Met het eten van 100 gram rauwe wortels heb je al 11% van je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voedingsvezels binnen. Vezels zijn noodzakelijk voor een soepele spijsvertering. Ze helpen het risico te verminderen op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker. Ook zit je sneller vol door het eten van vezels.
Wortelen zijn een rijke bron van carotenoïden, die tot de sterkste antioxidanten in de voeding behoren. Elke dag wortelen eten of wortelsap drinken verhoogt de antioxidantcapaciteit van het lichaam, en beschermt DNA tegen beschadiging door toxische stoffen (Lee HJ, 2011).
Een wortel voorziet in dagelijkse behoeft aan vitamine A
100 g rauwe wortelen levert 1067 µg vitamine A en dit vooral in de vorm van bèta-caroteen (ongeveer 6400 µg) (2).
Rauw zitten wortelen vol polyfenolen, dat zijn antioxidanten die kankerremmend werken en hartkwalen tegengaan. Ook vitamine C zit er in. Beide stoffen gaan verloren als je ze kookt. Maar gekookt, neem je als eter veel meer betacaroteen op, dat het lichaam omzet in vitamine A.
Een overschot aan bètacaroteen maakt in onze huid een oranje tint los – net als die van wortels. Je kan dus daadwerkelijk een beetje oranje worden door wortels te eten. Om een kleurverschil te merken moet je wél flink veel bètacaroteen binnenkrijgen.
Wat is het voedingsadvies voor wortelen? Voor volwassenen geldt het advies om 250 gram groente per dag te eten.
Ze smaken zoet en bevatten wel wat koolhydraten, waardoor ze een stijging in je bloedsuikerspiegel geven. Dat is de reden waarom het wellicht soms afgeraden wordt. Eet ze daarom niet de hele dag door als je veel wilt afvallen.
Naast bètacaroteen zijn worteltjes rijk aan vezels, pectine en cellulose, drie elementen die de darmtransit in goede banen leiden. Bij een constipatieprobleem kiest u het best voor rauwe wortelen, tegen diarree eet u ze beter gekookt.
Een yoghurtje, fruit, gezonde nootjes, een wortel of een rijstkoek? Het kan absoluut geen kwaad om 's avonds (na de maaltijd) nog gezonde tussendoortjes te eten.
Maar deze kleurrijke groente heeft nog veel meer gezondheidsvoordelen. Zo zijn wortels rijk aan B-vitamines, die essentieel zijn voor een je immuunsysteem, hormoonhuishouding, spijsvertering en zenuwstelsel. Ook zijn ze een belangrijke bron van kalium, wat helpt bij het voorkomen van botontkalking en hoge bloeddruk.
Zo zijn oranje wortels een goede bron van vitamine A en bètacaroteen (een precursor van vitamine A), krachtige antioxidanten en vezels. Deze voedingsstoffen spelen een belangrijke rol bij het remmen van ontstekingen en in de ondersteuning van het immuunsysteem en de darmen.
Als je een paar weken achter elkaar tussen de 20 en de 50 milligram bètacaroteen binnenkrijgt, is de kans groot dat je huid oranje uitslaat. De meeste mensen worden oranje als ze een tijd lang elke dag 30 milligram bètacaroteen binnenkrijgen. Dit komt overeen met vijf flinke wortels, ongeveer 300-400 gram.
Wortelen bevatten betacaroteen, het deel dat de wortel zijn karakteristieke oranje kleur geeft. Betacaroteen is de voorganger van vitamine A, bekend van de krachtige werking van antioxidanten. Wortelen dragen tevens bij aan genezing van de huid en beschermt de huid tegen schadelijke effecten van de zon.
Kun je ook te veel wortels eten? "Nee, ons lichaam regelt hoeveel bètacaroteen wordt omgezet in vitamine A. Bij te veel gaat gewoon de rem erop.
Te veel rauwe groenten eten is niet altijd een goed idee. Sommige groenten zoals prinsessenbonen, (dop)erwten, peultjes, aubergines en champignons bevatten natuurlijke plantengifstoffen. Deze stoffen kunnen in grote hoeveelheden schadelijk zijn. Gelukkig is de kans dat je hiervan ziek wordt klein.
Met het eten van 100 gram rauwe wortels heb je al 11% van je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voedingsvezels binnen. Vezels zijn noodzakelijk voor een soepele spijsvertering. Ze helpen het risico te verminderen op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker. Ook zit je sneller vol door het eten van vezels.
Om een platte buik te krijgen is het verstandig om meer vezels, eiwitten, groenten en fruit te eten. Suikers kan je daarentegen beter beperken. Ook is het belangrijk om iedere dag minimaal 1,5 liter water te drinken. Ieder van deze voedingsstoffen heeft namelijk voordelen bij het gezond afvallen.
Als je puur kijkt naar het aantal calorieën wat je verbrandt tijdens het sporten, is cardio de winnaar. Onder cardio vallen sporten zoals fietsen, hardlopen, zwemmen. Afhankelijk van je tempo en de intensiteit kun je al snel 300 tot 800 calorieën per uur verbranden.
Ze bevatten weinig calorieën, veel vezels en veel water, waardoor ze een prima tussendoortje zijn om je langer vol te houden. De vezels helpen de spijsvertering te vertragen, de bloedsuikerspiegel te stabiliseren en trek te voorkomen. Het eten van rauwe wortels als tussendoortje of in salades kan een gezond gewichtsbeheer ondersteunen.
Eén kopje (156 gram) gekookte en uitgelekte wortelschijfjes bevat 55 calorieën. Vergeleken met andere wortelgroenten zijn wortelen een caloriearme optie .