Roest, maar je kunt ze nog steeds eten.
Sommigen beweren dat ze veilig te consumeren zijn, maar ik geef de voorkeur aan de veilige aanpak . Ik eet de peulen niet. In plaats daarvan dop ik ze en heb ik de bonenzaden zonder nadelige gevolgen gegeten. Bewaar uit voorzorg geen zaden van geïnfecteerde gewassen.
Door het vocht krijgen ze bruine vlekken dat heel toepasselijk roestvorming wordt genoemd. Het ziet er onaantrekkerlijk uit, maar geen paniek! Het is niet schadelijk. Zodra de bonen het kokend water raken, trekt het bruin weg en worden je bonen weer heldergroen.
Vermijd het inmaken van bonen met vlekken of roestvlekken . Kies bonen die zacht en knapperig zijn wanneer ze breken. De bonen zijn het knapperigst wanneer ze 's ochtends worden geplukt. Spoel de sperziebonen grondig af en giet het overtollige water af.
De bonen zijn slap of beschimmeld. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven. Bewaartip voor dit product Sperziebonen kunnen niet goed tegen kou. Ze kunnen dan zwarte vlekken krijgen.
Zoek naar verse sperziebonen die slank zijn, stevig aanvoelen en een heldergroene kleur hebben. Vermijd het kopen van sperziebonen die zacht aanvoelen, slap zijn, bruine vlekken hebben of open peulen hebben .
Echt verse sperziebonen zijn egaal lichtgroen en voelen stevig en een beetje fuzzy aan. Als ze beginnen te bederven, worden ze donkerder, zachter en voelen ze slijmerig in plaats van fuzzy.
Nadat het geïnfecteerde weefsel is verwijderd, behandelt u de hele plant met een fungicide, zoals koperfungiciden of neemolie . Zorg ervoor dat u alle oppervlakken van de plant behandelt en ook de grond rond de kroon besproeit. Inspecteer de plant regelmatig op tekenen dat de ziekte is teruggekeerd.
Kijk eerst eens naar de kleur van je rauwe sperziebonen. Ze zouden een heldergroene kleur moeten hebben, dus als ze die felle kleur verloren hebben, is dat een slecht teken. Een paar bruine vlekjes hier en daar zijn een goede indicatie dat ze aan het verouderen zijn, maar ze zouden nog steeds veilig te eten moeten zijn .
Net als bij de andere schimmels zijn warme, vochtige omstandigheden ideaal om roestschimmel te ontwikkelen. Zowel de sperzieboon, snijboon, pronkboon als droogboon kunnen aangetast worden door roest. De roestinfectie begint met witgele verdikte vlekken op de boven- en onderzijde van de bladeren.
Echt verse sperziebonen zijn egaal lichtgroen en voelen stevig en een beetje pluizig aan. Wanneer ze beginnen te bederven , worden ze donkerder, zachter en voelen ze slijmerig aan in plaats van pluizig .
Ik raad aan om open zakken sperziebonen met een handdoek te bekleden om vochtophoping te voorkomen. Goed bewaard blijven ze 10 dagen tot wel 2 weken vers. Als ze bruin of slijmerig worden, zijn ze bedorven.
Bruine vlekken, slijm of een zure geur zijn allemaal duidelijke tekenen dat sperziebonen bedorven zijn . De bonen kunnen ook slap worden en hun karakteristieke knapperigheid verliezen. Als er slechts een paar bruine vlekken zijn, is het prima om die af te snijden en de rest van de boon op te eten.
Deze antracnose-schimmel infecteert bladeren, stengels en peulen van gewone bonenplanten. Het meest kenmerkende symptoom van de ziekte zijn de zwartrode, verzonken zweren of vlekken die zich ontwikkelen op de geïnfecteerde peulen.
Gooi de beschimmelde plant weg en onderzoek de rest. Als ze stevig zijn en niet door schimmel zijn aangetast, kunt u ze gerust gebruiken . Schimmel begint meestal door schade aan het plantenweefsel, hetzij door externe factoren (bijv. kneuzingen, doorboringen, insectenplagen), hetzij door interne factoren (zoals enzymatische veranderingen door overrijping).
Tuinbonen, sperziebonen, snijbonen, haricots verts, peultjes, doperwten en sugar snaps: alle peulvruchten bevatten de stof lectine. Dit stofje is giftig voor het menselijk lichaam. Je kunt er misselijk door worden, van braken, en maagpijn of diarree door krijgen. Het is dus niet veilig om peulvruchten rauw te eten!
Roest – sperziebonen (Uromyces appendiculatus – Uromyces phaseoli). Deze schimmel komt wereldwijd voor op sperzie- en pronkbonen en in België en Nederland vooral tijdens warme zomers. Het begint met lichtgekleurde ronde vlekken op het blad met aan de achterkant bekervormige schimmels.
Bacteriële bruine vlekkenziekte wordt veroorzaakt door de bacterie Pseudomonas syringae pv. syringae en is een van de economisch belangrijkste ziekten bij bonen in de VS. De ziekteverwekker overwintert voornamelijk op geïnfecteerde gewassen en onkruidsoorten en in besmette plantenresten. De ziekte wordt meestal niet via zaad overgedragen.
Azijn is een erg handig huishoudelijk middel voor verschillende klusje. Zo ook voor het verwijderen van roest. Leg het roestige voorwerp een tijdje in een laagje azijn en je borstelt de roest er daarna probleemloos van af. Gebruik eventueel een staalborsteltje om hardnekkige roest te verwijderen.
Antwoord. De oude variëteiten van boontjes hebben nogal eens last van vezelige draden op de naad van de peulen, zeker als ze niet al te jong geoogst worden. Om die draden te verwijderen worden de topjes en de steeltjes afgebroken, zodat de draden meekomen.
Kun je rauw sperziebonen roerbakken? Jazeker, je kun rauwe sperziebonen bakken: in 10-15 minuten zijn ze gaar. Om de baktijd te verkorten kun je de sperziebonen voorkoken, dan hoef je ze nog maar een paar minuten te bakken.
Ja, je kunt de bonen nog steeds eten zolang ze die vlekken niet hebben.
Hoe herken je bedorven sperziebonen:
Bedorven sperziebonen hebben vaak een onaangename geur en kunnen verwelkt of verkleurd zijn. Als je twijfelt over hun versheid, is het beter om ze weg te gooien om gezondheidsproblemen te voorkomen.
Ook groente uit pot kun je nog jaren na de houdbaarheidsdatum nog eten. Dat je het zo lang kunt bewaren, komt omdat de groenten eerst heel goed zijn verhit. Daardoor zijn alle bacteriën gedood en bederven de groenten eigenlijk niet.