Met 75 gram (iets minder dan 2 porties) havermout kom je wel aan de 3 gram bètaglucanen die nodig zijn voor het cholesterolverlagende effect. Kies daarom bijvoorbeeld ook voor brood waarin havermout is verwerkt, voor crackers met thavermout. Havermout kan ook worden toegepast als bindmiddel of paneermiddel.
Havermout is een bron van vezels en bevat ook betaglucanen, waarvan is aangetoond dat het, bij een inname van 3g per dag*, je cholesterol kan helpen verlagen.
Havermout bevat oplosbare vezels , die je LDL-cholesterol (low-density lipoproteïne) verlagen, de 'slechte' cholesterol. Oplosbare vezels vind je ook in voedingsmiddelen zoals kidneybonen, spruitjes, appels en peren.
Hoe gezond je havermout is, hangt af van de samenstelling en de bereiding. Als je havermout bereidt met halfvolle of magere melk of yoghurt en je voegt geen suiker of zout toe, dan heb je een prima ontbijt volgens de Schijf van Vijf. Eventueel kun je fruit of wat ongezouten noten toevoegen.
Elke dag hetzelfde eten is over het algemeen niet goed. Ook havermout moet je niet elke dag eten. Het bevat bijvoorbeeld fytinezuur, een stof die de opname van bepaalde mineralen zoals calcium en ijzer kan belemmeren. Varieer daarom met andere voedzame ontbijtopties zoals kwark met fruit, volkorenbrood of een omelet.
Hoeveel eetlepels havermout je voor je ontbijt nodig hebt? Hou circa 30 tot 60 gram per persoon aan. Dit zijn circa 5 tot 10 eetlepels.
Lager cholesterol
Uit onderzoek blijkt dat een dagelijkse kom havermout het risico op hartziekten kan verlagen door het verlagen van het totale cholesterolgehalte en het ‘slechte’ cholesterol dat de slagaderen verstopt .
Wanneer je gevoelige darmen hebt is het aan te raden om havermout eerst te koken of een nachtje te laten weken. Hierdoor zijn de vlokken al helemaal volgezogen met vocht en zijn ze makkelijker verteerbaar voor je darmen. Havermout kun je ook met water klaarmaken.
Breng 250 ml melk of koud water aan de kook. Roer hier langzaam 40 gram Quaker Havermout doorheen. Laat dit ongeveer 2 minuten zachtjes koken. Neem de pan van het vuur en laat het geheel nog even staan.
Haverwater is rijk aan vezels, waardoor de maag lang vol blijft. Het drinken van haverwater op een lege maag in de ochtend remt de eetlust, wat helpt bij gewichtsverlies op de lange termijn .
Havermout bestaat voor 61% uit koolhydraten. De koolhydraten in havermout zijn complexe (goede) koolhydraten, die veel vezels bevatten en langzaam worden omgezet in energie. Dit zorgt voor een lang verzadigd gevoel en voorkomt pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel, wat helpt met afvallen.
Ze zijn ook rijk aan vezels, vitamines en mineralen die belangrijk zijn voor de gezondheid van het hart en de bloedvaten. Het eten van volkoren granen, zoals havermout en bruine rijst, kan ook bijdragen aan een gezonde bloeddruk.
Havermout bevat per 100 gram wel veel calorieën (389 kcal) en een grote hoeveelheid koolhydraten (66g). En dit gaat meestal niet goed samen met afvallen. Afhankelijk van jouw caloriebehoefte om af te vallen kan het zijn dat dit moeilijk is om in te passen in je dieet.
Voor een goed cholesterolgehalte, raden we aan om je in elk geval te houden aan: 1x per week peulvruchten, zoals bruine bonen, linzen en kikkererwten. 1x per week vette vis, zoals zalm en haring. Elke dag een handje ongezouten noten.
👉 Hoeveel havermout is dat? Met ongeveer 60 tot 80 gram havermout per dag kom je aan die 3 gram bètaglucanen. Dit is een normale portie voor wie bewust aan z'n gezondheid werkt.
Beperk het gebruik van sterk gezouten en erg zoete producten zoals kant-en-klare sauzen en soepen, zoutjes, snoep en frisdrank. Eet voldoende bonen, soja, noten en zaden (een bron van onverzadigde vetten). Kies volkoren graanproducten voor voldoende vezels.
Onderzoekers zagen bij personen die vier weken lang een portie havermout per dag aten, het LDL met 10 procent verminderen en de totale hoeveelheid cholesterol met 5 procent, in vergelijking met personen die dagelijks rijstepap aten.
Het beste is om een grote zak pure havermout te kopen, zonder enige vorm van toevoegingen. Deze kun je vinden in de natuurwinkel. Voor diegene die de voorkeur geven aan biologische havermout: In de natuurwinkel zijn diverse soorten biologische havermout beschikbaar. Let dan op het bio-keurmerk.
Overigens klopt de naam niet helemaal, want oats is het Engelse woord voor haver, en haver is niet hetzelfde als havermout. Havermout bestaat namelijk uit vermalen haver, ook wel havermeel genoemd (rolled oats of oatmeal in het Engels).
Door de grote hoeveelheid vezels die havermout bevat trekt een teveel aan (ongekookte) havermout enorm veel vocht aan. Je darmen zijn op zo'n moment niet meer in staat om de hoeveelheid voedsel te verwerken en de havermout kan een grote brok vormen.
Breng 200 ml melk in een pan op middelhoog vuur aan de kook en voeg al roerende 4 á 5 eetlepels havermout (ca. 50 gram) toe. Draai het vuur laag en laat ongeveer 15 minuten zachtjes koken.
Moet je havermout koken? Havermout hoef je niet per se te koken. Als je vocht (zoals melk, kefir of plantaardige melk) aan havermout toevoegt, wordt het vanzelf zacht. Je kunt het dan een nachtje in de koelkast laten weken tot overnight oats, of het even verwarmen als je houdt van een warm ontbijt.
In principe kunt u biologische havervlokken en havermout ongekookt eten. Toch moet u daarmee oppassen. Als u teveel ongekookte haver eet, kunt u last krijgen van verstopping. Ongekookte havermout trekt namelijk vocht aan, waardoor het een grote brok kan gaan vormen in uw darmen.
Er is geen bewijs dat er een goed of fout moment is om een banaan te eten, maar het is belangrijk om ze niet op een lege maag te eten, omdat ze zuur zijn. In een smoothie, yoghurtkom of op pap in de ochtend, dan zit je goed.
Havermout heeft een hele reeks eigenschappen die gunstig zijn voor de huid. Het is rijk aan antioxidanten, bevat ontstekingsremmende eigenschappen en werkt als een natuurlijke vochtinbrenger.