De optimale kooktijd voor broccoli in de wok ligt meestal tussen de 3 en 5 minuten. Dit zorgt ervoor dat de broccoli zijn structuur behoudt en tegelijkertijd mooi helder groen blijft. Het is belangrijk om de broccoli in gelijke stukken te snijden, zodat ze gelijkmatig garen.
Je kunt de gaarheid controleren door er met een vork in te prikken. Na het afgieten spoel je de broccoli af met koud water. Dit zorgt ervoor dat het lekker knapperig en groen blijft.
Gebruik één theelepel zout per kopje water . Zout vormt een "barrière" tegen koolstofdioxide, waardoor chlorofyl niet van kleur verandert. Zorg ervoor dat er voldoende water in de pan zit, zodat alle broccoli erin drijft.
Om de knapperigheid te behouden, bewaar je broccoli in een plastic zak in de groentelade van je koelkast en gebruik je hem binnen drie tot vijf dagen . Weet je niet zeker of je de producten zo snel zult gebruiken? Je kunt broccoli ook invriezen, zodat hij niet te snel geel wordt.
Zodra het water kookt, dompel je de fijngehakte broccoliroosjes onder in de pan . Het blancheren van broccoli duurt niet lang – slechts zo'n 30-60 seconden, dus houd goed in de gaten wanneer de kleur verandert van dofgroen naar felgroen. Gebruik een mesje of een kleine zeef om de roosjes uit het water te halen. Leg ze direct in een ijsbad.
Het is het beste om broccoli te blancheren voordat je ze roerbakt, omdat ze even de tijd nodig hebben om goed gaar te worden. Blancheren helpt de stengels zachter te worden, zodat ze na het roerbakken lekker mals zijn.
Als het koud is, kan het zijn dat de groente licht paars verkleurt. De afnemer wil de broccoli dan niet meer hebben, maar de kwaliteit is nog perfect, zegt Meindert-Jan. 'De smaak gaat niet achteruit en het blijft een gezond product.
De gele kleur van broccoli betekent meestal dat de groente ouder wordt of anders bewaard is dan ideaal. Mogelijke oorzaken zijn: Warmte en licht: chlorofyl breekt af waardoor de groene kleur vervaagt. Ouderdom: naarmate broccoli ouder wordt, verliest hij zijn frisse groene tint.
Een broccoli die te lang in de groentela ligt. Meest verkleurt de steel het snelst en hieraan kan je dus goed zien of de broccoli vers is. Ziet de steel er goed uit maar zijn de roosjes geel geworden dan hoef je de broccoli nog niet weg te gooien. De smaak zal iets bitterder zijn maar niet oneetbaar.
Broccoli snijden & schoonmaken
Snijd de broccoli in roosjes. Ook de stam kun je gewoon eten. Schil deze en snijd vervolgens in blokjes. Spoel de broccoli af met koud water en tadaa: nu kun je de lekkerste gerechten klaarmaken.
Ook de bladeren van broccoli zijn eetbaar. Je kan ze gebruiken in wokgerechten, curry's, ovenschotels en soepen. Een kleine hoeveelheid bladeren kan je zelfs mee blenderen in een smoothie.
Zet een grote pan met water op en breng het water aan de kook. Als het water kookt voeg je de groenten toe. Kook de groenten en zet geen deksel op de pan! Het resultaat zijn hele mooi groene groenten.
Broccoli kun je het beste niet te lang koken. De kooktijd hangt af van je persoonlijke voorkeur: na 3 minuten koken is de broccoli beetgaar, na 5 minuten koken is deze zacht. We raden af om veel langer dan 6 minuten te koken, dan verliest de groente z'n smaak.
Breng een pan met ruim water aan de kook. Voeg een snuf zout toe, dat helpt om de kleur van groenten te behouden.
Spoel de groente dan even in een zeef of vergiet onder de kraan tot die koud is. Zo blijft de mooie groene kleur.
Broccoli Purple Sprouting Early is een winter broccolisoort en in tegenstelling tot de zomer broccolisoorten wordt deze pas in het 2e jaar na zaaien geoogst. Deze broccolisoort wordt ook wel Asperge broccoli, Spruitbroccoli en Speerbroccoli genoemd.
Zijn groene kleur verraadt het al een beetje: broccoli is gezond! Broccoli is rijk aan vezels, vitamine C, ijzer en bètacaroteen. Hoe donkerder de kleur, hoe hoger het gehalte aan bètacaroteen. Deze stof wordt in je lichaam omgezet tot vitamine A en is net als vitamine A goed voor je immuunsysteem.
Verhit olie in een wok op hoog vuur. Voeg de gesneden broccoli toe en roerbak gedurende 2-3 minuten, waarbij je de broccoli regelmatig omschept. Pers een teentje knoflook uit en voeg het toe aan de wokpan voor extra smaak. Roerbak nog een minuut.
Hoe lang moet je broccoli bakken? Ga je rauwe broccoli bakken in olie, dan moet je 'm 7-8 min. bakken. Zo wordt de broccoli gaar en knapperig.
Wokken met diepvriesgroenten is zeker en vast niet ideaal. Door het vocht dat de groenten opnemen wanneer ze ingevroren worden zal je niet snel het knapperige resultaat krijgen en de kans dat je spatten op je krijgt is zeer groot.
Wokken is eigenlijk niets anders dan het bakken van je eten terwijl je het regelmatig omschept, schudt of 'roert'. Vandaar dat het ookwel roerbakken wordt genoemd.
Prik na 3 minuten koken met je vork in een dikker stuk broccoli, bijvoorbeeld de stronk. Gaat de vork er makkelijk in? Dan is de broccoli gaar.