Wat hier aan opvalt is de verhouding tussen verzadigde – en onverzadigde vetten.
Neem geen extra zout als je een lage bloeddruk hebt. In alles wat je normaal eet zit genoeg zout. Als je extra zout gaat eten, krijg je snel te veel binnen. En dat is slecht voor je nieren.
Voel je duizelingen opkomen, span dan de spieren van je benen, billen en buik aan of maak stevige vuisten. Dit verhoogt de bloeddruk. Als je voelt dat je gaat flauwvallen, ga dan zitten. Leg je hoofd tussen je knieën.
Ongezond eten met veel zout. Overgewicht. Weinig bewegen. Veel alcohol consumeren.
Rucola, spinazie en rode biet
Nitraat wordt door het lichaam omgezet in nitriet, wat leidt tot de productie van stikstofmonoxide en dat geeft een verwijding van de bloedvaten en een daling van de bloeddruk tot gevolg.
Een gebakken ei bevat daarom vaak wel twee keer zoveel vet als een gekookt eitje (en dus ook meer calorieën). Wat dat betreft zijn gekookte eieren gezonder dan de gebakken variant. Wel iets om rekening mee te houden als je wat gezonder wilt eten!
Elke dag ei
In de eidooier zit wel cholesterol, wat de kans op hart- en vaatziekten iets verhoogt. Maar vegetariërs hebben door hun gezondere voeding een lagere kans op hart- en vaatziekten en mogen twee keer zoveel eieren eten als vleeseters: 3 tot 4 per week. Dus niet elke dag, maar om de dag!
Eerder (december, 2023) gaven het RIVM en de GGD ZHZ al een regionaal advies voor Zuid-Holland Zuid: eet geen eieren uit eigen tuin. Het gaat om eieren van hobbykippen, dus kippen die mensen als hobby houden. Uit onderzoek van december 2023 blijkt dat deze eieren in de regio vaak te veel PFAS bevatten.
In het nieuws. Eieren krijgen al jaren veel kritiek omdat ze door hun hoge cholesterolgehalte het risico op hartproblemen zouden verhogen. Uit een nieuw grootschalig Amerikaans onderzoek blijkt nu dat er helemaal geen verband is.
“Als je in de ochtend een ei eet houd je je bloedsuikerspiegel stabiel en je snaaitrek later op de dag onder controle. Ook bevat die zo gevreesde eidooier juist allerlei gezonde vitaminen en stoffen zoals choline, een stofje wat belangrijk is voor onder andere je zenuwen en hersenfunctie.
Om allergie voor ei te voorkomen wordt 2 keer per week een half ei aanbevolen. Vanaf 12 maanden vervangt een heel ei een portie vlees. 1 ei per week is voldoende tot de leeftijd van 6 jaar, inclusief eieren verwerkt in bereidingen zoals koek of gebak.
Oorzaken. Orthostatische hypotensie wordt o.a. veroorzaakt door aandoeningen van het zenuwstelsel, waaronder de ziekte van Parkinson, suikerziekte, bloedarmoede, obstipatie en het gebruik van bepaalde medicatie. Uw arts zal met u bespreken wat bij u de oorzaak is.
Zout eten kan de bloeddruk verhogen. Het advies is om niet meer dan 6 gram zout per dag te eten. Probeer verzadigd vet te vervangen door onverzadigd vet en eet elke dag 250 gram groenten en 2 stuks fruit. Vermijd kant- en klare producten, deze bevatten vaak veel vet en zout.
Meer zout eten en voldoende drinken, vooral bij warm weer, kunnen helpen de bloeddruk te verhogen. Vermijd uitdroging, warmte, en drukte om flauwvallen door een lage bloeddruk te voorkomen. Medicatie wordt alleen voorgeschreven bij ernstige of aanhoudende klachten; zelfzorg is meestal voldoende.
Onderzoek heeft aangetoond dat de consumptie van bessen kan helpen om de bloeddruk te verlagen. Het fruit bevat namelijk zogenoemde polyfenolen. Dit zijn plantaardige stoffen die goed zijn voor je hart. Een voorbeeld is een studie die liet zien dat senioren die acht weken lang bessen aten een lagere bloeddruk hadden.